Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sbornik_2011.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
1.7 Mб
Скачать

Фестиваль як простір формування цінностей молодіжного середовища

В останні десятиліття на теренах України значного поширення набув фестивальний рух. Звернення до фестивалю як соціокультурного феномену відповідає тенденціям сучасної науки до дослідження масових феноменів, що займають пріоритетне становище в культурі, починаючи з ХХ століття.

Починаючи від стародавніх релігійних свят, феномен фестивалю, поступово трансформуючись, набув сучасного вигляду, який виявляється у безлічі різноманітних форм: фестивалі, присвячені одному або декільком видам мистецтва, певній соціальній групі, субкультурі, визначній особистості, пам'ятній події; з різними просторовими та часовими межами тощо.

Саме поняття фестивалю етимологічно (від англ. festival - свято) вказує на особливість цього явища – обов'язкову присутність елементу святковості, урочистості. Іншою особливістю є обов’язкова тематична спрямованість фестивалю, певне смислове наповнення.

Особливу увагу вважаємо за потрібне звернути на кількаденні «open-air» фестивалі, що за тематичною спрямованістю включають кілька видів мистецтва та залучають учасників до творчості. Найбільш активною в організації та участі у них є молодь. В межах таких фестивалів формується особливий культурний простір, який не тільки є осередком визначення напрямів розвитку мистецтва, формування нових ідей, але й простором стихійної соціалізації особистості, де закріплюються естетичні погляди, моральні цінності. Перебування людини в просторово-часових межах фестивалю протягом усього часу його існування робить можливим максимальне включення її в цей простір.

Значення художнього простору фестивалю як відображення вищої, духовної реальності для формування та оновлення молодіжних цінностей реалізується у двох аспектах.

По-перше, святковий елемент фестивалю означає вільний від буденних обов'язків час, який передбачає атмосферу відкритості, вільного самовираження, толерантності. Це активізує творче спілкування, сприяє взаємопроникненню та взаємовпливу національних культур. В таких умовах проявляються, актуалізуються та відкрито стверджуються основні цінності, характерні для даної культури. Фестиваль дозволяє людям здійснювати культурну самоідентифікацію і може на деякий час стати зразком ідеального суспільного стану.

По-друге, фестивальний простір створює сприятливі умови для сприйняття мистецтва, комунікації творця і глядача. В ньому певним чином вирішується проблема доступності мистецтва, а також активізується власний творчий потенціал кожної особистості. Мистецтво – це особлива сфера, яка впливає безпосередньо на внутрішній світ людини, на її емоційний, духовний розвиток (причому цей вплив індивідуальний, залежить від досвіду та внутрішнього світу кожного), а також виступає носієм загальнолюдських цінностей. Залучення до творчості, освоєння нових видів діяльності, обраних добровільно, розкриває в людині нові здібності, таланти.

Святковий елемент художнього простору фестивалю у поєднанні з його смисловим, тематичним наповненням створюють сприятливе середовище для формування та оновлення цінностей молодіжного середовища.

Ільчук Юлія

Національний педагогічний університет ім. М. П. Драгоманова

(Україна, м. Київ)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]