Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІЖНАРОДНА ЕКОНОМІКА Козак.doc 2.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
11.75 Mб
Скачать

1.1.6. Як визначається крос-курс і тристоронній арбітраж?

Кожна валюта має не один валютний курс, а стільки, скільки існує ва­лют. Обмінні курси валют, маючи різне числове вираження, взаємо­пов'язані і становлять сукупність цін, взаємопов'язаних тристороннім арбітражем. Арбітраж — це операція обміну двох валют через третю з ме­тою отримання прибутку, використовуючи різницю між обмінним курсом і крос-курсом. Він називається тристороннім, оскільки до нього залучені три валюти [63, с. 30-31].

Крос-курсом називається курс обміну двох валют (А і В) через третю валюту (С). Визначення крос-курсу відбувається шляхом конвертації ва­люти «А» спочатку у валюту «С», а потім — валюти «С» у валюту «В».

(А/С)х(С/В) = А/В ,

Наприклад, потрібно обміняти американські долари на українські гривні. Припустимо, що обмінний банківський курс долара — 5,4 грн. за 1 долар. Але можна обміняти долари на гривні через іншу валюту, на­приклад, через євро. Якщо курс долара в евро — 0,9658 евро за 1 долар, а 1 євро обмінюється на 5,88 грн., то за таких обмінних курсів крос-курс долара дорівнюватиме [5,88/1] х [0,9658/1] = 5,67 грн. за 1 дол. Таким чи­ном, при обміні доларів на гривні через євро ми отримаємо за 1 долар не 5,4, а 5,67 гривень.

Арбітражер, купуючи за обмінним курсом банку долари за 5,4 гривні і негайно продаючи їх за крос-курсом, тобто через євро за 5,67 грн. отримує доход у розмірі 0,27 грн. за кожний долар. Якби обмінний курс перевищу­вав крос-курс, то арбітражер отримав би прибуток, купуючи за крос-кур­сом і продаючи за обмінним.

Дії арбітражерів створюють додаткову пропозицію одних валют і додат­ковий попит на інші валюти. Конкуренція між арбітражерами призводить до того, що прибуток від арбітража настільки малий, що практично обмінний курс і крос-курси рівні. Водночас тристоронній арбітраж створює механізм, котрий зрівнює попит і пропозицію на валюту на всіх валютних ринках. Внаслідок цього експорт завжди підвищує вартість валюти країни при вимірі ЇЇ у валютах інших країн, а імпорт — знижує вартість валюти не­залежно від того, в яку країну йде експорт і з якої країни надходить імпорт.

1.1.7. Як визначаються ціни іноземних товарів та послуг у національній валюті?

Розуміння суті валютних курсів і видів їх котирування дозволяє порівнювати експортну ціну товару з ціною внутрішнього ринку і тим са­мим з'ясувати, наскільки вигідним є продаж того чи іншого товару чи по­слуги на певному іноземному ринку.

Припустимо, що українська фірма виготовляє товар X, котрий на національному ринку коштує 21,6 грн., і хоче дізнатися про експортні мож­ливості цього товару на німецькому і англійському ринках. Для цього фінансовий менеджер дізнається в банку про обмінні курси української, німецької та англійської валюти в доларах. Обмінні курси такі: 1,6 дол. за фунт стерлінгів — у вигляді зворотного котирування і за 1 дол. — 5,6 грн, 0,9658 євро за 1 дол. — у вигляді прямого котирування. За таких обмінних курсів фірма отримає від продажу товару доход у 3,93 доларів (21,6 : 5,5 = = 3,93 дол.). Щоб отримати доход від продажу товару на суму 3,93 дол., він повинен бути проданий на німецькому ринку за 3,8 євро (3,93 х 0,9658 = = 3,8), а на англійському — за 2,46 фунта (3,93 х 1/1,6 = 2,46).

Після того, як визначені ціни, які забезпечують доход від продажу то­вару на іноземних ринках не нижче від доходу на національному ринку, фірма повинна виявити реальні експортні можливості товару на цих рин­ках.

Зміна валютних курсів, тобто знецінення або подорожчання валют, призводить до зміни цін на експортовані й імпортовані товари.

Так, у нашому прикладі, підвищення курсу гривні по відношенню до долара з 5,4 грн. до 5,2 грн. за дол. призводить до подорожчання товару ук­раїнської фірми на німецькому ринку до 4,0 євро (21,6 : 5,2 = 4,15 дол. — доход від продажу на національному ринку; ціна товару на німецькому ринку, яка забезпечує доход від продажу в розмірі 4,15 дол., дорівнювати­ме 4,15 х 0,9658 = 4,0 євро).

Загальний висновок такий: знецінення валюти країни, за інших рівних обставин, здешевлює її товари для іноземців і дорожчає імпорт з-за кордо­ну. Підвищення курсу валюти країни удорожчує товари для іноземців і здешевлює імпортні товари.