Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sbornik_2011.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
1.7 Mб
Скачать

Стан і проблеми розвитку бізнес-освіти в Україні

Світові трансформаційні процеси торкнулися всіх сфер життєдіяльності українського суспільства. Не стала винятком і освітня ланка. Якісно новий уклад суспільного буття вимагає інноваційних підходів до можливості саморозвитку та вдосконалення для кожної людини. На зміну звичним формам вищої професійної освіти приходять нові, які поки що є маловивченими.

Бізнесова освіта є досить новим явищем для нашої держави, порівнюючи з розвитком в країнах Європи та США. Але даний вид освіти є одним із найбільш динамічних завдяки стрімкому розвитку ринкових відносин, що вимагає реструктуризації діяльності організацій і підприємств. Бізнес-освіта в структурі українського суспільства лише починає формувати та закріплювати свої норми та стандарти здійснення навчального процесу. Тобто інституалізація бізнесової освіти поки що знаходиться на зародковому етапі, причому даний процес проходить досить суперечливо.

Не слід ототожнювати поняття економічної та бізнесової освіти, адже завдання першої полягає в наданні загального теоретичного розуміння законів ведення господарювання, завдання другої – набуття практичних навичок отримання прибутку в сфері економічної діяльності. Іншими словами, вищеназвані поняття взаємопов’язані, але різні за своєю суттю.

Дати оцінку якості та насиченості ринку в області бізнес-освітніх послуг в Україні досить важко через певні перешкоди: велика кількість дрібних гравців, відсутність системності та методики викладання, брак висококваліфікованих спеціалістів-викладачів в даній галузі, базові наукові надбання – це лише теоретичні узагальнення. Ряд цих проблем пригальмовує розвиток бізнес – освіти на теренах нашої країни, а потреба в вище названій послузі зростає, так як зростає необхідність у підготовці працеактивного і молодого покоління, зокрема, для ефективної діяльності в умовах сучасної трансформації суспільства.

Розвиток бізнес-освіти набирає з кожним роком все більше обертів, з’являються центри підготовки та перепідготовки кадрів, зароджуються нові організаційні форми в бізнес-освіті, розширюється кількість бізнес-шкіл тощо.

Безумовно, лідером на ринку такого виду послуг залишаються США. Необхідно відмітити потужний розвиток бізнес-освіти як форми удосконалення та перекваліфікації працеактивного населення в країнах Європи. Україна в порівняні з вищеназваними лідерами поки що знаходиться на стадії зростання. Пришвидшити темпи становлення допоможе чітке виділення бізнес-освіти як самостійної підсистеми вищої освіти шляхом більш глибокого не лише науково-теоретичного, а і науково-практичного усвідомлення на основі компаративного аналізу зарубіжного та вітчизняного досвіду, діагностики попиту та пропозиції. Необхідно зазначити про ще одну досить вагому причину, яка загальмовує етап зрілості бізнес-освіти на українських теренах – досить високий ціновий поріг, який не завжди співвідноситься з якістю.

В недалекому майбутньому бізнес-освіта посідатиме не останню сходинку в сфері освіти, оскільки виконуватиме функцію професійної адаптації спеціалістів і підтримання конкурентоспроможності організації. Між тим бізнес-освіта є сегментом освіти, який покликаний забезпечити становлення в Україні цивілізованого, соціально відповідального бізнесу, вона також є необхідним складником формування бізнесової еліти. Підготовка кадрів в сфері бізнесу повинна відповідати сучасним реаліям соціально-економічних відносин, яка здійснюється на основі соціологічного аналізу усвідомлення попиту на отримання такого виду послуг, узагальнення досвіду інших країн в царині бізнесової освіти під кутом зору його використання в освітніх практиках сучасного українського суспільства.

Підсумовуючи все вищесказане, слід відмітити, що бізнесова освіта в сучасному українському суспільстві наразі є затребуваною, має тенденції до динамічності та процвітання, але даний процес загальмовується рядом чинників, що були викладені вище, які потребують більш глибокого соціологічного аналізу.

Поляков Игорь

Харьковский национальный университет имени В. Н. Каразина

(Украина, г. Харьков)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]