Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sbornik_2011.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
1.7 Mб
Скачать
  1. Качанова Юлія

  2. Чорноморський державний університет ім. Петра Могили

(Україна, м. Миколаїв)

    1. Ситуативні фактори проявів агресивності серед молоді

Зростання насильницької злочинності серед підлітків, що спостерігається на всьому пострадянському просторі, служить підтвердженням того, що агресивна поведінка молоді є однією з найбільш актуальних соціальних проблем. Ученими виділено декілька груп чинників агресивної поведінки людини, зокрема: біологічно-генетичні, індивідуально-психологічні особливості особистості, специфіка виховання, вплив субкультури, роль засобів масової комунікації тощо. Одну з груп таких чинників складають ситуативні детермінанти – конкретні соціальні ситуації, що виникають в процесі міжособистісного (міжгрупового) спілкування. Їх вивчення є необхідною умовою аналізу причин агресивної поведінки людини. Ці чинники провокують агресивну поведінку навіть у неагресивних за характером людей.

Результати ряду досліджень визначили коло ситуацій, які прямо чи опосередковано можуть викликати агресивну поведінку більшості людей. Ними виступають фізична або вербальна агресія інших осіб (особливо якщо вона сприймається як навмисна), ситуація неможливості реалізувати свої актуальні потреби, умови жорсткої конкуренції між взаємодіючими сторонами, присутність осіб, що провокують конфлікт та інше. В основі цих ситуацій лежить міжособистісний (іноді – міжгруповий) конфлікт – провокація, яка часто закінчується вербальними або фізичними атаками. Слід зазначити, що психологічні особливості підлітків сприяють появі конфліктних ситуацій практично на всіх рівнях соціальних зв'язків: у сім'ї, школі/училищі, з ровесниками.

Для виявлення взаємозв'язку між різними типами соціальних ситуацій, що провокують агресію, і особовими характеристиками індивідів у 2001 р. було проведено дослідження. Опитано 166 чоловіків та жінок у віці 14-20 років, що проживають в м. Чернігові, – учні старших класів середніх шкіл, студенти педагогічного університету, військовослужбовці термінової служби. Їм пропонувалася анкета з описом декількох ситуацій і типів агресивних вчинків, які потрібно було співвіднести між собою.

В ході дослідження не виявлено жодної ситуації, що викликала однакову реакцію всіх респондентів, незалежно від їх статі і віку. Ряд соціальних ситуацій дійсно провокує агресію у більшості респондентів, але жодна з них не є універсальною.

Можна виділити ситуації, що більшою мірою провокують агресивну поведінку молоді: антипатія до людини, навмисна вербальна агресія (по 81% опитаних) і навмисна фізична агресія з боку іншої людини (73%). Менш провокативними є такі ситуації, як перебування в нетверезому стані і ненавмисна словесна образа чи поштовх. Таким чином, підтверджується точка зору ряду дослідників, що люди відповідають агресією переважно на навмисну агресію інших осіб, рідко реагуючи в такий спосіб на випадкові ненавмисні дії, а також що саме по собі вживання алкоголю не є безпосередньою причиною агресії.

Повнолітні частіше використовують непрямі форми агресії. Дівчата більш схильні до вербальних, а юнаки – до фізичних її форм. Перебування в нетверезому стані сприяє проявам агресії тільки в 11-16% молодих людей. Навмисна фізична агресія з високим ступенем імовірності викликає агресію у відповідь. Така реакція спостерігається у 82% підлітків, 66% повнолітніх респондентів, 69% юнаків і 78% дівчат.

Юнаки, в основному, застосовують активні та прямі форми фізичної (41%) і вербальної (стільки ж) агресії, дівчата віддають перевагу останній (55%).

Отже, результати дослідження виявляють існування деяких стереотипів у виборі тих чи інших поведінкових моделей. На навмисні словесні образи і фізичну агресію більшість молодих людей реагують аналогічним чином, не намагаючись себе стримувати.

Дія у всіх ситуаціях зумовлена визначеними особистісними характеристиками індивіда, зокрема, його статтю і віком.

Результати дослідження дозволяють зробити висновок, що ситуативні фактори відіграють істотну роль в актуалізації агресивної поведінки молоді.

Кашивська Наталя, Прошина Тамара

Донецький державний університет управління

(Україна, м. Донецьк)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]