Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІЖНАРОДНА ЕКОНОМІКА Козак.doc 2.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
11.75 Mб
Скачать

1.2. Основні теорії розвитку міжнародної торгівлі

1.2.1. В чому полягають сутність теорії меркантилізму, її значення та обмеженість?

Сучасні теорії міжнародної торгівлі мають багату історію. Протягом тривалого часу, починаючи з виникнення самої економічної науки (поча­ток XVII ст.) вчені намагалися відповісти на наступні ключові питання: <* Чому існує міжнародна торгівля, якими є її економічні основи? *J* Наскільки вигідна торгівля для кожної з країн-учасниць? •t* Що обрати для економічного зростання: свободу торгівлі чи про­текціонізм?

Меркантилізм був першим в теоретичному осмислюванні цих питань [10, с. 7-9; 33, с. 79-82; 68, с. 44-47]. Він являє собою доктрину, в якій існуючий світ розглядається у статиці, а багатства народів як фіксоване явище, в кожен момент. Тому його адепти (Т. Мен, А. Серра, А.Мон-кретьєн) вважали, що зростання добробуту однієї країни можливе шля­хом перерозподілу наявного багатства, тобто за рахунок зубожіння іншої країни. Меркантилісти асоціювали багатство з запасами дорогоцінних ме­талів (золота і срібла). Країна, на їхню думку, тим багатше, чим більшою кількістю шляхетних металів вона володіє. Наявність більшої кількості грошей у обігу стимулює розвиток національного виробництва і збільшує зайнятість. Держава, на думку меркантилістів, повинна: * стимулювати експорт і вивозити товарів більше, ніж завозити. Це за­безпечить приплив золота;

»> обмежувати імпорт товарів, особливо предметів розкоші, що забезпе­чить позитивне торгівельне сальдо;

<» заборонити виробництво готових виробів у своїх колоніях; »t* заборонити вивезення сировини з метрополій у колонії і дозволити

безмитний імпорт сировини, що не добувається усередині країни; <» стимулювати вивезення з колоній переважно дешевих сировинних то­варів.

*J» заборонити будь-яку торгівлю своїх колоній з іншими країнами, крім метрополії, яка єдина може перепродувати колоніальні товари за рубіж. Таким чином, в основі меркантилістської політики провідних країн було прагнення максимального нагромадження грошового капіталу і мінімального імпорту, тобто держава повинна продавати на зовнішньому ринку якнайбільше будь-яких товарів, а купувати якнайменше. При цьо­му в країні повинно накопичуватися золото. Значення меркантилізму:

1. Концепція меркантилізму була першою спробою створити теорію міжнародної торгівлі, що прямо погоджувала торгівельні відносини з внутріекономічним розвитком країни, її економічним зростанням.

2. Меркантилісти розробили одну з можливих моделей розвитку міжнародної торгівлі на підставах товарного характеру виробництва. Во­ни заклали основи категоріального апарату, який використовується в су­часних теоріях міжнародної торгівлі, передусім в неомеркантилізмі.

3. Вперше описано те, що в сучасній економіці називається платіжним балансом [68, с. 64].

Обмеженість меркантилізму полягає в тому, що меркантилісти не змогли зрозуміти, що збагачення однієї нації може відбуватися не тільки за рахунок зубожіння інших, з якими вона торгує, що міжнародна еко­номіка розвивається, а тому розвиток країн можливий не тільки за раху­нок перерозподілу вже існуючого багатства, але й за рахунок його наро­щування.

Меркантилістська школа панувала в економіці упродовж 1,5 сторіччя. Внаслідок цього до початку ХУПІст. міжнародна торгівля виявилася об­плутаною мережею всіляких обмежень. Правила торгівлі йшли врозріз з потребами виробництва. Відчувалася необхідність переходу до вільної торгівлі.

Подальший розвиток теорії міжнародної торгівлі набули в працях еко­номістів класичної школи.