Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Skanov_pidr_z_NE_Starostenko.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
3.37 Mб
Скачать

Тема 11

Фінансові інструменти забезпечення функціонування...

327

жуть утримувати себе самостійно, наприклад, інваліди від на­родження, самотні особи похилого віку та ін.

Видатки на науку відбивають фінансування державних і між­державних науково-технічних програм, фундаментальних до­сліджень.

Нині бюджетні видатки на науку значно скоротились, однак альтернативні джерела фінансування (комерційна наукова ді­яльність, спеціальні фонди і відрахування) не набули належного поширення.

Видатки бюджету на оборону охоплюють витрати на заку­півлю озброєнь і військової техніки та на утримання військових частин.

Крім того, до них також належать витрати на наукові дослі­дження у сфері оборони і на виплату пенсій військовослужбов­цям.

Видатки у сфері міжнародної діяльності - це сплата внесків до міжнародних організацій, членом яких є Україна, утриман­ня дипломатичних представництв за кордоном, відрядження за кордон представників органів державної влади.

Видатки па обслуговування державного боргу - це витрати на погашення заборгованості та виплату процентів за держав­ними позиками.

Структуру та обсяги видатків бюджету України за 2008-2009 рр. наведено в табл. 11.1.

Характерною ознакою динаміки структури бюджету остан­ніх років є зниження питомої ваги видатків на економічну ді­яльність. Усе це свідчить про яскраво виражену його соціальну спрямованість. Однак це не забезпечує достатнього рівня со­ціальних послуг. Реальна фінансова забезпеченість соціального захисту та соціально-культурних установ і закладів останніми роками суттєво знизилась. Причиною цьому є тривалий процес зменшення обсягу виробництва, що призвів до такого низького обсягу ВВП, якого просто не вистачає для покриття бюджетних видатків.

Тому при фінансуванні соціального захисту важливо встано­вити правильне співвідношення між видатками бюджету на со­ціальні цілі та на економічну діяльність. Спрямування коштів в економіку створює передумови для зростання ВВП, а відтак, з одного боку, збільшує можливості бюджету у фінансуванні со-

ціальних заходів, а з іншого - знижує напруження у розподілі бюджетних коштів, оскільки зменшує потребу в самому соці­альному захисті. Головну роль у такій політиці відіграють про­дуктивні витрати - інвестиції в основний капітал і науку. Проте вони мають тенденцію до зниження,

У цілому система видатків бюджету повинна забезпечува­ти надійне функціонування держави і сприяти економічному зростанню, що досягається за рахунок раціональної структури видатків.

Прийняті останніми роками законодавчі акти, програми та інші нормативні документи, що визначають обсяги видатків державного і місцевих бюджетів, здебільшого належно не врахо­вували можливості економіки і населення у сплаті податків для формування доходів бюджету. Це призвело до структурної розба-лансованості фінансів держави, значних (прихованих та наявних) дефіцитів державного бюджету. Розрив між потребою у видатках і обсягом ресурсів бюджету, у т. ч. потенційних, може бути подо­ланий лише за умови призупинення Верховною Радою чинності окремих законодавчих актів, видатки на виконання яких у бю­джеті не передбачені або передбачені не в повному обсязі.

Таблиця 11.1

Структура державних видатків за економічною класифікацією у 20О8-2009 рр.

,а

Від-

Від-

§

2008

2О08

2009

2009

хи-

хв-

Відхи-

рік

рік

рік

рік

лен-

леа-

леная

•§*

ня

ня

О

і

і

3"

:•*

її

8

£

В

я

Статті видатків

І

й

Х В

** н

1 і,

Є

•8

8 §

1

О

а §

о

ц й

81

а ьґ

Щ 3 В Р<

1

н

3

§

8*

а*

3 §

р

о

О'Н

1 Я

§

£

в

1

8 Ш

5 *

И

1

і»

Поточні видатки

1000

215,9

89,4

232,0

95,7

Іб.І

107,5

6.3

Видатки на товари і послуги

1100

81,9

33,9

89,2

36,8

7,3

108,9

2.9

328

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]