Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІЖНАРОДНА ЕКОНОМІКА Козак.doc 2.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
11.75 Mб
Скачать

1.2.14. Як здійснюється прогнозування на основі відмінностей у відсоткових ставках?

Зміни валютних курсів часто ідуть слідом за збільшенням розриву у відсоткових ставках у двох або більше країнах. Якщо відсоткова ставка в даній країні збільшилась, а в інших країнах залишилась незмінною, то інвестори прагнуть купити на валютному ринку «спот» валюту цієї країни, оскільки надання у подальшому цієї валюти у позику (короткост­роковий депозит, облігація) принесе великий доход у вигляді відсотка. Зростання попиту на дану валюту підвищує її курс на ринку «спот». Так діє механізм взаємозв'язку між валютними курсами і відсотковою став­кою, якщо залишити осторонь (тобто за інших рівних умов) ті чинники, котрі впливають на самі відсоткові ставки. Так, якщо підвищення відсот­кових ставок пов'язане з більш жорсткою грошово-кредитною політикою, то курс валюти на ринках зросте. Якщо ж відсоткові ставки зростають внаслідок посилення інфляції або збільшення дефіциту державного бюд­жету, то очікувати зміцнення курсу валюти марно.

Іншими словами, очікувані зміни валютного курсу під впливом зміни відсоткових ставок залежать від тих сил, котрі впливають на самі відсот­кові ставки. В першу чергу це стосується інфляції.

«Ефект Фішера» — теорія економіста Ірвінга Фішера — встановлює співвідношення між номінальною відсотковою ставкою (р), реальною ставкою відсотка (Р) і темпом інфляції (і) в країні:

Згідно з цією теорією, якщо реальна ставка відсотка знаходиться на рівні 5%, темпи інфляції в одній країні становлять 2,9%, а в другій — 1,5%, то номінальні відсоткові ставки будуть:

  • в першій країні р = (1,05) х (1,029) - 1 = 8,045%;

  • в другій країні р = (1,05) х (1,015) - 1 = 6,575%.

Таким чином, різниця у ставках відсотка в двох країнах є функцією різниці їх темпів інфляції.

Перехід від відсоткових ставок до валютних курсів пояснює «міжна­родний ефект Фішера», котрий показує, що очікувана відсоткова зміна обмінного курсу є функцією різних відсоткових ставок в двох країнах.

Міжнародний ефект Фішера виражає таке рівняння:

де Pllsвідсоткова ставка в США; ріп,, ~ відсоткова ставка в Японії; /?(?•) — відсоткова зміна спотового валютного курсу.

Наприклад, якщо в США і Японії номінальні відсоткові ставки ста­новлять відповідно 8 і 4 відсотки, то можна очікувати, що вартість ієни на наступний рік зросте на 3,85%:

Таким чином, з «міжнародного ефекту Фішера» випливає, що коли в США номінальні відсоткові ставки вищі, ніж в Японії, то вартість долара в подальшому знизиться на величину, яка дорівнює різниці у відсоткових ставках. Отримана величина в дійсності може бути і підвищена, і знижена.

Різниця відсоткових ставок є важливим чинником при визначенні строкових (форвардних) валютних курсів. Форвардні ставки в основному визначаються різницею відсоткових ставок. Так, якби обмінний курс ва­лют між США і Японією залишався постійним, а відсоткові ставки в США були значно вищими, ніж в Японії, інвестори завжди вкладали б свої капітали в США. Форвардний курс в цьому випадку може повністю нейтралізувати різницю відсоткових ставок в США і Японії. Іншими сло­вами, якщо відсоткові ставки в США вищим, ніж в Японії, форвардний курс долара США буде нижчим, ніж японської єни на різницю у відсотко­вих ставках. При цьому доход в доларах від інвестицій в США зрівня­ється з доходом в доларах від інвестицій в єнах, скоригованим за форвард­ною операцією.

Ключовими чинниками, що впливають на зміни валютних курсів, є та­кож чинник довіри до надійності валюти, спред — величина, на котру рин­ковий курс перевищує курс офіційний — між офіційним і ринковим кур­сами та ряд технічних чинників, таких, як публікація національних стати­стичних даних, сезонна потреба у валюті, деяке зміцнення валюти після її тривалого послаблення, і навпаки.