Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Skanov_pidr_z_NE_Starostenko.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
3.37 Mб
Скачать

5.1. Формування господарських комплексів національної економіки

В економіці України відбуваються важливі структурні зміни у зв'язку із переходом від індустріальної до постіндустріальної стадії соціально-економічного розвитку. Йдеться про підвищен­ня ролі сфери послуг внаслідок особливого значення освіжи, куль­тури, науки, інформації. Крім того, виникаготь нові структури: фінансово-промислові групи, вільні економічні зони, технопар-ки тощо.

Врахування подібних структурних зрушень вимагають сер­йозних досліджень і практичних кроків для запобігання ви­никненню можливих диспропорцій та проведення політики оптимізації структури національної економіки, про що вже йшлося у темі, присвяченій політиці економічного зростання національної економіки. Разом з тим, не меншої уваги заслуго­вують структурні зміни, що викликані посиленням Лііжгалузе-вих інтеграційних процесів та призводять до об'єднання різних галузей національної економіки. Такі процеси, особливо помітні в економіці України на рубежі XXI ст., призвели до формування та функціонування нових інтеграційних структур - господар­ських комплексів.

Господарський комплекс- це складна багатогалузева сис­тема, що об'єднує різні галузі відрізняється високим рівнем ін­теграції між ЇЇ складовими елементами (підприємствами, ор­ганізаціями тощо) та складовими компонентами (потужності, стійкість зв'язків, рівень керованості тощо), а тому володіє ви­щою ефективністю порівняно із звичайною сумарною ефектив­ністю її складових, а також підвищеною стійкістю щодо зовніш­ніх факторів.

Відомий структурний поділ національної економіки на дві великі групи галузей-сфер, а саме галузі, що виробляють товари та галузі, що надають послуги, характеризується формуванням функціонально поєднаної системи окремих галузей у кожній із сфер, тобто комплексів. Так, у складі сфери виробництва това­рів особливо виділяються промисловий, аграрно-промисловий, паливно-енергетичний, машинобудівний комплекси, кожен із яких відрізняється власною складною структурою. З позиції виробничої інфраструктури важливе місце займають транспорт і зв'язок, торгівля та деякі інші, що надають послуги переваж­но сфері виробництва товарів. Одночасно в процесі міжгалу­зевих інтеграційних процесів формуються й нові господарські комплекси, такі, як комплекс соціально-культурних галузей, соціальне-споживчий, зовнішньоекономічний та ін.

І лише стабільний та гармонійний розвиток кожного окре­мо та сукупності господарських комплексів здатні забезпечити зростання національної економіки та на цій основі підвищення добробуту громадян. Як уже зазначалося, в Україні спостері­гається переважання важкої індустрії, недостатній розвиток галузей і виробництва товарів народного споживання, галузей і виробництв, що забезпечують науково-технічний прогрес і роз­ширення та поглиблення внутрішньо і міжгалузевих виробни­чих зв'язків. Цим пояснюється потреба рішучих структурних змін на користь прискореного розвитку виробництва товарів народного споживання. Водночас, це не означає розвитку лише легкої і харчової промисловості, а вимагає активного залучення до випуску товарів народного споживання й інших галузей, зо­крема машинобудівного та оборонного комплексів. Тому однією із визначальних передумов для розвитку господарських комп­лексів є виявлення та врахування диспропорцій, що склалися в національній економіці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]