Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ist_z_p_tablitsi_DLYa_STUDENTIV.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
950.78 Кб
Скачать

18.6. (2) Провідні ідеології освіти в сучасному світі

ІДЕОЛОГІЯ АНТРОПОЦЕНТРИЗМУ

Представники цього ідеологічного напряму не заперечують завдань збереження культурних досягнень: важливість реалізації цього завдання не підлягає сумніву, але на перший план висувається завдання розвитку особистості.

ЕКСПЕРИМЕНТАЛІЗМ (ПРОГМАТИЗМ)

Засновник: Джон Дьюї

“Найбільш сильний удар по традиційному поділу на практичну діяльність і теоретичне знання і по “традиційному престижу чисто інтелектуальних занять” був нанесений прогресом експериментальної науки. Він показав, що істинне знання та плідне усвідомлення є результатом виключно власної діяльності. Люди повинні щось робити з предметами, якщо вони хочуть щось дізнатися про них; вони повинні варіювати умови. У цьому полягає досвід лабораторного методу, який повинна запозичити система освіти” (Джон Дьюї).

Учитель несе відповідальність за створення умов, за яких участь учня у діяльності приведе його до максимального розуміння і знання. І, безумовно, він повинен збудити у учня пізнавальний інтерес, що є за даною концепцією вирішальним фактором у навчанні.

Засвоєння культурного досвіду, цінностей людства є важливим завданням. Але єдиним способом плідно взаємодіяти з ними є залучення їх до розв’язання власних проблем, використання їх для задоволення власних інтересів.

ЕКСПЕРИМЕНТАЛІЗМ (ПРАГМАТИЗМ)

Е

Представники: Жак Маритен, Жан Поль Сартр

Свобода і відповідальність є головними цінностями екзистенціалізму (Е-му). Людина завжди знаходиться у стадії розвитку і становлення, завжди відповідає за свій вибір, за те, що вона зробила з собою. Людина – не об’єкт керівництва, а свідомий суб’єкт, що обирає своє ставлення до себе і до оточуючого світу. Вибір є головним аспектом у житті екзистенціаліста.

Оскільки результатом освіти є самостійна людська особистість, Е-ти мало зацікавлені у простій передачі учням якихось відомостей, нехай навіть вони будуть про істину і добро. Більш важливим є те, яку роль відіграють ці знання в конкретному індивідуальному існуванні. Знання у найбільш повному розумінні цього слова існує для них як дещо, що виникає з людських переживань.

Освіта є процесом розвитку вільних, здатних і спрямованих до самоактуалізації особистостей. Тому організація освітнього процесу не потребує ні примусу, ні наказів, учні самі обирають і створюють свою природу. Істинна освіта повинна пробуджувати в дитині усвідомлення себе повноцінним суб’єктом і стимулювати процес індивідуального вибору. Саме на це спрямовані зусилля педагогів цієї орієнтації. Тому їх інтерес зосереджується навколо гуманітарних дисциплін та мистецтв, оскільки заняття такими предметами краще сприяють емоційному та моральному розвитку особистості.

Освіта повинна починатися з пізнання людської сутності, а не з пізнання природи, не з засвоєння відчуженого знання, але з відкриття власного “Я”. Для такої освіти дуже важливим є власний досвід учня у музиці, драмі, живопису, пластичних мистецтвах, літературі. Однак і у цих галузях досвід повинен відповідати баченню учня, а не майстра.

Учитель-екзистенціаліст будує навчальний процес таким чином, щоб учні могли засвоїти три основні цінності життя: Я - істота, що вибирає, і мені не оминути вибору власного шляху в житті і по життю; Я – людина вільна, абсолютно вільна у визначенні цілей свого власного життя; Я – людина, що несе особисту відповідальність за кожен крок свого вибору. Усвідомлення цих цінностей може відбутися лише в атмосфері свободи, отже у навчальних закладах має бути відсутньою ієрархія влади, домінування педагогів над учнями, зовнішніх стандартів успіху, а, отже і тестів і оцінок. У центрі навчального процесу – самовизначення учня.

Вчитель щоразу буквальним чином вчиться разом зі своїми учнями, розв’язуючи проблему сприяння розвитку унікальності особистості кожного учня.

“Головною цінністю освіти є можливість завоювання внутрішньої духовної свободи окремою людиною” (Жак Маритен)

КЗИСТЕНЦІАЛІЗМ

ШКІЛЬНІ СИСТЕМИ ПРОВІДНИХ РОЗВИНЕНИХ КРАЇН СВІТУ

Вік учнів

США

НІМЕЧЧИНА

ФРАНЦІЯ

АНГЛІЯ1

ЯПОНІЯ

Вік учнів

6+3+3

4+4+4

5+3+4

8+4

4+9

4+6

4+5

4+6

5+4+3

5+4+4

2+4+5

2+4+7

2+4+7

2+4+7

2+6+5

6+3+3

19

Г І М Н А З І Я

ЛІЦЕЙ ПРОФЕСІЙНИЙ

19

18

Старша середня школа з академічними і практичними профілями навчання

ЛІЦЕЙ (загальноосвіт-ній, технологічний)

Граматична школа

Технічна школа

Об’єднана школа

Паблік скул

18

17

Старша середня школа з академіч-ними і практичними профілями навчання

17

16

РЕАЛЬНА ШКОЛА

ІНТЕГРОВАНА ШКОЛА

Сучасна школа

16

15

Мол. середня

школа

ОСНОВНА ШКОЛА

КОЛЕЖ

15

14

Молодша середня

школа

Мол. середня

школа

Початкова школа

класичні та сучасні секції ліцейного

напряму

колежі сучасного та практичного напрямів

Молодша середня школа

14

13

Приватні підготовчі курси

13

12

Елементарна школа

12

11

Елементарна школа

П ОЧАТКОВА ШКОЛА

середній курс

Початкова школа

Початкова школа

11

10

Елементарна школа

Початкова школа

елемен-тарний курс

10

9

9

8

підго-товчий курс

8

7

Школа для малюків

7

6

Школи-ясла

Ігрові центри

підгот групи в школах

Дитячий

садок

Материнська школа

Підготовчі класи

6

5

Школи-ясла

Дошкільні класи при початковій школі

Дитячий

садок

5

4

4

3

3

2

2

США

НІМЕЧЧИНА

ФРАНЦІЯ

АНГЛІЯ1

ЯПОНІЯ

Примітки:

1. Шкільні системи Шотландії, Уельсу та Північної Ірландії мають певні відмінності.

2. 6+3+3 – формула, у якій позначена кількість років, необхідних для одержання початкової, базової та повної середньої освіти; якщо у формулі представлені дві складові, це означає, що якісь два рівні (початковий і базовий або базовий і старша середня школа) об’єднані.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]