Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІЖНАРОДНА ЕКОНОМІКА Козак.doc 2.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
11.75 Mб
Скачать

1.2.3. В чому полягають сутність теорії порівняльних переваг, її значення та недоліки?

Д. Рікардо в роботі «Початок політичної економії й оподаткування» (1817р.) розвинув теорію абсолютних переваг і довів, що в окремо взятій країні завжди знайдеться товар, виготовлення якого більш ефективно, ніж виробництво інших при існуючому середньосвітовому рівні витрат.

Теорія міжнародної торгівлі Д. Рікардо заснована на наступних пере­думовах:

«* вільна торгівля; *« постійні витрати виробництва; »* відсутність міжнародної мобільності робочої сили; •• відсутність транспортних витрат; ** відсутність технічного прогресу; ** повна зайнятість; *• існує один чинник виробництва (праця) [68, с. 53].

Відповідно до теорії порівняльних переваг країни спеціалізуються на виробництві тих товарів, які вони можуть виготовити з відносно нижчи­ми витратами в порівнянні з іншими країнами; тоді торгівля буде взаємо­вигідною для обох країн, незалежно від того, чи є виробництво в одній з них абсолютно ефективнішим, ніж в іншій.

Іншими словами: підставою для виникнення і розвитку міжнародної торгівлі може слугувати винятково різниця у відносних витратах вироб­ництва цих товарів, незалежно від абсолютної величини цих витрат.

Важливий внесок у концепцію Д. Рікардо був здійснений англійським економістом Дж. Стюартом Міллем, який у праці «Принципи політичної економії» показав, за якою ціною здійснюється обмін товарами між країнами.

В умовах вільної торгівлі товари будуть обмінюватися за таким співвідношенням цін, що встановлюється десь у проміжку між існуючими усередині кожної з країн відносними цінами на товари, якими вони торгу­ють. Точний кінцевий рівень цін, тобто світових цін, взаємної торгівлі зале-жуватиме від обсягу світового попиту та пропозиції на кожний з цих товарів.

Відповідно до розробленої теорії, ціна імпортного товару визначається через ціну товару, який потрібно експортувати, щоб оплатити імпорт. То­му кінцеве співвідношення цін при торгівлі визначається внутрішнім по­питом на товари в кожній з торгуючих країн.

У такий спосіб ця теорія є основою визначення ціни з урахуванням порівняльних переваг.

За умов спеціалізації країн на торгівлі товарами, у виробництві яких вони мають відносні переваги, країни можуть одержати виграш від торгівлі (економічний ефект).

Виграш від торгівлі виникає внаслідок того, що країна здатна одержа­ти за свої товари більше необхідних їй іноземних товарів з-за кордону, ніж у себе на внутрішньому ринку.

Значення теорії порівняльних переваг полягає в наступному: <* вперше описано баланс сукупного попиту та сукупної пропозиції.

Вартість товару визначається співвідношенням сукупного попиту та пропозиції на нього, пропонованих як усередині країни, так і з-за кор­дону;

•> теорія справедлива стосовно будь-якої кількості товару і будь-якої

кількості країн, а також для аналізу торгівлі між різними її суб'єктами;

•J» теорія обґрунтувала існування виграшу від торгівлі для всіх країн, що

беруть участь у ній;

<• з'явилася можливість будувати зовнішньоекономічну політику на на­уковому фундаменті [33, с. 96; 68, с. 59].

Обмеженість теорії порівняльних переваг полягає в тих вихідних пе­редумовах, на яких вона будується. Вона не враховує вплив зовнішньої торгівлі на розподіл доходів усередині країни; коливання цін і заробітної плати, міжнародний рух капіталу; не пояснює торгівлю між майже одна­ковими країнами, жодна з яких не має відносної переваги перед іншою.