Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Skanov_pidr_z_NE_Starostenko.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
3.37 Mб
Скачать

Тема 13

Національна економіка і міжнародна економічна інтеграція

379

31,6 % до 35,7 %). Протягом 2004 -2008 рр. спостеріга­лось скорочення частки українського експорту до країн Європи - із 39,7 % у 2002 році до 29,5 % у 2008 році, у т. ч. скорочувалась і частка ЄС - із 35,7 % у 2003 році до 27,1 % у 2008 році.

Одним з пріоритетних напрямів у зовнішньоторговельній діяльності України є співробітництво з країнами СНД. Проте, останнім часом мають місце несприятливі тенденції у розвитку зовнішньоторговельних зв'язків України і з країнами регіону СНД: умови проникнення українських товарів на ринок СНД по­стійно погіршуються - як унаслідок застосування приймаючими країнами протекціоністських заходів, так і внаслідок низької конкурентоспроможності товарів українських підприємств по­рівняно з високотехнологічними товарами західних фірм або дешевими товарами з Китаю та країн Південної Азії [5].

За таких умов актуальним є питання регіональної диверси­фікації зовнішньої торгівлі України, яка може бути реалізована за рахунок поглиблення співпраці із країнами Азії, передусім із Китаєм, що може бути обумовлена такими причинами:

  • по-перше - регіональна диверсифікація забезпечить ско­ рочення залежності українського експорту від регіонів ЄС та СНД;

  • по-друге - внутрішній ринок Китаю володіє високою по­ тенційною місткістю, що у сукупності робить його дуже привабливим для українських експортерів;

  • про-третє - в умовах глобальної економічної кризи еко­ номіка Китаю збереже високі темпи зростання (згідно з прогнозами Світового Банку, зростання ВВП Китаю ста­ новить 7,2 %у 2009 році), що створить умови для високого внутрішнього попиту, у т. ч. і попиту на товари українсько­ го експорту.

Основними позиціями українського експорту до Китаю в 2008 році були продукція чорної металургії, хімічної промис­ловості, мінеральні продукти, машинобудування, а також дере­вина та вироби з неї, у т. ч. паперова маса.

Серед країн СНД Україна посідає 3 місце за обсягом двосто­ронньої торгівлі з Китаєм, а про важливість Китаю для укра­їнської економіки свідчить те, що КНР входить до першої де­сятки найбільших зовнішньоторговельних партнерів України

[4]. Найперспективнішими сферами торговельно-економічного партнерства з Китаєм є галузі авіаційних та аерокосмічних тех­нологій.

Із вступом до СОТ держава отримала необхідні передумови, які складають стратегію інтенсивного економічного зростання. Ключовим питанням в умовах членства України у СОТ залиша­ється необхідність впровадження структурних реформ вітчиз­няної економіки у такий засіб, який би гарантував покращення ефективності промислового та сільськогосподарського секторів економіки.

З метою поступової адаптації торговельне орієнтованих еко­номічних відносин до правил СОТ, за координації Міністерства економіки у 2008 році розроблено короткострокову програму дій - «План першочергових заходів щодо виконання зобов'язань України в рамках членства у СОТ», затверджений Розпоряджен­ням КМУ № 1570-р та програму дій на середньострокову пер­спективу - «План заходів щодо адаптації економіки України до вимог СОТ», затверджений Розпорядженням КМ України від 30.10.2008 № 1381-р. Структура програми включає питання адаптації всіх галузей економіки.

Зокрема, реалізація передбачених програмою заходів спри­ятиме:

  • створенню умов для зростання обсягів іноземних інвес­ тицій в економіку України, підвищення темпів зростання іноземних інвестицій;

  • зростанню обсягів виробництва;

  • прискоренню структурних реформ і створенню стимулу для підвищення конкурентоспроможності;

  • демонополізації товарних ринків та ринків послуг;

  • розширенню асортименту та якості пропонованих товарів і послуг, зниженню їх ціни тощо.

Найсуттєвішою перевагою членства України в СОТ є ство­рення умов для збільшення іноземних інвестицій у вітчизняну економіку. Чистий приріст прямих іноземних інвестицій за І півріччя 2008 року становив 6,9 млрд дол. США, що у 2,7 разу перевищував показник січня-червня 2007 року. Однак, з огля­ду на зменшення у II півріччі 2008 року притоку інвестицій (на 0,737 млн дол. США), чистий приріст за 2008 рік становив 6,2 млрд дол. США, що на 22,1 % менше приросту 2007 року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]