Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІЖНАРОДНА ЕКОНОМІКА Козак.doc 2.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
11.75 Mб
Скачать

1.4.38. Якими е принципи формування портфеля акцій інвестора?

Враховуючи фазу циклу і виходячи з прогнозів тенденцій зміни ринку цінних паперів (індексів Доу-Джонса чи інших), інвестор повинен при формуванні свого портфеля акцій керуватись рядом принципів, які уза­гальнюють практику функціонування ринку цінних паперів*.

Перший принцип покупця. Акції, курс яких перевищив загальне (се­реднє) зниження на попередньому циклі «ведмежого» ринку, найбільш перспективні в розумінні наступного значного зростання на хвилі «бича­чого» ринку. Існує дві причини для таких висновків.

По-перше, акції з великим зниженням курсу на «ведмежому» ринку є більш «літучими», ніж загальна маса, що визначає середні індекси.

По-друге, песимізм «ведмежого» ринку звичайно перебільшений для багатьох з цих акцій. Якщо курс акції знизився на 85%, 90% і навіть 95%, то це може також означати, що корпоративні доходи впали, дивіденди зменшуються, перспективи компанії сумні і що банкрутство «за рогом». 90-95% зниження курсу звичайно сигналізує про серйозні проблеми, але це може також просто свідчити про те, що інвестори «панікують» і що справжня і майбутня ситуація компанії в кінці циклу «ведмежого» ринку ненабагато гірша, ні>, на його початку. Якщо це відповідає дійсності, то при пожвавленні на ринку курси таких акцій підуть вгору з темпом, що перевищує середній рівень.

Отже, принцип 1: за прогнозами початку «бичачого» ринку слід купу­вати акції тих корпорацій, курс яких знизився значніше, ніж усереднений курс в період «ведмежого» ринку.

Другий принцип покупця грунтується на тому, що курс акцій корпо­рацій, у яких,величина капіталізації ринку невелика, зростає в період «би­чачого» ринку більше (у відсотках), ніж усереднений курс всіх акцій, що котируються, значно більше, ніж курс акцій корпорацій зі значними обся­гами ринкової капіталізації.

Наприклад, уявімо корпорацію А, у якої випущено 1 млн. акцій, а їх ринковий курс нині $10 за одиницю. Тоді величина капіталізації ринку становить $10 млн. (1 млн. акцій х $10). Припустимо, що на першому етапі «бичачого» ринку показник капіталізації збільшиться на $5 млн., а на другому — ще на $5 млн., тобто склав відповідно для даної корпорації $15 млн. і $20 млн. Оскільки додаткова емісія не проводилась, то це озна­чає, що курс акцій підвищився в першому випадку на 50% за одиницю до $15, а в другому — на 100% (у порівнянні з останньою ринковою ціною «ведмежого» ринку) до $20 за одиницю.

Тепер розглянемо корпорацію В, яка випускає 5 млн. акцій, котрі, як і в першому випадку, наприкінці «ведмежого» ринку продаються по $10 за одиницю. Тоді показник ринкової капіталізації становить 50 млн. (5 млн. акцій х $10). Якщо ж з початком «бичачого» ринку також цей показник збільшиться вдвічі на $5 млн., тобто складе $55 млн. і $60 млн., то за відсутності нової емісії ринкова ціна акцій корпорації В збільшиться ли­ше на 10% на першому етапі (з $10 за одиницю до $11) і на 20% — на дру­гому етапі (з $10 за одиницю до $12).

Із спідставлення цих прикладів видно, що зростання вартості акціонерного капіталу на «бичачому» ринку на одну і ту ж саму величину ($10 млн.) в першому випадку (з корпорацією А) призвело до подвоєння ціни однієї акції з $10 до $20, а в другому (з корпорацією В) — до збільшення курсу лише на 20%: з $10 до $12. Це пояснюється тим, що за інших рівних умов показник капіталізації корпорації В ($5 млн.) був у 5 разів більшим, ніж цей самий показник корпорації А ($1 млн.).

Отже, принцип 2: за прогнозів початку «бичачого» ринку слід купува­ти акції корпорацій з найменшими показниками ринкової капіталізації.

Третій принцип покупця випливає з порівняння величини вартості за балансом і їх ринкової оцінки, котру визначає покупець ринкової капіталізації. Якщо показник ринкової капіталізації вищий, ніж вартість за балансом, то наявною є переоцінка ринком стану корпорації, в проти­лежному випадку — недооцінка. Однак особливе значення в нашому аналізі має співставлення відношення чистих ліквідних активів корпо­рації* до кількості випущених акцій з їх ринковим курсом. І коли ринко­вий курс акцій яких-небудь корпорацій нижчий згаданого відношення (коефіцієнта), то ці акції найбільш доцільно купувати напередодні почат­ку чергового циклу «бичачого» ринку. Чому? Відповідь проста: купівель­ний попит серйозно недооцінив ці акції. Адже корпорація, у якої ліквідних коштів достатньо, щоб покрити свою заборгованість, знаходить­ся у відмінному фінансовому стані. І тому можна з великою часткою ймовірності передбачити, що коли почнеться хвиля «бичачого» ринку, курс акції цих корпорацій зросте в темпі, що перевищує середній рівень.

Звідси випливає принцип 3: за прогнозами початку «бичачого» ринку слід купувати акції тих корпорацій, у котрих поточний курс нижчий вар­тості чистих ліквідних активів, які припадають на акцію.