Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІЖНАРОДНА ЕКОНОМІКА Козак.doc 2.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
11.75 Mб
Скачать

1.4.20. Яким е місце та в чому полягають функції фондового ринку

в системі ринків ?

В нормально функціонуючій економіці відбувається мобілізація, роз­поділ і перерозподіл фінансових коштів на ринку фінансових ресурсів.

Ми вже розглянули такі сегменти фінансового ринку, як: *!* валютний ринок, що є механізмом, за допомогою якого відбувається обмін валютами різних країн, необхідний для здійснення зовнішньое­кономічної діяльності;

*> міжнародний кредитний ринок як механізм руху позичкового капіта­лу, котрий поділяється на: а) світовий грошовий ринок, що включає в себе ринок короткострокових (до 1 року) боргових зобов'язань (ко­роткострокових цінних паперів) і б) світовий ринок капіталів, тобто середньо- і довгострокових іноземних кредитів, в тому числі довгост­рокових боргових зобов'язань.

Крім такого поділу міжнародного фінансового ринку, існує його поділ на ринок банківських позик і ринок цінних паперів (РЦП). В основі поділу фінансового ринку на ці дві частини лежить поділ капіталу на ос­новний і оборотний. Банківські позики, як правило, надають строком не більш, ніж на 1 рік. Випуск цінних паперів дає можливість отримати: а) позику на тривалий строк (до декількох десятиліть, наприклад, облігації), тобто вкладання в інструменти позики і б) безстрокове корис­тування (акції), тобто вкладання в інструменти власності.

Ринок довгострокових цінних паперів називають фондовим ринком. Разом з короткостроковими борговими зобов'язаннями грошового ринку фондовий ринок утворює ринок цінних паперів.

Таким чином, ринок цінних паперів об'єднує частину кредитного рин­ку (а саме: ринок інструментів позики або боргових зобов'язань) і повністю ринок інструментів власності.

До інструментів позики відносяться облігації, векселі, ощадні сер­тифікати. До інструментів власності — всі види акцій. Існують також так звані гібридні інструменти — цінні папери, які мають ознаки як облігацій, так і акцій (наприклад, привілейовані акції і конвертовані облігації) і ви­робничі інструменти — варранти, опціони, ф'ючерси тощо.

Ринок інструментів позики як частина кредитного ринку, має справу з позичковим капіталом, а ринок інструментів власності — з частками (па­ями) власності в капіталі фірми.

Фондовий ринок має справу з інструментами довгострокової позики й інструментами власності.

Для функціонування ринку цінних паперів необхідні певні передумови: попит, пропозиція, посередники, системи регулювання і саморегулювання. Попит на цінні папери визначається добробутом нації. Чим вищий рівень життя, тим більше заощаджень у населення і можливості купівлі цінних па­перів. Пропозиція визначається попитом. Вона тим вища, чим більше роз­винений ринковий механізм поставки джерел довгострокового кредитуван­ня і фінансування. Для розвитку ринку цінних паперів необхідні фахівці інвестиційного бізнесу і система підготовки таких фахівців. І нарешті, потрібні посередницькі організації — брркерські та інвестиційно-ділерські фірми, фондові біржі та органи регулювання інвестиційного бізнесу.

В Україні ринок цінних паперів формується у відповідності з Законом України «Про цінні папери і фондову біржу». Він охоплюватиме випуск і обіг акцій, облігацій державних (республіканських та місцевих) позик і по­зик підприємств, державних казначейських зобов'язань, ощадних серти­фікатів і векселів, приватизаційних паперів тощо. У відповідності з Указом Президента України інвестиційні сертифікати віднесені до цінних паперів.