Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sbornik_2011.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
1.7 Mб
Скачать

Місцеве самоврядування як предмет політичної конкуренції

Місцеве самоврядування є правом територіальної громади – жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища чи міста, – самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України. І, хоча всі впливові політичні гравці акцентують увагу на позитивних наслідках, які отримають держава та суспільство після прогресивної демократизації, розбудови системи місцевого самоврядування та децентралізації влади, жоден з них не робить кроків задля практичної реалізації задекларованих позицій.

Потреба в реформуванні української системи місцевого самоврядування назріла давно. Дехто з політичних діячів, наприклад, екс-міністр регіонального розвитку та будівництва Василь Куйбіда, вважає, що її слід було провести “одразу після відновлення незалежності України”. Тому актуально провести аналіз моделей цього реформування, що пропонувалися політичними силами напередодні виборів у представницькі органи різних рівнів. Погляди політиків на це питання були відображені, зокрема, у передвиборчих програмах основних кандидатів на пост Президента України у 2010 році. Проаналізуємо їх, спираючись на дані електронного бюлетеню "Твій вибір – 2010", підготовленого Українським незалежним центром політичних досліджень (автори - С.Горобчишина та А.Дуда).

Так, тема укрупнення громад, створення повноцінного базового рівня місцевого самоврядування не знайшла належного втілення у програмах більшості кандидатів на пост Президента України у 2010 році. Найбільш системно це питання відобразилося у виборчій програмі кандидата в президенти України В.Ющенка, де зазначено: «Формула ефективності – децентралізація», при цьому алгоритм дії не розшифровується.

«Питання укрупнення громад стало також предметом конституційного проекту "Про внесення змін до Конституції України", поданого до ВР кандидатом на посаду Президента України В. Януковичем (у співавторстві з О.Лавриновичем та О.Лукаш). Автори пропонують усунути бар'єри до укрупнення громад як у частині добровільності, так і в частині можливості об'єднання в громаду не лише жителів сіл, а й "сіл, селищ, та міста"» [1, ст.4]

У діяльності іншого кандидата на пост Президента України Ю. Тимошенко, за невеликими винятками, важко простежити прояв певної позиції щодо організаційного посилення базового рівня місцевого самоврядування. Про це свідчить Концепція реформи місцевого самоврядування, затверджена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 29 липня 2009 р.

З огляду програм основних кандидатів на пост Президента України у 2010 р., їхніх дій щодо реформування системи місцевого самоврядування, можна зробити наступні висновки:

  • жодна з політичних сил не висуває чітко окресленої методології та механізму здійснення цього реформування, водночас декларуючи багато досить конструктивних програмних положень або дискутуючи лише щодо фінансової сторони, випускаючи з поля зору інші важливі аспекти;

  • розуміючи необхідність укрупнення громад – суб’єктів здійснення самоврядування на місцях, – кожна з політичних сил трактує це поняття по-своєму, узгоджуючи його зі своїми поглядами на розподіл повноважень між ними та місцевими адміністраціями, центральними органами влади;

  • питання фінансування діяльності ОМС, розподілу податків і т.п. від виборів до виборів використовується політичними силами як потужний важіль впливу.

Отже, всі зазначені питання реформування місцевого самоврядування – методологія, механізм її здійснення, правова, фінансово-економічна база залишаються предметом політичних спекуляцій як метод боротьби у політичній конкуренції і практично не переходять у площину практичної реалізації. Але та увага, яка зараз приділяється цим питанням з боку суспільства через заяви громадських організацій, дискусію в ЗМІ та ін., дає можливість стверджувати, що реформа місцевого самоврядування в Україні все ж таки буде здійснена у недалекому майбутньому.

Література: 1.Електронний бюлетень "Твій вибір – 2010" /Реформування базового рівня місцевого самоврядування очима кандидатів на пост Президента України/Випуск № 5/Світлана Горобчишина, Андрій Дуда. 2.Місцеве самоврядування \ Василь Куйбіда. Реформа місцевого самоврядування в Україні – погляд з центру. – Статті. - Вголос про політику.

Смирнова Кристина

Харьковский национальный университет им. В.Н.Каразина

(Украина, г. Харьков)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]