Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІЖНАРОДНА ЕКОНОМІКА Козак.doc 2.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
11.75 Mб
Скачать

2.3.4. Що являють собою об'єкти ліцензій?

Об'єктами ліцензій є:

*J* запатентований винахід чи технологічний процес; •> технологічні знання і досвід, «ноу-хау»;

* промислові зразки (нове художньо-конструкторське рішення, що виз­начає його зовнішній вигляд); •t» товарний знак.

Ліцензії бувають патентні, тобто такі, котрі підтверджують передачу права використання патенту без відповідного «ноу-хау», і безпатентні, тобто такі, котрі підтверджують право використовувати «ноу-хау» без па­тентів на винахід. Основна частка світової торгівлі технологіями припадає на продаж безпатентних ліцензій, оскільки вони не потребують проведен­ня додаткових НДДКР і передбачають мінімальний комерційний ризик.

За обсягом переданих прав на використання науково-технічних знань ліцензіара розрізняють три види ліцензій:

<* проста (невиняткова), при продажу якої за ліцензіаром залишається право самостійно використовувати об'єкт ліцензії, а також надавати ліцензії на дану технологію й іншим ліцензіатам на даній території; *** виняткова, що передбачає монопольне право ліцензіата використову­вати технологію і відмовлення ліцензіара від самостійного викорис­тання запатентованих винаходів чи «ноу-хау» і їх продажу на домо­вленій території;

*> повна, що надає ліцензіатові виключне право на використання патен­ту або «ноу-хау» упродовж терміну дії угоди і відмовлення ліцензіара від самостійного використання предмета ліцензії упродовж цього терміну [40; 33, с. 350].

Ліцензія може бути відкритою, якщо патентом має право скористати­ся будь-яка зацікавлена особа. Відкрита ліцензія оформляється у відпо­відному патентному відомстві, при цьому патентне мито стягується в по­ловинному розмірі.

Ліцензія буває примусовою у випадку, якщо компетентні органи при­мушують патентовласника передати іншим особам право на використан­ня патенту.

2.3.5. В чому полягає сутність міжнародних ліцензійних угод?

Продаж ліцензій здійснюється на основі укладання ліцензійної угоди [40]. Ліцензійна угода — це договір, згідно з яким ліцензіар (продавець) на­дає ліцензіатові (покупцеві) дозвіл на використання у визначених межах своїх прав на патенти, «ноу-хау», товарні марки і за визначену винагороду.

За способом передачі технології ліцензійні угоди поділяються на: »ї* самостійні, тобто коли технологія передається незалежно від їх ма­теріального носія;

* супутні, тобто коли ліцензія надається одночасно з укладанням кон­тракту на будівництво підприємства, постачання комплектного техно­логічного устаткування і надання інженерно-консультаційних послуг [33, с. 350].

Операції з міжнародного ліцензування можуть здійснюватися на ос­нові наступних договорів і угод:

1. Міжнародні ліцензійні угоди. Об'єктом ліцензійної угоди можуть бути ліцензія на винахід, «ноу-хау», товарна марка.

2. Міжнародний договір купівлі-продажу, що передбачає постачання устаткування. Договір може бути доповнений супутньою ліцензією, що надає додаткову інформацію про технологічний процес, у якому бере участь це устаткування, частина конструкторської документації для мож­ливого виготовлення запасних частин, ремонту устаткування.

3. Міжнародні договори про проектування і будівництво промислових об'єктів. При здійсненні проектування і будівництва промислових об'єктів за рубежем складовою частиною загального договору або допов­ненням до нього може бути ліцензійна частина, що стосується передачі патентних прав і «ноу-хау», які входять у проект, об'єкт будівництва, тех­нологію й устаткування цього промислового підприємства (супутня ліцензія) і проведення проектних робіт типу інжиніринг.

4. Комбіновані міжнародні договори про продаж ліцензій і постачання устаткування. При купівлі ліцензій на виробництво складних машин, ліцензіат поряд з технічною документацією і навчанням фахівців для більш якісного освоєння виробництва ставить умову про постачання ряду складних вузлів спочатку в готовому вигляді, щоб потім поступово перей­ти на їх самостійне виготовлення.

5. Міжнародні договори про науково-технічне співробітництво. На­уково-технічне співробітництво, як правило, передбачає обмін інформа­цією про науково-технічні досягнення, винаходи, науково-технічні знан­ня і т.д. Тому в цих договорах часто застережуються супутні ліцензії. Як­що відбувається взаємний обмін цими матеріалами, ліцензії можуть вис­тупати у формі перехресних, тобто взаємних ліцензій. При перехресних ліцензіях не обов'язково здійснюються взаємні грошові розрахунки. Сто­рони часто зацікавлені одержати рівнозначну інформацію.

6. Міжнародні договори про промислове співробітництво. В них мо­жуть застосовуватися умови про надання ліцензій, постачання товарів або надання послуг у різних сполученнях. У ряді випадків основу промисло­вого співробітництва складають ліцензійні договори, розширені договора­ми про виробниче кооперування [33, с. 350].

Змістом міжнародних ліцензійних угод є встановлення науково-технічних зв'язків, спрямованих на впровадження результатів наукових досліджень і розробок у виробництво. Особливістю ліцензійних угод є те, що вони охоплюють цілий комплекс взаємин, пов'язаних з організацією виробництва ліцензованої продукції або з використанням ліцензованого процесу. До цього комплексу поряд з науково-технічними взаєминами входять фінансові і виробничі відносини, відносини, які пов'язані з ре­алізацією продукції, з керуванням підприємствами.

Мілснародна торговельна практика розробила багато варіантів типо­вих ліцензійних угод, що є основою для складання конкретних угод між сторонами. Можливість типізації форм ліцензійних угод полегшує і при­скорює оформлення конкретних угод, спрощує вирішення судових і арбітражних суперечок, оскільки в міжнародних ліцензійних угодах бе­руть участь фірми різних країн, що мають своє національне законодавст­во, яке специфічно вирішує ті чи інші питання.

Типові ліцензійні угоди розробляються різними організаціями, зокре­ма, комісіями ООН, галузевими асоціаціями промислових фірм, окреми­ми фірмами, що здійснюють ліцензійну діяльність у міжнародному мас­штабі. Великі фірми, які мають власні типові угоди, неохоче йдуть на зміну умов таких угод і таким чином диктують свої умови контрагентам.

Міжнародна ліцензійна угода включає наступні оснсвні умови: сторо­ни угоди, преамбула, предмет угоди, види ліцензій, платежі, обов'язки ліцензіара і ліцензіата за ліцензійною згодою, термін дії ліцензії й умови припинення дії ліцензійної угоди.