Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sbornik_2011.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
1.7 Mб
Скачать

Вплив віку та соціального престижу на вибір місця відпочинку

Роль сфери відпочинку в структурі глобальної економіки постійно зростає. Рішення відносно місця відпочинку концентрується навколо вибору місця туристичного призначення. Сьогодні вибір відпочинку залежить від доходу людини. У зв'язку з цим потрібна чітка інформація з соціологічного моніторингу про можливості та бажання потенційних відпочивальників.

В Україні проблема розвитку послуг для відпочинку стоїть досить гостро. Це пов'язано з кризовим станом майже всіх сфер суспільного життя і нестабільним економічним станом країни. За даною тематикою проводили дослідження: Тихонов А. В., Давидов А. А., Філатова І. Н., Шляпентох В. Н. та ін., але практично не досліджуваними залишаються питання впливу віку і соціального престижу на вибір місця відпочинку.

Мета дослідження - визначити співвідношення між статусно-економічними чинниками і вибором місця відпочинку для подальшого практичного застосування у трудовій діяльності економіста-менеджера з туризму. Пілотажне дослідження за даною темою було проведено у січні-лютому 2011 р. на базі Калінінського району м. Донецька. Дослідження проведено методом анкетного опитування та аналізу даних респондентів. Вибіркова сукупність склала 108 респондентів, вибраних за гендерною ознакою квотним методом. У результаті аналізу були виявлені наступні чинники: респонденти віком від 18-29 років здійснюють відпочинок за рахунок батьків (56,9 % опитуваних) або подорожують в межах України, Турції. Основним чинником неможливості подорожувати у віковій групі 30-39 років зазначено брак вільного часу, життєвий цикл сім'ї, занятість працею, дефіцит інтересу до деяких видів рекреативних послуг. Вікові групи 40-49; 50-59 років обирають місце відпочинку відповідно свого соціального статусу, який безпосередньо пов'язаний з економічними витратами і складає найактивніший відсоток споживачів туристичних послуг. Метою такої подорожі є: спорт – 22%; відпочинок, розваги – 20%; пізнання – 18%, окремо можна виділити гостювання або ділові цілі та ін.

Грошова неспроможність потенційних туристів значною мірою пов'язана із щорічним зростанням цін на туристичні послуги. Слід відзначити психологічний стан респондентів на момент опитування. Результати опитування дозволили виявити взаємозв'язок між рекреативними послугами, та соціальним положенням і економічним станом соціальних груп. Аналізом доведено що співвідношення між віком, соціальним статусом і гендерним ознаками впливає на вибір відпочинку.

У кожній соціальній групі спостерігаються різні уподобання певних місць родинного відпочинку, або вибору місця відпочинку дітей. Головною причиною того, що респонденти не можуть здійснювати бажаний відпочинок, є грошовий чинник. Найбільш активними споживачами туристичних послуг є особи віком від 30 до 59 років.

Вовк Юлія

Донецький державний університет управління

(Україна, м. Донецьк)

Перспективи працевлаштування за фахом в оцінках випускників спеціальності «Соціологія»ДонДуу

Сьогодні в Україні існує гостра проблема працевлаштування випускників спеціальності «Соціологія» на ринку праці. Недостатня поінформованість про існуюче положення, неготовність до участі в процесах, що відбуваються на ринку праці – все це не дає випускникам соціологічних відділень ВНЗ можливості бути повноцінними учасниками ринку праці. Молоді фахівці володіють новими технологіями, навичками за фахом, здатні застосовувати ефективно набуті знання та опановані методи, але реалізувати свої можливості за фахом вдається далеко не кожному.

Пересічні громадяни не мають достатнього об’єму інформації про соціологію. Багато хто з тих, хто вирішив стати соціологом, стикається з цілою низкою очевидних бар'єрів. У результаті молоді фахівці залишають соціологію, так і не відшукавши собі в ній місця.

Падіння соціальної цінності праці призводить до зниження престижу ряду важливих для суспільства професій [1, с. 123-125]. Найбільш актуальними питаннями, які стоять перед дослідниками, є такі: як випускники-соціологи будуть сприймати існуючий ринок праці? Якими будуть реальні їхні погляди та очікування в цій ситуації? Що являє собою їх роботодавець?

Важливе значення при вирішенні питань, пов'язаних з працевлаштуванням випускників ВНЗ, вивчалися в роботах С.С.Балабанова, З.І.Дорожкіної, В.І.Мішина, В.М.Соколова, В.М.Шубкіна, Ф.Р.Філіппова, М.Х.Тітми, Г.А.Северухіной, А.А.Терентьєва, А.Ф. Хохлова, Г.А.Чередніченко [2, с.176-178].

Для вивчення даної проблематики було проведено дослідження на тему «Перспективи працевлаштування випускників спеціальності «Соціологія». Результати дослідження показали, що більшість думок випускників і їхні очікування дещо відрізняються від реальної ситуації на ринку праці. Під час влаштування на роботу велике значення має вибір засобу пошуку роботи, придбання універсальних знань та використання особистих зусиль. Вибір студентами професії та конкретного ВНЗ багато в чому носить усвідомлений характер і базується на сформованих соціальних настановах та орієнтації на отримання якісної освіти. Більшість студентів навчається для того, щоб мати в майбутньому універсальні знання, цікаву роботу, більш високооплачувану, яка не потребує великих зусиль і витрат часу. Але при цьому студенти не усвідомлюють, що після закінчення ВНЗ та вступу на роботу, хоч і з мінімальною заробітною платою, почнеться процес формування професійної соціальної компетенції.

На процес працевлаштування випускників спеціальності «Соціологія» впливає їх підготовка до адекватної і мобільної поведінки на ринку праці. Аналіз показує, що випускники не збираються застосовувати свої сили і можливості, а хочуть отримати роботу легким і швидким способом. У цілому ж, проведене дослідження дозволяє отримати інформацію про загальне сприйняття студентами ВНЗ перспектив свого працевлаштування, деталізовану оцінку факторів, які впливають на успішність цього процесу. А головне, навчальний заклад отримав інформацію про очікування студентів, тому має можливість для розробки програм працевлаштування випускників.

Література: 1. Н. Д. Сорокіна. Зміни в освіті та динаміка життєвих стратегій студентів/ Н.Д.Сорокіна // Соціологічн дослідження. - 2003 .- № 8.- 167с. 2. Г. А. Чередниченко, В.М. Шубкін. Молодь вступає в життя: (Соціол.дослідження проблем вибору професії та працевлаштування) / Г.А.Чередніченко, В.М.Шубкін. - М.: Думка, 1999.-300 с. 3. Є. О. Шукліна.Соціологічні дослідження[Електронний ресурс].Електронні дані(1файл). Режим доступу:www/globecsi/ru

Головко Владимир

Харьковский национальный университет им. В.Н. Каразина

(Харьков, г. Украина)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]