Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Skanov_pidr_z_NE_Starostenko.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
3.37 Mб
Скачать

354 Тема 12

курентного середовища. Така політика має базуватися на зміц­ненні ринкових засад діяльності комерційних банків на основі формування адекватної нормативно-правової бази з одночасним посиленням контролю за виконанням вимог чинного законодав­ства та нормативних актів.

12.2. Інфляція в національній економіці

Інфляція - це знецінення грошей, зниження їх купівельної здатності, що проявляється у явному чи прихованому підви­щенні цін на товари, що не обумовлене зростанням їх якості. Прихована інфляція спостерігається в умовах, коли ціни штуч­но підтримуються на певному рівні та виникає товарний дефі­цит, що обмежує можливість придбання товарів за цими цінами на відкритих ринках. Тому значна частина товару реалізується на тіньових «чорних» ринках за більш високими цінами. Тому і за умов прихованої інфляції запобігти зростанню цін не вда­ється.

Основна причина інфляції полягає в перевищенні грошової маси, порівняно з кількістю товарів та послуг, що продаються та затребувані покупцями.

Інфляція виникає, як правило, в умовах гострого дефіциту державного бюджету, що вимушує уряд отримувати кредит у на­ціональному банку країни у вигляді грошей, які банк випускає шляхом додаткової грошової емісії. Надійшовши в обіг, такі гроші створюють додатковий попит на товари, послуги, тверду валю­ту. А коли цей попит не може бути задоволеним через нестачу запропонованої до продажу товарної маси, і попит перевищує пропозицію, це призводить до зростання цін.

Інфляція в незначних розмірах (2-3 % в рік) вважається до­пустимою, інколи уряд і Національний банк навіть свідомо йдуть на такий крок з метою підвищення ділової активності. Проте інфляція у великих розмірах (десятки відсотків у місяць) пере­ростає у гіперінфляцію, що надзвичайно загрозливо для дер­жави, економіки, населення. Вона призводить до руйнування

Грошово-кредитні інструменти забезпечення функціонування... 355

грошового обігу, знецінення грошових заощаджень, зниження життєвого рівня громадян. В умовах інфляції важливо проводи­ти індексацію доходів, вкладів із урахуванням підвищення цін і зниження купівельної спроможності грошей, однак це не за­вжди і не всіма здійснюється у зв'язку з відсутністю достатніх грошових коштів.

Часто уряд країни вимушений змиритися з інфляцією чи свідомо йти на неї, коли він не має можливості забезпечити державні витрати іншим шляхом, окрім грошової емісії. Тільки збалансованість доходів і витрат учасників ринку, насиченість ринку товарами і послугами, задоволення платоспроможного попиту населення гарантує від інфляції. Саме тому завдання держави щодо процесів інфляції полягає у свідомому створенні необхідних умов для такої збалансованості.

12.3. Цінове ренулювання економіки

Влив на економічні об'єкти та процеси шляхом цін має назву цінового регулювання. Метою цінового регулювання е не лише сама зміна цін, а досягнення шляхом такої зміни бажаних ре­зультатів в економіці та соціальній сфері, насамперед, недопу­щення інфляції, сприяння добросовісній конкуренції, підтримка прожиткового мінімуму. В ринковій економіці держава може встановлювати граничний рівень цін, забороняючи їх підви­щення понад цей рівень. Збитки, що зазнають продавці, можуть бути компенсовані державними дотаціями. В умовах централі­зованої економіки держава може сама призначати ціни. Інколи цінове регулювання проявляється у формі встановлення гра­ничних рівнів рентабельності для підприємств-монополістів. Таким чином цінове регулювання включає як саму зміну цін, так і використання ціни в якості економічного регулятора.

Тому важливо розрізняти поняття регулювання цін та ре­гулювання через механізм цін. Регулювання цін являє собою вплив на рівень, величину цін, що здійснюється продавцями, покупцями, а також державними органами з метою отримання

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]