Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІЖНАРОДНА ЕКОНОМІКА Козак.doc 2.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
11.75 Mб
Скачать

1.5.5. Яким є стан та перспективи зовнішньої торгівлі України

послугами?

Сучасний стан зовнішньої торгівлі послугами в Україні характери­зується даними, які представлені на рисунках 1.2, 1.3, 1.4, 1.5.

У структурі експорту послуг домінуючу позицію посідають транс­портні послуги (72,3%), особливо послуги трубопровідного транспорту; подорожі (16,8%); послуги з утриманням Чорноморського флоту Росії на території України (2,1%), послуги зв'язку (1,9%), а в структурі імпор­ту — подорожі (18,9%), наукові та конструкторські розробки (13,9%), транспорт (13,8%), технічна допомога (10,2%), будівельні послуги (6,1%).

Головними експортерами послуг є країни СНД (60,7%), країни ЄС (15.5%), країни Азії (7,5%), а імпортерами — країни Америки (26,5%), ЄС (23,9%), СНД (20,3%).

Головними партнерами України серед країн СНГ є Росія, Білорусь, Молдова, Казахстан; серед країн ЄС — Велика Британія, Німеччина, Бельгія, Австрія.

Рис. 1.2. Динаміка торгівлі послугами в Україні (млн. дол.)1

Рис. 1.3. Структура українського імпорту послуг у 2001 р. (млн. дол.)2

Рис. 1.4. Структура українського експорту послуг у 2001 р. (млн. дол.)1

Рис. 1.5. Структура виїзного туризму, 2002 р?

В цілому український ринок послуг ще недостатньо розвинутий, на ньому досить вузький спектр секторів, у яких спостерігається активність і розвиток.

Україна має перспективи для розвитку таких секторів послуг, як: ** послуги зв'язку (телекомунікаційні, аудіовізуальні); »» фінансові послуги, у тому числі банківські і страхові; »* транспортні послуги (морський, річковий, авіаційний, космічний, ав­томобільний, залізничний, трубопровідний транспорт); *» комп'ютерні та пов'язані з ними послуги; »» науково-дослідницькі послуги; •• будівельні та пов'язані з ними інженерні послуги; ** послуги туризму; »« послуги, пов'язані з охороною здоров'я.

У секторах телекомунікаційних і фінансових послуг вагоме значення має наявність капіталів. У сфері фінансових послуг діє значна кількість відносно невеликих банків. Слабкість інститутів фінансового посеред­ництва та інфраструктури у секторі телекомунікацій створює перешкоди для економічного зростання, не сприяє швидкому запровадженню новітніх технологій. Іноземні інвестиції у ці сектори можуть принести більш перспективні, економічні нові технології.

Україні як транзитній державі, необхідно приділяти більшу увагу, крім трубопровідного транспорту, розвитку інших видів транспортних послуг. Завдяки технологічним можливостям та потенціалу в галузях літако- і суднобудування, Україна має хороші перспективи у розвитку до­даткових транспортних послуг, пов'язаних з ремонтом і обслуговуванням. Україна також має значний науково-технічний потенціал та напрацю-вання у багатьох наукоемких галузях (літако- і ракетобудування, супут­никові технології, інформатика, біотехнології та інші). Розвиток секторів комп'ютерних, науково-дослідницьких та пов'язаних з ними послуг спри­ятиме стимулюванню технологічного прориву у різних секторах еко­номіки, розширенню використання інформаційних технологій, розвитку національної інформаційної структури.