Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІЖНАРОДНА ЕКОНОМІКА Козак.doc 2.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
11.75 Mб
Скачать

1.5. Міжнародна торгівля послугами

1.5-1. Якою є сутність та класифікація послуг в міжнародній торгівлі?

Світовий ринок послуг являє собою сферу обміну послуг між країна­ми. Поряд зі світовими товарними ринками він є невід'ємною частиною міжнародних економічних відносин.

Предметом обміну на цьому ринку є послуги. Вони є результатом функціонування найважливіших сфер людської діяльності: науки, техніки, виробництва, керування.

Під послугами розуміють зміну в положенні інституціональної оди­ниці1, що сталося внаслідок дій і на основі взаємної угоди з іншою інсти-туціональною одиницею.2

Послуги і торгівля ними якісно відрізняються від товарів і торгівлі то­варами.

Головними характеристиками послуг є те, що їх не можна, на відміну від товарів, побачити і відчути на дотик; вони не піддаються збереженню; торгівля послугами пов'язана з їх виробництвом; експорт послуг означає надання послуги іноземцю, тобто нерезиденту, навіть якщо він знаходить­ся на митній території країни. Однак вищенаведений опис характеристик має обмеження. Деякі послуги можна побачити (наприклад, звіт консуль­танта на дискеті), деякі з них зберігаються (наприклад, система телефон­ного автовідповідача).

Різниця між товарами і послугами полягає також в тому, як, яким чи­ном уряд надає захист власному виробнику. Якщо виробничі галузі про­мисловості відгороджуються через встановлення тарифів, кількісних об­межень тощо, то сфера послуг відгороджується головним чином національними нормативами і правилами відносно прямих іноземних інвестицій і участі іноземних постачальників послуг в діяльності національних підприємств.

Захист сфери послуг не можна забезпечити заходами на кордонах че­рез нематеріальний характер послуг, а також тому, що небагато операцій з послугами пов'язані з перетинанням кордонів.

Міжнародні організації систематизують і класифікують послуги, які є предметом міжнародної торгівлі.

Міжнародним валютним фондом розроблений посібник зі складання платіжного балансу, в якому представлений склад послуг, що входять у рахунок поточних операцій. Цим посібником користуються практично всі країни світу.

Класифікація послуг, яка прийнята МВФ, показує платежі між рези­дентами та нерезидентами і містить 11 секторів:

I. Транспортні послуги

А) Пасажирські перевезення (Міжнародні перевезення пасажирів всіма видами транспорту і надання супутніх послуг);

Б). Вантажні перевезення (Міжнародні перевезення вантажів всіма видами транспорту і надання супутніх послуг)

II. Послуги, пов'язані з поїздками

А) Послуги пов'язані з діловими поїздками (Товари і послуги, прид­бані нерезидентами, які подорожують у справах (відрядження));

Б). Послуги пов'язані з особистими поїздками (Товари і послуги, при­дбані нерезидентами, які подорожують в особистих справах (туризм)

III. Послуги зв'язку (Послуги поштового, кур'єрського, телефонного та іншого зв'язку між резидентами і нерезидентами).

IV. Будівництво (Будівництво об'єктів за рубежем, здійснюваного на тимчасовій основі резидентами)

V. Страхування (Страхування нерезидентів страховими компані­ями — резидентами)

VI. Фінансові послуги (Фінансове посередництво між резидентами і нерезидентами (комісія за відкриття акредитивів, за обмін валюти, бро­керські послуги тощо)

VII. Комп'ютерні та інформаційні послуги (Консультації в галузі комп'ю­терних програм, інформаційні послуги (обробка даних, користування базами. даних, передплата на інформаційні лінії), обслуговування комп'ютерів).

VII. Роялті і ліцензійні платежі (Користування правами власності (торговельна марка, патент, копірайт тощо) та використання оригіналів або прототипів (фільмів, рукописів)на основі лицензії)

IX. Інші бізнес-послуги

A) Посередницькі послуги (Комісія з посередництва);

Б) Лізинг (Лізинг і фрахт суден, літаків без екіпажів та іншого транс­портного устаткування);

B) Інші ділові, професійні та технічні послуги (Правові, бухгалтерські, управлінські, рекламні та інші послуги, а також послуги з проектування, картографії, нагляду за будівництвом, захистом врожаю)

X. Особисті, культурні та рекреаційні послуги

А) Аудіовізуальні послуги (Виробництво фільмів, радіо- та те­левізійних програм, компакт-дисків, гонорари артистів)

Б) Інші послуги (Показ виставок, проведення спортивних та інших за­ходів)

XI. Урядові послуги (Поставка товарів до посольств, консульств, пред­ставництв міжнародних організацій, операції ООН по підтримці миру).

Світовий банк класифікує послуги за укрупненими угрупуваннями, при цьому до числа послуг включається рух доходу. Послуги поділяють­ся на дві групи:

I група — факторні послуги, до яких відносяться платежі, що виника­ють у зв'язку з міжнародним рухом факторів виробництва — капіталу, робочої сили (доходи на інвестиції, ліцензійні платежі, заробітна плата, виплачувана нерезидентом тощо).

II група — нефакторні послуги, до яких відносяться інші види послуг (транспорт, подорожі, інші нефінансові послуги), не пов'язані з фактора­ми виробництва.(33, с.265).

Світовою організацією торгівлі в Генеральній угоді про торгівлю послуга­ми запропонована класифікація послуг по 12 секторам (1. Комерційні послу­ги; 2 Послуги зв'язку; 3. Послуги з будівництва та суміжні інженерні послуги; 4. Послуги дистриб'юторів; 5. Послуги у сфері освіти; 6. Послуги з охорони довкілля; 7. Фінансові послуги; 8. Послуги у сфері охорони здоров'я та соціальній сфері; 9. Послуги, пов'язані з туризмом; 10. Послуги з організації відпочинку, культурних та спортивних заходів; 11. Транспортні послуги; 12. Інші послуги, які не зазначені вище) і 155 підсекторам. (див. додаток 2).