Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Skanov_pidr_z_NE_Starostenko.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
3.37 Mб
Скачать

380 Тема 13

Основним політичним, а в подальшому економічним наслід­ком вступу до СОТ є активізація переговорів з ЄС щодо укла­дання Угоди про створення зони вільної торгівлі в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Адже створення зон віль­ної торгівлі за умовами СОТ дозволить Україні розширити свій внутрішній ринок за рахунок ринків інших країн, підвищити конкурентоздатність свого експорту або хоча б поставити його в рівні умови з країнами-конкурентами, які вже мають розви­нену мережу угод про вільну торгівлю.

Співпраця України з Європейським Союзом була розпоча­та ще у 1994 році Угодою про партнерство та співробітництво (УПС) та набула чинності 1.03.1998 р. Значний позитивний по­літичний вплив на розвиток відносин між Україною та ЄС мало розширення ЄС у 2004 році, завдяки якому до складу Євросоюзу увійшли безпосередні сусіди та традиційні партнери України, ін­тересам яких відповідає подальше наближення України до ЄС.

За даними Євростату, за 2008 р. товарообіг України з ЄС перевищив 39 млрд євро. Порівнянне з 2007 р. він зріс майже на 5 млрд євро (ріст 14,1 %). Сальдо торгівлі Україна - ЄС про­довжує залишатися від'ємним. Воно збільшилося за 2008 р. по­рівняно з 2007 р. на 11,6 % - з -9,7 до -10,8 млрд євро.

Темпи зростання імпорту Україна - ЄС перевищували темпи зростання експорту ЄС до нашої держави. Імпорт ЄС з України у 2008 р. порівняно з 2007 р. збільшився на 15,12 % (до 14,3 млрд євро), а експорт ЄС до України за той же період зріс на 13,57 % (до 25,1 млрд євро).

Товарна структура торгівлі Україна - ЄС концентрувалась на експорті нашою державою продукції з низькою часткою до­даної вартості (чорні метали та вироби з них - 32 %, мінеральні продукти- 17,98%, сільськогосподарська продукція - 16,51 %) та імпорті технологічної і промислової продукції (механічне об­ладнання та машини -31,13%, транспортні засоби і шляхове обладнання - 13,73 %, хімічна продукція - 11 %).

На початок 2009 року інвестиції ЄС в Україну становили 28,2 млрд дол. США, найбільший інвестор - Кіпр (7,7 млрд), другий - Німеччина (6,4 млрд дол. США), всього по Україні -35,7 млрд дол. США. Інвестиції України в ЄС сягають 5,9 млрд дол. США, з них до Кіпру - 5,8 млрд.

Національна економіка і міжнародна економічна інтеграція 381

З метою поліпшення становища у зовнішньоторговельній сфері України держава повинна здійснити низку заходів, зо­крема:

  • прискорити діяльність із гармонізації сертифікації укра­ їнської продукції відповідно до стандартів ЄС;

  • активізувати економічну співпрацю з країнами Америки, насамперед США;

  • активізувати співпрацю із структурами СОТ щодо реалі­ зації позитивного потенціалу членства України;

  • забезпечити спрощений процедурний режим для експорту продукції вітчизняного машинобудування;

  • сприяти динамічному розвитку експорту сільськогоспо­ дарської продукції37.

Контрольні питання та завдання

  1. Що є рушійною силою інтеграційних процесів?

  2. Яке місце займає Україна у світовій економіці XXI століт­ тя?

  3. Які існують форми інтеграції?

  4. Перспективи розвитку міжнародного виробничого співро­ бітництва.

  5. Охарактеризуйте механізм інтеграційних процесів, що пов'язаний із світовою торгівлею товарами і послугами.

  6. Що являє собою митний тариф?

  7. Охарактеризуйте системи зовнішньоторгової політики.

  8. Що таке вільні економічні зони? Які переваги вони дають національній економіці в умовах інтеграційних зв'язків у світовому господарстві?

9. Взаємовідносини України з міжнародними економічними організаціями (СОТ, СНД та ін.).

10. Які перспективи розвитку економіки України у контексті економічної глобалізації?

37 О. Бабанін. Основні тенденції у зовнішній торгівлі україни та пріори­тети зовнішньоекономічної політики за підсумками першого півріччя 2008 року//[Електронний ресурс]: Режим доступу: пир://вд\\г«лпі85.§оииа/топіІог/ ок1оЬег08/12.Ь1т

Національна економіка та економічна безпека

383

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]