Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІЖНАРОДНА ЕКОНОМІКА Козак.doc 2.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
11.75 Mб
Скачать

2.3.2. Що являють собою Паризький та Лондонський клуби щодо регулювання зовнішньої заборгованості країн?

Своєрідними інститутами в регулюванні міжнародної макроеко-номіки є клуби кредиторів. Найвідоміші й найвпливовіші в регулюванні проблем зовнішньої заборгованості країн — є Паризький і Лондонський клуби кредиторів.

Паризький клуб утворено в 1956 р. як неформальну організацію урядів кран — кредиторів для розв'язання проблеми заборгованості. Клуб здійснює нагляд за процесом сплати боргів й веде переговори з країнами-боржниками з питань реструктуризації боргів. Членами клубу є переважно розвинуті кра­їни ОЕСР. Головою клубу традиційно є представник міністерства фінансів Франції. Члени Паризького клубу беруть на себе зобов'язання кредитувати один одного в національних валютах, а також — треті країни в рамках спільної угоди про позики. Крім того, вони надають валюту Міжнародному валютному фонду. Клуб розробляє умови позик, приймає рішення про про­лонгацію заборгованості, а також припинення платежів по боргам.

Лондонський клуб — неурядова організація, яка об'єднує майже 600 найбільших приватних банків-кредиторів. Банки-члени клубу укладають з урядом країни-боржника угоду про умови погашення боргу, його рест­руктуризації. Угода про реструктуризацію можлива тільки в тому випад­ку, якщо країна-боржник приймає програму МВФ зі структурного керу­вання своєї економіки, причому її виконання жорстко контролюється.

Таким чином, Паризький і Лондонський клуби, формально незалежні організації, тісно координують свою роботу з МВФ. У сфері їх діяльності з 90-х років опинилися країни з перехідною економікою; від рішення клубів багато де в чому залежить доля величезної заборгованості й май­бутнього кредитування цих країн, в тому числі й України.

2.3.3. Якими є цілі та функції Банку Міжнародних Розрахунків?

Банк міжнародних розрахунків — BMP (Bank for International Settle­ments — BIS) — один з найстаріших міжнародних банків. Його було засно­вано в 1930 р. на основі міжурядової угоди шістьма державами — Великою Британією, Бельгією, Німеччиною, Італією, Францією та Японією. Чле­ном банка стала також Швейцарія, на території якої він функціонує (м. Базель). Первісним призначенням банка було врегулювання виплат німецьких репарацій по результатах Першої світової війни. В 30-ті роки склад БМР поповнився ще низкою європейських країн, а в повоєнний період — і неєвропейськими країнами, в тому числі США, Австралією, ПАР та іи. Зараз кількість членів — 34 країни.

Суттєва особливість БМР полягає в тому, що його головними передплат­никами є центральні банки країн-членів. З цієї причини БМР часто назива­ють «банком центральних банків». Крім того, учасниками БМР є і деякі при­ватні комерційні банки, зокрема великі американські банки групи Моргана.

Банк міжнародних розрахунків — акціонерне товариство. Грошовою одиницею, яку він використовує, є золотий швейцарський франк із вміс­том 0,29 г. чистого золота.

Організаційна структура БМР: »> Генеральні збори; •«• Рада директорів; <* Керівництво.

Генеральні збори — вищий орган БМР. Вони складаються з голів (президентів) центральних банків країн-членів і визначають основні на­прямки політики банка.

Рада директорів керує поточною політикою БМР. Вона складається з голів центральних банків Бельгії, Франції, Німеччини, Великої Британії та СІЛА, кожний з яких призначає ще одного члена Ради зі своєї країни.

Крім того, до Ради входять також голови ЦБ Канади, Японії, Нідерландів, Швеції та Швейцарії.

Керівництво — обраний Радою директорів голова (президент).

Формування ресурсів. Основне джерело — позичкові кошти (вклади) центральних банків країн-членів в іноземній валюті або золоті. Вклади ко­роткострокові до трьох місяців. Ці кошти БМР розміщує на ринкових умо­вах в інших центральних банках, міжнародних організаціях і банках — ко­респондентах для одержання прибутку і виплати проценту по вкладах.

Основні цілі і функції БМР:

«> сприяння центральним банкам в управлінні їх валютними резервами; *«* обговорення стратегічних питань валютної політики країн-членів; •> виконання функцій агента по виконанню міжнародних фінансових

угод країн-членів;

*J* дослідження в галузі валютної і грошової політики в інтересах цент­ральних банків.

У відповідності з основними функціями БМР здійснює: купівлю-про-даж і зберігання золота; депозитно-позичкові операції з центральними банками; операції з валютою і цінними паперами па міжнародних ринках.

Одна з найважливіших функцій БМР — регулювання міжнародних розрахунків і розробка нормативних документів з банківського нагляду. З цією метою при БМР утворено три комітети:: Базельський комітет з банківського нагляду, Базельський комітет по системам платежів і розра­хунків, Постійний комітет по евровалютам.

Завданням Базельського комітету з банківського нагляду є розробка принципів ефективного банківського нагляду для попередження банків­ських криз. Комітет розробив низку документів, якими керуються прак­тично всі країни світу. Крім того, розроблено норми й нормативи міжна­родної діяльності в різних галузях.

З 90-х років в сфері уваги Комітету опинилися країни Центральної і Східної Європи. Органи нагляду великої групи країн цього регіону (серед них — Україна) утворили регіональну Групу банківського нагляду країн ЦСЄ. Комітет підтримує Групу, надає їй експертну й інформаційну допо­могу, допомогу в підготовці фахівців. Служба банківського нагляду Національного банку України підтримує тісні контакти з членами Групи, бере активну участь в роботі її органів.

БМР підтримує тісні контакти з міжнародними інститутами валіотно-кредитного рийку, насамперед, з МВФ і Групою Світового банка. Особ­ливі відносини БМР має з Групою Десяти (Г-10), чиїм фактичним валют­но-фінансовим центром він є.

З 80-х років БМР здійснює новий вид діяльності. Він надає проміж­ний кредит країнам, які очікують кредит від МВФ і знаходяться в склад­ному фінансовому становищі. Робиться це для того, щоб підтримати еко­номіку цих країн до одержання кредитів МВФ.

Додаток 1

Зовнішня торгівля України в розрізі окремих товарних ринків за 2001-2002 pp.

Обсяги експорту,

Обсяги імпорту,

Назва ринку

млн.дол.

млн.дол

Головні торгівельні

Особливості ринку

2001 р.

2002 р.

2001 р.

2002 р.

І

2

3

4

5

6

7

І. Ринки промислових товарів

І. Ринок

Ринок швидко розвивається. Провідні

фармацевтичн-их препаратів

49,832

42,92

261,17

342,6

Імпортери: Росія. Індія(15% загального обсягу імпорту), країни ЄС(50%), країни СНД та Балтії (5%), Східна Європа(20%). Експортні поставки: в країни Балтії та СНД (90% всього

підприємства модернизують виробництво, щоб воно відповідало вимогам стандарту GMP (Good Manufacturing Practice - Належна виробнича практика). Наявність національного сертифікату GMP дозволить українським фармацевтам освоювати зарубіжні ринки, оскільки внутрішній ринок стає тісним. Зростає конкурентна боротьба між імпортерами і виробниками. Експорт

знижується, а імпорт зростає й перевищує

експорт майже в 10 разів.

2. Ринок

Імпортери:

Частка імпортної продукції на українському

побутових

«> v одноступінчатих насосів:

ринку - 70%.

насосів

Польща (35%), Німеччина

На рівень цін імопртних компресорів впливає:

(19,4%), Італія (12,6%), Швеція

••• v з одного боку зростання конкуренції, що

12.64

16.21

(8,5%), Велика Британія (8,2%);

стимулює зниження цін. а з другого зррстання

даних

даних

•«• безсальнікових

євро, що до зростання цін на європейські насоси.

центробіжних насосів: Германія

Якщо єврол буде і подальше зростати, то значна

(45%), Данія (26,4%),Франція

частка покупців переорієнтується на українські

(20,7%)

насоси.

3. Ринок

побутових та

Частка імпортної продукції на українському

комерційних

Імпортери: Корея (55%),

ринку -95%. Просліджується тенденція щодо

кондиціонерів

зниження цін на всі види продукції на 4-10%. Це є

•«• Оконні

1 28

9 79

Китай (21%), країни Європи

слідством перенесення багатьох виробництв у Китай, в т.ч. і світових брендів

кондиціонери;

(6%)

1

2

3

4

5

6

7

<• Спліт системи

-

4.0

6.97

10,6

Зкспортні поставки: США

1. Ринок промислових кондиціонерів: •> Непобутові системи кондиціонування ; •> Вентилятори

3,24

1,87

10,61

3,42

імпортери: Італія, Южна Корея, "Іольща. Іспанія

Частка імпортної продукції на українському 5инку - 95%

З.Ринок замочно-залізничних виробів:

•»• Замки для

меблі

-

-

0,22

0,25

•> Замки для дверей будинків;

-

-

1.63

2.06

Імпортери: Росія, Білорусь,

Частка імпортної продукції на українському

•> Інші замки;

-

-

0.16

0,20

Італія, Німеччина, Іспанія,

ринку - 95%. В Україні зростає попит на дорогу та якісну продукцію В загальному обсязі імпорту

* Шарніри;

-

-

0,65

0,79

Китай. Туреччина, Франція.

найбільшу питому вагу займають дешеві турецькі,

•> Роліки;

-

-

0,44

0.35

Ізраїль

китайські, польські та російські вироби.

«І» Автоматичні пристрої для дверей.

-

-

0,59

0.56

6. Ринок побутових пральних машин

16,6

10,6 (за 10 міс)

Імпортери: Італія (56,3 %), Корея (10 %), Молдова (9,2 %), Німеччина (7,6 %), Туреччина (3,3 %), Росія (2,4 %).

1

2

3

4

5

6

7

7. Ринок фільтрів

Імпортери: Німеччина (29,7%),

для води

-

2,52

-

10,66

Швеція (13,8%), США(14,3%). Італія (9.5%), Данія(6%), Росія (5%). Франція (4,7%). Експортні поставки: Португалія (74.4%, це - одна дорога про­мислова система). Росія (17%)

Частка імпортної продукції - 80%. Обсяги експорту знижуються . Наприклад, обсяги поставок в Росію скоротилися в 3 рази. Імпорт зростає. Наприклад, одна фірма з Німеччини відмітила темп зрісту обсягу продажу в Україну у 250%

Туркменістан (2,2%), Молдова

(2,1%), Норвегія (1,3%)

8. Ринок

Імпортери: Німеччина (35.5%),

електроінструмен

Росія (12,2%). Велика Британія

Загальний обсяг китайського імпорту значно

ті в

(10,7%), Швейцарія (8,7%),

вищий і оцінюється в 30-50%. Сюди включають

29,4

11,4

Китай (8,5%), Болгарія (6,3%);

інструмент, що виготовлен у Китаї по ліцензіям -

Експортні поставки: Росія

європейських виробників.

(70%)

9. Ринок

На українському ринку частка імпортної

побутової хімії

продукції - 30-35%. Близько 80% продажу здійс-

Основні учасники ринку: компанії Henkel,

нюється за схемою: імпортер - дистриб'ютор -кінцевий споживач. Політика імпортерів -

26,62

37,45

Procter&Gamble, Cussons,

зростання питомої ваги дорогих виробів,

Unilever, Evyap

кремоутворених та гелевих предметів побутової хімії. Головна тенденція на ринку - зниження

споживання порошкоутворених чистильних

засобів.

10. Ринок фарбів

Імпортери: Німеччина, Польща,

На українському ринку частка імпортної продук-

та лаків:

Росія, Туреччина. Фінляндія,

ції - 20-25%. Щоб знизити цю частку і захистити

•> Товари мало-

103,8

73,81

68.62

89,73

Швеція. Італія. Голландія,

вітчизняного виробника передбачається підвищи-

тоннажної хімії

Чехія, Естонія. Чехія.

ти мито на ЛФВ. Ринок ЛФВ один з самих дина-

•*• Лакофарбові вироби

11,31

7,68

50,02

51,78

Експортні поставки: Росія, Казахстан, Латвія, Молдова.

мічних сегментів ринку будматеріалів, що розви­ваються Зниження обсягів експорту пояснюється

»*• Олійні фарби

0,06

0.05

0.22

0,27

Румунія

потребами внутрішнього ринку, які підвищились.

1

2

3

4

5

6

7

1 1. Ринок м'яких меблів:

<• Меблі для сидіння, яка трансформується у ліжко;

••• Меблі для сидіння м'яка

0,19

2,06

0,18

1,58

1,64

5,33

1,91

5,09

Імпортери: Білорусь. Росія Польща. Естонія, Німеччина, Польща. Югославія. Китай, Португалія, Франція. Литва Експортні поставки:

Узбекистан, Росія. Молдова. Казахстан. Австрія, ЬІідерланди Німеччина, Франція. Чехія. Словснія Лзтвія .Литва.

На українському ринку частка імпортної продукції - 20%. Географічна структура імпорту знаходиться у стадії формування.

<• Мебель особиста

5,05

5,05

2,24

1,72

12. Ринок верхнього одягу:

•> Одяг трикотажний

*•* Одяг текстильний

35,9

31,97

38,37

44.65

Імпортери: Туреччина, Китай, Індія, В'єтнам. Вони займають 60% всього обсягу імпорту.

Експортні поставки: Росія

На українськом ринку часта імпортної продукції - 70%. Одяг із країн Азії має дуже низьку ціну - 0,62дол. за 1 кг. Частка продажу брендового одягу - 5% всього імпорту. Найбільш відомі бренди:

Proda. D&G, Blumarine. Ermenegildo, Zegna, Canali, Kiton, Max Mara та ін.

13. Ринок взуття

34,41

39,58 (за 11 міс)

Імпортери: Китай (54.8%), Італія (1 1,6%), Росія (7%), В'єтнам (4.3%), Німеччина (2,9%), Туреччина (2,2%), Білорусь (2%), Бразилія (1,7%), Португалія (1,6%), США (1,5%).

Експортні поставки: Німеччина, Італія. Сан-Марино, країни СНД, США.

На українському ринку частка імпортної продукції - 60-70%. Ціни на імпортне шкіряне взуття в середньому дуже низькі: з Китаю - 0,70 дол. за пару, з країн ЄС - 2,91дол., з Росії - 15,6 дол. Це негативно впливає на торгівлю вітчизняних виробників. Низькі ціни головним чином пов'язані із занижуванням митної вартості. Передбачається, що митна вартість буде розраховуватись на основі середньосвітових контрактних цін. Майже усе взуття, що експортується Україною, виготовлено за давальчеськими схемами. Більш всього експортується шкіряне взуття. Прогнозу- ються зменшення експорту, що пов'язано із зменшеням поставок до США (майже заборонили

1

2

3

4

5

6

7

ввіз українського взуття), подорожчанням робочої сили, що звищує собівартість виробництва. Західним компаніям стало не вигідно розмішувати замовлення в Україні.

14. Ринок килимних виробів

3,04

2,97

Імпортери: Болгарія, Іран, Туреччина, Молдова, Німеччина, Китай, Франція

На українському ринку частка імпортної продукції - 95%.Ринок швидко розвивається і розглядається як перспективний. Попит формують азіатські пог- іальники. Імпортери поширюють регіональні зб;. гові мережі. На імпортні поставки килимів не має пільг, щодо митного оформлення: фірми сплачують у повному обсязі ПДВ і мито. Митниця пильно слідкує за мінімальною індикативною ціною товару. Постачальники з Молдови знаходяться у більш вигідному становищі: мито на ввіз килимів дорівнює нулю.

15. Ринок тканин

8,24

18,47

247,1

256,0

Імпортери: Росія, Італія, Німеччина, Голландія, Англія, Корея, Туреччина, Індія, Китай. Експортні поставки: Росія

Частка імпортної продукції - 80-85%. Україна, в основному експортує вовну та бавовняні тканини. Збільшуються імпортні поставки стокової тканини, яка на 30-40% дешевше нової. Стоки з'являються внаслідок надвиробництва або відмови замовника від товару або атестації продукції як бракованої. Мита на тканини незначні - від 0 до 5%

16. Ринок швейних виробів

24,88

22,66

8,84

(9,59

Імпортери: Китай, В'єтнам. Експортні поставки: країни ЄС (частка Німеччини - більш 50%), Північна Америка

Попит на українські вироби знизився. Це пояснюється наступним: з-за впровадження євро ціни на готову продукцію зросли у 2 рази, а заробітна плата європейських споживачів не змінилась, тобто покупна спроможність населення ЄС знизилась і кількість замовлень в Україну знизилась. Крім того, Україна вже не сприймається як ринок дешевої робочої сили і виконавців замовлень шукають у країнах

1

2

3

4

5

6

7

Південно-Східної Азії. 70-90% експорту - це одяг, виготовлений за заказами зарубіжних компаній із давальницької сировини. Послуги українських виробників оцінюються низько. Так за виготовлення 1 жакету підприємство одержує EUR 5-7, а сорочки чи блузки 1,2-1,8 дол. Супердешевий одяг імпортується з Китаю та В'єтнаму. Мито на ввіз одягу значно занижують.

II. Ринки сільськогосподарської та непродовольчої сировини.

1 . Ринок декора-

0,98

5,18

7,58

10,22

Імпортери: Нідерланди (44%),

На українському ринку частка імпортної

тивнолистяної та

Колумбія (10%), Еквадор (10%),

продукції - 53%. Іноземні компанії відкривають на

квіткової

Франція (9%),Польща (9%),

Україні свої представництва, філії і

продукції

Туреччина (6%), Югославія

використовують вітчизняних дистриб'юторів для

(5%), СНД (5%)

просування свого товару.

На українському ринку 40% від легального імпор-

ту займає контрабандний товар, який більш кон-

курентноздатний, оскільки на 20-30% дешевший.

Українські товаровиробники ще не намагаються

об'єднатися, виробити єдину цінову політику і

запропонувати заходи боротьби з контрабандою.

2. Ринок посівних

1,83

1,77

5,7

5,6

Експортні поставки: країни

Частка імпортного насіння на українському

матеріалів, всього

СНД

ринку - 1%. Основна причина низької активності

В т.ч.

імпортерів - висока вартість насіння

•> Пшениця

1,2

0,57

тверда

•• Кукурудза

3,27

0,58

•« Рапс

0,39

0,98

•» Соняшник

1,52

3,73

•• Ячмінь

0,13

0,10

1

2

3

4

5

6

7

3. Ринок цементу

9.63

17,68

12.35

4,01

Імпортери: Росія, Польща, Словенія, Туреччина. Експортні поставки: Молдова, Білорусь, Грузія, Угорщина, Румунія, Польща

Україна приваблива для іноземних інвесторів. Іноземні капітали у цементну промисловість надходять із Ірландії, Франції, Німеччини. Заводи, які належать іноземним компаніям, контролюють 60% українського цементного ринку. Росія поступово виходить з українського ринку із-за запровадження мита і квот.

III. Ринки продовольства

1. Ринок морозива

0.81

0,11

0.57

0,73

Імпортери: Росія(60%), Литва (30%). Експортні поставки: Чехія, Молдова, Росія.

Імпорт стримують розміри митних зборів: за 1 кг морозива імпортер сплачує EUR 1.

2. Ринок дитячого харчування

0,17

0,19

2.12

2,25

Імпортери: Нідерланди, Німеччина, Австрія, Словенія. Експортні поставки: Молдова, Азербайджан, Казахстан

На українському ринку частка імпортної продукції - 80-85%. Розвиток експорту стримується із-за постійного неповернення ПДВ українським експортерам

3. Ринок заморожених овочів та фруктів.

Імпортери: Польща та Нідерланди (88% замороженої картоплі), Бельгія (84% грибів), Польща та Бельгія (92% заморожених овочей та фруктів).

Україна експортує ягоди та горіхи, в основному, для промислової переробки.

«»* овочі;

<• плоди та горіхи;

•> ягоди.

3,96 0,66

0,04

5,3 1,42

0,17

2,49 0,75

0,06

3,5 1,79

0,32

4. Ринок маргаринової продукції

0,55

0,83

22,11

27,20

Імпортери: Німеччина (6,8 тис.т.), Бельгія (6,7 тис.т.), Нідерланди (3,8 тис.т.), Росія (2,2 тис.т.). Експортні поставки: Молдова, Киргизія, Росія.

Частка імпортної продукції на українському ринку - 20%. Різке зростання імпорту у 2002р. пов'язано, значною мірою, із безмитним ввезенням товару. Ввізні мита низькі: від EURO до EUR 1 за 1кг. Асоціація "Укроліяпром" виступає за впровадження додаткових обмежень

5. Ринок майонезу.

1,48

2,53

5,37

10,36

Імпортери: Австрія, Німеччина, Нідерланди. Росія.

Частка імпортної продукції - 3%. Експорт стримується із-за постійного

1

2

3

4

5

6

7

Експортні поставки: Молдова.

неповернення експортного ПДВ державою, а

'осія.

також високими транспортними тарифами (в Росії

вони вище у 4 рази, ніж в Україні)

6. Ринок рибних

8,46

6,09

19.42

18,36

мпортери: країни Балтії. Росія.

конвервів

7. Ринок теплич-

мпортери: Туреччина, Єгипет.

Обсяги експорту особливо в країнах СНД.

них овочей:

"рузія, Азербайджан.

знижуються, тому, що собівартість продукції

* томатів;

0,34

0.37

0.28

0,22

Експортні поставки: Росія,

основного постачальника овочів в ці країни

<• огірок;

0,56

0,23

0,30

0,10

країни Балтії.

Туреччини) значно нижче, ніж в Україні.

<» баклажан та

1,96

0,95

0,11

0,10

перцю;

•І« лука та

0,04

0,002

0,01

0,13

часнику;

5. Ринок

Імпортери: Швеція, Данія,

Імпортні поставки суттєво впливають на

харчових

7,71

9,81

8,85

8,50

Польща, Німеччина, Фінляндія,

формування ринку тільки в окремих сегментах:

•> концентратів

Литва. Росія.

бульйонні кубіки, розчинні супи, сухі сніданки.

в т.ч. сухі

0,48

0,23

1,15

0,83

Експортні поставки: Росія,

Ввізні мита не являють собою серйозного

сніданки

(10 міс)

(10 міс)

країни Балтії

тарифного бар'єру для імпортерів

9. Ринок

188,8

155,0

18,2

35.0

Імпортери: Росія.

Україна освоює нові зовнішні ринки. Цьому

кондитерських

(11 міс)

(11 міс)

Експортні поставки: країни

сприяло, перш за все, запровадження Росією

виробів

СНД. Монголія.

обмежень на українські вироби. В результаті

цього загальний обсяг експорту України знизився.

Імпорт кондитерських виробів заохочує вітчиз-

няних виробників випускати дорогу, оригінальну

продукцію. Без митних обмежень здійснюється

ввіз в Україну з Росії тільки бісквітних виробів.

10. Ринок

0,55

0,47

0,4

0.27

Імпортери сировини: США.

В Україні 95% загального обсягу тютюнових ви-

тютюнових

Туреччина. Греція, Бразилія.

робів припадає на 5 вітчизняних компаній з іно-

виробів.

Зімбабве, Індія.

земним капіталом ("British American Tobaco Укра-

Експортні поставки: країни

їна". "Филип Моріс Україна", "Джей Ти Интер-

Закавказзя. Молдова, Росія.

нешнл Украина", "Лигетто-Дукат Украина").

[Джерело: щотижневика «Бізнес» за 2003 р]

Додаток 2

Класифікація послуг згідно Г АТС (Генеральна угода про торгівлю послугами)