Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІЖНАРОДНА ЕКОНОМІКА Козак.doc 2.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
11.75 Mб
Скачать

2. У чому полягає предмет «Міжнародної економіки» як самостійної дисципліни?

Міжнародна економіка являє собою складову частину сучасної еко­номічної теорії. Структура останньої має такий вигляд: *> мікроекономіка (microeconomics); •J* макроекономіка (macroeconomics); «J* міжнародна економіка (international economics).

Визначені складові сучасної економічної теорії взаємопов'язані і в цьому взаємозв'язку віддзеркалюють цілісну картину функціонування та розвитку економіки ринкового типу. Однак предмет мікро- та макро-економіки суттєво обмежений рамками національних економік. Мікрое­кономіка вивчає закономірності ринкової поведінки окремого споживача та фірми, а макроекономіка — функціонування національної економіки в цілому та її провідних складових.

На відмінність від мікро- та макроекономіки, міжнародна економіка в широкому значенні — це теорія, що застосовується до вивчення голо­вним чином економіки світогосподарських зв'язків як цілісного явища. Тому в міжнародній економіці як в частині теорії ринкової економіки міжнародні економічні відносини, зовнішньоекономічний вплив на національні господарства розглядаються не як другорядні явища. Підви­щення рівня відкритості країн, зближення та взаємозв'язок їх економік, інтернаціоналізація й інтеграція світогосподарських зв'язків, які здійсню­ються в умовах глобалізації, в міжнародній економіці складають окремий об'єкт для вивчення.

Міжнародна економіка (функціонально) складається з:

* міжнародної мікроекономіки (international microeconomics);

* міжнародної макроекономіки (international macroeconomics).

Така послідовність не випадкова. Історично склалося так, що відносно самостійні частини міжнародної економіки формувалися саме в такій послідовності. Міжнародна торгівля товарами та факторами виробництва була історично першою та до певного часу головною формою міжнарод­них економічних відносин. Лише наприкінці XX століття вона втратила провідну роль, яку почали займати різноманітні форми міжнародних фінансових операцій. Вивченням закономірностей міжнародного руху то­варів та чинників їх виробництва як раз і займається міжнародна мікрое­кономіка. Окремі країни в міжнародній мікроекономіці розглядаються як первинні одиниці, подібно домогосподарству чи фірмам в традиційній мікроекономіці, а міжнародна валютно-фінансова система — як засіб об­слуговування руху товарів та чинників виробництва. Розгляд в міжна­родній мікроекономіці інтеграційних процесів зумовлений тільки тим, що вони у своїй розвинутій формі передбачають посилення лібералізму у міжнародному русі як товарів, так і чинників виробництва.

Отже, міжнародна мікроекономіка — це розділ міжнародної еко­номіки, який займається вивченням міждержавного руху товарів та фак­торів їх виробництва, тобто вивченням поведінки ринку окремого товару та його основних характеристик. Це — загальновідоме визначення части­ни теорії міжнародної економіки, котра вже досталь часу викладається в університетах та коледжах США та Західної Європи [38].

На відміну від міжнародної мікроекономіки загального визначення те­орій міжнародної макроекономіки поки що не існує. Предмет цієї частини міжнародної економіки і досі залишається дискусійним, суперечливим, що підчас робить його еклектичним. Вибір основних складових дослідження в міжнародній макроекономіці орієнтований на їх практич­ну значимість та доцільність у вирішенні конкретних проблем функціону­вання відкритих економік та розвитку світового господарства в цілому.

Отже, міжнародна макроекономіка суттєво поширює предмет аналізу теорії міжнародної економіки, здійснює його на рівні взаємодії відкритих національних економік та світового господарства в цілому. Це поширення ґрунтується на існуванні міжнародної валютно-фінансової системи не тільки як механізму, що обслуговує рух товарів та чинників їх вироб­ництва, але й як самостійної системи міжнародної економіки. Тому провідне місце в міжнародній макроекономіці передусім займають: •J» дослідження феномену сучасної міжнародної валютно-фінансової си­стеми;

•J* вивчення проблем щодо валютного курсу та механізму його утворен­ня, стану платіжного балансу, котрі визначають місце національних економік у світогосподарських зв'язках;

* аналіз міжнародних фінансових ринків, торгівлі конкретними фінан­совими інструментами — валютою, кредитом, цінними паперами. Функціонування відкритої національної економіки та світового госпо­дарства в цілому залучає також до предмету міжнародної економіки вирішення питань її регулювання, яке здійснюється через діяльність міжнародних економічних та фінансових організацій.

Таким чином, міжнародна макроекономіка — це розділ міжнародної економіки, який займається вивченням особливості взаємодії національ­них економік та світового господарства в цілому, особливостей їх функціонування та регулювання в умовах глобалізації фінансових ринків. У загальному висновку треба відзначити, що міжнародна мікроеко­номіка та міжнародна макроекономіка — це взаємопов'язані розділи міжна­родної економіки як складової частини сучасної економічної теорії. В такій якості міжнародна економіка вивчає процеси та явища економічного життя суспільства, котрі носять міжнародний і в дедалі більшій мірі наднаціональ­ний (глобальний) характер. Предметом «Міжнародної економіки» як са­мостійної дисципліни є відносини, котрі складаються між господарюючими суб'єктами у сферах міжнародної торгівлі (товарами та послугами), міжнародного руху чинників виробництва (капіталу, робочої сили, технології), у міжнародній валютно-фінансовій сфері як самостійного явища економіки сучасних світогосподарських зв'язків, котрій притаманні розвинуті ме­ханізми моніторингу і регулювання [32; 33; 38; 39; 57; 68].