Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ist_z_p_tablitsi_DLYa_STUDENTIV.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
950.78 Кб
Скачать

Моральне виховання методи дисциплінування характеру

1.Вправи, виховуючі ситуації.

2.Авторитет батьків.

3. Похвала.

4.Приклад, вплив середовища.

5.Залучення до фізичної праці

Сила душі полягає у здатності людини відмовити собі в утіхах, діяти всупереч власним нахилам і неухильно додержуватись порад розуму, хоча би бажання вабили в іншу сторону”

Фізичне виховання

Мета: формування волі і характеру, здатності переносити незгоди і труднощі

Засоби: свіже повітря, вправи, сон, проста їжа, праця, невживання вина та ліків, відмова від занадто теплої або вузької одежі, суворий чіткий режим дня; порада тримати ноги та голову у прохолоді, намагатись привчати ноги до холодної води і вогкості.

РОЗУМОВЕ ВИХОВАННЯ

Мета освіти: формування освіченої ділової людини.

Критерій визначення змісту освіти:

практична доцільність

Предмети навчання:

читання, письмо рідною мовою, малювання, французька мова, латина (при необхідності), географія, арифметика, геометрія, астрономія, хронологія, етика, історія, закони, натурфілософія, їзда верхи, танці, бухгалтерія, ремесло, садівництво.

Імануїл кант (1724-1804) педагогічні ідеї епохи просвітництва у німеччині (неогуманісти хvііі століття)

В освіті криється велика таємниця удосконалення людської природи, її завдання полягає у вихованні дітей “не для теперішнього, а для майбутнього, можливо, кращого стану роду людського, тобто ідеї людства і згідно з його загальним призначенням”.

П’ять етапів виховання: 1) фізичне виховання, або догляд за дитиною; 2) дисциплінування, або приборкання дикості, яке, однак, не означає утиску свободи й волі дитини. Свобода ж розуміється як форма прийняття моральної потреби; 3) культивування, тобто надання спритності; 4) цивілізування, тобто формувати необхідну життєву мудрість; 5)моральне виховання, тобто закласти у душу переконання, завдяки яким людина прагне тільки до моральних цілей. Моральне охоплює всі сторони людської душі: розум, естетичні почуття, волю.

Моральність асоціюється не з пригніченням, а зі свободою, яка пов’язана з ідеєю обов’язку. Моральним є тільки вчинок, що здійснюється на основі обов’язку, усвідомленого розумом, без почуттєвості.

Виховання характеру як підкорення себе і своєї волі самодисципліні, “громадянському самопримушенню” є останнім етапом морального виховання.

Мета освіти – розвинути розум і дати стимул самовдосконаленню. Треба якомога менше давати готових знань і спонукати дітей до самостійного їх здобуття. Ідея практичного здобуття знань: ”Найкращий спосіб зрозуміти – це зробити”.

Йоган готфрід гердер (1744-1803)

Історію вважав найбільшою вихователькою роду людського.

Поезія, філософія та історія – три світочі людства.

Виступав проти засилля класицизму, якому протиставляв вивчення природи, історії і рідної мови.

Ідея побудови навчального процесу на основі розвитку пізнавальних інтересів дітей, їх самостійного мислення. З цією метою необхідно ретельно підбирати навчальний матеріал, запозичувати факти з оточуючого життя.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]