Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІЖНАРОДНА ЕКОНОМІКА Козак.doc 2.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
11.75 Mб
Скачать

1.1.7. В чому полягає сутність умов торгівлі?

Від зміни експортних і імпортних цін залежить виграш від міжнарод­ної торгівлі. Співвідношення експортних і імпортних цін називається умовами торгівлі. Умови торгівлі, які називаються товарними умовами торгівлі, можуть бути виражені співвідношенням експортних і імпортних цін на визначений товар через співвідношення індексу експортних і індек­су імпортних цін в цілому [33, с. 135-137; 39, с. 63; 57, с. 34-36]. В остан­ньому випадку використовується формула:

Pxіндекс експортних цін

Рг = Е xfij (Xj — частка кожного г'-го товару в сумарній вартості експорту

в базисному році;)

рі відношення поточної ціни г'-го товару до його ціни в базисному році; рі,,, індекс імпортних цін

Ріт Тлт-рі (inij — частка кожного г'-го товару в сумарній вартості імпорту в базисному році;)

Якщо індекс умов торгівлі Т = 1, то це означає, що ціни експорту й імпорту рівні і умови торгівлі залишились незмінними. Якщо Т > 1, то це означає, що на кожну одиницю експортованого товару молена придбати більше імпортних товарів. Оскільки більший обсяг імпорту стає можли­вим замість колишньої кількості експорту, добробут країни зросте. Таким чином умови торгівлі поліпшились порівняно з базовим періодом.

Якщо індекс умов торгівлі Т < 1, то це означає, що на кожну одиницю ек­спортованого товару можна придбати менше імпортних товарів. Оскільки менший обсяг імпорту стає можливим замість колишньої кількості експор­ту добробут країни скорочується. Таким чином умови торгівлі погіршились.

Крім товарних умов торгівлі розрізняють також дохідні і факторні умови торгівлі [33, с. 136; 68, с. 113].

Дохідні умови торгівлі — це індекс, що показує потенціальну спро­можність країни імпортувати товари за рахунок виторгу, одержуваного від експорту в цілому. Він обчислюється як товарні умови торгівлі, по­множені на кількісний індекс експорту. Зростання показника свідчить, що в силу зростаючих доходів від експорту імпортний потенціал збільшується.

Факторні умови торгівлі — це індекс, що показує яка кількість імпор­ту може бути отримана на одиницю зростання продуктивності в експорт­них секторах. Він обчислюється як товарні умови торгівлі, помножені на частку індексу продуктивності експортних галузей у даній країні (Qx) і індексу продуктивності експортних галузей у країні, з якої імпортуються товари (Qin), тобто

1.1.8. Що розуміють під еластичністю експорту та імпорту?

Зміна експорту (пропозиція товару на вивіз) і імпорту (попиту на закор­донні товари) залежить від зміни умов торгівлі. Ця залежність характери­зується поняттями «еластичність експорту» (відносна пропозиція експорту) і «еластичність імпорту» (відносний попит на імпорт) [33, с. 137,138].

Еластичність імпорту іт) це зміна попиту на імпорт, що випливає зі зміни умов торгівлі. Еластичність імпорту вимірюється як відношення процентної зміни обсягів імпорту до процентної зміни його ціни, тобто

Якщо ціни на імпортні товари спадають, то обсяги імпорту збільшують­ся, а якщо ціни зростають, то імпорт скорочується. Попит на імпорт вва­жається еластичним якщо, Еіт > 1. Це значить, що падіння ціни на імпортні товари на 1% призвело до зростання попиту на них більш ніж на 1%.

Попит на імпорт вважається нееластичним, якщо Еіт < 1. Це означає, що падіння ціни на імпортні товари на 1% призвело до зростання попиту на них менш, ніж на 1%.

Країна буде збільшувати витрати на імпорт при падінні цін (оскільки падіння цін імпорту означає поліпшення умов торгівлі), якщо попит на імпорт є еластичним, оскільки попит на імпортні товари зростає в більшо­му ступені, ніж падає їхня ціна.

Країна буде скорочувати витрати на імпорт, якщо попит на імпорт не-еластичний. Але оскільки обсяг імпорту обмежений можливостями експор­ту (експортом запрацьовуються засоби на імпорт), то у випадку еластич­ності імпорту і падінні його ціни обсяг експорту повинен збільшуватися.

Еластичність експорту х) це зміна пропозиції товарів на експорт, що випливає зі змін умов торгівлі. Еластичність експорту виміряється як відношення процентної зміни обсягів експорту до процентної зміни ціни імпорту, тобто

При зниженні цін на імпортні товари, обсяги експорту збільшуються, а при зростанні цін на імпорт — обсяги експорту зменшуються.

Таким чином, еластичність попиту на імпорт і еластичність пропозиції товару на експорт тісно взаємозалежні один з одним. Висока еластичність свідчить про розвиненість ринкового механізму, що дозволяє виробникам швидко реагувати на зміну цін. Низька еластичність свідчить про недо­статній розвиток механізму регулювання економічними процесами, що створює для суспільства серйозні економічні проблеми.