Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sbornik_2011.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
1.7 Mб
Скачать

Ставлення населення міста Харкова до реклами

Одним з найбільш перспективних напрямків соціології та соціальної психології сьогодні є дослідження рекламної діяльності. Розглядаючи рекламу, потрібно відзначити, що реклама – це інформація, поширена будь-яким способом, у будь-якій формі та з використанням будь-яких засобів, адресована невизначеному колу осіб та направлена на привертання уваги до об’єкту рекламування, формування або підтримка цікавості до нього та його просування на ринку (визначення).

Мільйони людей щодня зустрічаються з рекламою, хочуть вони того чи ні. У засобах масової інформації, на вулицях, у громадському транспорті й у власних поштових скриньках та на Інтернет-сторінках. Проблемою реклами є не її наявність як такої та не погана робота рекламістів. Проблема реклами у тому, що через жадобу прибутків перестали зважати на якість реклами та на її кількість. Девіз сучасних рекламних кампаній – чим більше, тим краще.

Звичайно ж, більшості споживачів реклама набридає. Її не уникнути, вона всюди. Всі вікові категорії населення майже одностайно визнали рекламу неуникною для існування ЗМІ, але одиниці справді бачать у ній інший сенс. Ринок реклами в Україні ще не достатньо розвинений, майже немає креативних ідей та цікавих рекламних ходів. Суспільство оцінює рекламу в Україні як неякісну та фальшиву. Це стосується і політичної, і соціальної, і комерційної реклами.

Політична реклама в Україні базується на примітивних догмах, загнана в чітко обмежені рамки. Не дивно, що серед громадськості немає довіри політикам. Винні у цьому частково і їхні рекламні кампанії.

Якщо розглядати соціальну рекламу, то цей інститут в Україні взагалі ще мало розвинений. По-перше, соціальна реклама приносить значно менше прибутку, ніж комерційна та політична, тому її істотно менше. По-друге, у сучасному суспільстві немає гострого відчуття проблем. Але ж вони є. Безпритульні діти, бездомні тварини, пенсіонери, що змушені жебракувати. Все це є гострими соціальними проблемами, на які вже давно пора звернути увагу суспільства. Комерційна реклама є найприбутковішою з усіх. Щорічно у світі оборот рекламних грошей майже такий самий, як оборот грошей від продажу нафти. Компанії та корпорацій хочуть дати знати про себе шляхом рекламних роликів, акцій, плакатів та листівок.

Восени 2010 р. нами було проведене опитування ставлення до реклами харків’ян (N=150). Результати цього дослідження показали, що у Харкові вкрай негативного ставлення до реклами немає, але й позитивних відгуків замало. Опитані мешканці вважають рекламу необхідною для існування ЗМІ і виправдовують її існування лише цим. Більшість опитаних також зазначила, що, попри перенасиченість інформаційного простору рекламою, остання не впливає на їх ставлення до товару і не спонукає їх робити покупки. Більш схильними до покупок під впливом реклами є жінки, в той час як чоловіки до таких дій майже не схильні. Найбільш ефективним каналом передачі реклами є телевізійна та зовнішня реклама. Друге місце за цими показниками зайняла реклама в Інтернеті, а от реклама у друкованих виданнях та на листівках майже не привертає увагу споживачів. Підсумовуючи, можна зазначити, що ставлення людей до реклами є диференційованим й неоднозначним. Головною проблемою є низька якість усіх видів української реклами, що робить її неякісним дратуючим «напівфабрикатом».

Чижова Ирина

Восточноукраинский национальный университет им. В.Даля

(Украина, г. Луганск)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]