Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ist_z_p_tablitsi_DLYa_STUDENTIV.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
950.78 Кб
Скачать

Педагогічна думка у візантії

Специфіка візантійської педагогічної думки полягає у гармонійному поєднанні та злитті античних педагогічних ідей з уявленнями про виховання мислителів східної православної церкви; вона стала містком, що інтегрував загальнолюдські цінності.

Педагогічні ідеї, що існували на різних етапах розвитку освіти перший етап (іv-іх ст.)

Неоплатоніки (ІV-VІст.) - викладачі Афінської академії, вищих шкіл Малої Азії, Сирії, Александрії - Плутарх Афінський, Прокл, Порфирій, Ямвлих, Едессій Каппадокийський, Аммоній, Дамаскій, Симплікій. Мета виховання визначалася ними як виховання здатності до духовного самовдосконалення і доброчинного життя. Провідні ідеї: нерозривність розумового та духовного виховання, людська душа як частина світової душі.

Християнські мислителі І періоду - богослови, Григорій Богослов, Василь Кесарійський (Великий), Максим Сповідник, Іоанн Златоуст, Іоанн Дамаскін.

ВАСИЛЬ КЕСАРІЙСЬКИЙ (330-375)

Автор "Шестидніву" - навчального посібника про творення світу за сюжетами Білії. Прихильник ідеї критичного але доброго ставлення до здобутків класичної культури.

Основний метод виховання: самопізнання через заглиблення у свій внутрішній світ. Пізнання зовнішнього світу є не самоціллю, а шляхом до пізнання Бога.

ІОАНН ЗЛАТОУСТ

(між 344 (або 345) - 407)

Один з найбільш відомих проповідників східної християнської церкви. Вважав, що у вихованні людини треба звертатися до “образу Божого в ній” - до її волі, моральної самодіяльності. Отже виховання не може бути насильницьким і знеособленим.

Мова вихователя має бути образною, дохідливою, емоційною; конкретно та наочно розкривати зміст того, що вивчається.

ІОАНН ДАМАСКІН (675 - 753) Вважається першим середньовічним схоластом.

Головний трактат "Джерело знань" - короткий виклад системи філософських, богословських та педагогічних знань, де розвивається думка про необхідність універсальної енциклопедичної і богословської освіти; подані думки про особливості уяви, пам'яті; методичні рекомендації щодо роботи з книгою, організації диспутів.

Другий етап (іх-хіі ст.)

Найвидатніші діячі освіти: патріарх Фотій, Михайло Пселл, Лев Математик, Іоанн Італл - сприяли поширенню світської освіченості. Розвивається і напрям монастирсько-аскетичного виховання, до якого належав Симеон Новий Богослов.

ПАТРІАРХ ФОТІЙ (820-897) - наставник слов'янських просвітителів Кирила та Мефодія. Створив у Константинополі вищу школу-гурток для дітей еліти. Її засадами стали: провідна роль вчителя - енциклопедиста, простота і щирість його взаємин з учнями, універсальний характер освіти, бесіда як основний метод навчання.

СИМЕОН НОВИЙ

БОГОСЛОВ (949-1022)

Войовничо заперечував світський компонент освіти та школу як заклад освіти, виступав за монастирське навчання, яке є "світом духовного вчительства та учнівства". Мета освіти - не розуміння наук, а розвиток здібності сягати духовним поглядом у світ божественний, тобто містична освіта.

МИХАЙЛО ПСЕЛЛ (1018 - бл.1096) Ідея поєднання світської та релігійної освіти, заперечення крайнощів монастирського виховання.

Ідеал вихованості в дусі християнського гуманізму: людина тілесно прекрасна, світськи освічена, здатна захоплюватись красою матеріального світу. Вищим її проявом є християнська твердість розуму, душевне благородство.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]