Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sbornik_2011.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
1.7 Mб
Скачать

Танцювальна культура молоді в сучасному українському місті (на прикладі м.Луганськ)

Танцювальна культура молоді в сучасному українському місті належить до тих дослідних тем, які навряд чи залишать байдужим будь-якого соціолога, чи просто людину, що прагне спостерігати за сучасними соціальними процесами. По-перше, мова йде про молодь, яка завжди сприймається як своєрідний «провісник майбутнього». По-друге, у фокус аналізу потрапляє такий популярний вид мистецтва, як танець. І немає сенсу нагадувати, яка гостра полеміка завжди розгортається в суспільстві, коли мова заходить про види танцю і про те, як танцює молодь. Нам здається важливим з соціологічної точки зору подивитися на проблематику, пов'язану з танцювальною культурою сучасної української молоді.

За всю історію було вигадано величезну кількість стилів, видів і форм танцю, які не видається можливим навіть порахувати. У різні історичні епохи танець зазнавав змін і мав різну значимість. Минуло багато століть, світ змінився до невпізнання, а людство продовжує танцювати. Сьогодні танець – мистецтво, яке з кожним днем все більше удосконалюється і стає популярним серед молоді. Глобалізаційні процеси, змішання культур призводять до постійного «перетікання» танцювальних стилів, породжують цілу танцювальну культуру в молодіжному середовищі, відповідні соціальні рухи. Підвищує актуальність обраної нами теми і той факт, що в наш час в українських містах все більше і більше відкривається танцювальних шкіл, клубів, центрів, куди українська молодь приходить з великим задоволенням. Сучасне телебачення взагалі, і українське зокрема, активно пропагує танці, показуючи такі шоу, як «Танцюють всі», «Танцюю для тебе», «Танці з зірками». Подібні шоу-проекти вводять моду на певні стилі танців та на танцювальну культуру взагалі. Емпіричною базою цієї роботи є результати проведеного автором соціологічного дослідження серед молоді м. Луганська, а також експертного опитування серед керівників танцювальних колективів м. Луганська

Найбільш популярною серед респондентів є бальна хореографія, а ось стилі сучасних і вуличних танців найменш популярні, адже крамп, локінг, LA Style в чистому вигляді не викладаються в жодній танцювальній школі Луганська. Слід також підкреслити, що за результатами дослідження абсолютна більшість наших респондентів (76,0%) люблять танцювати, а найбільш популярними стилями можна вважати стріп-денс, брейк-данс та східні танці. Наші експерти оцінюють розвиток танцювальної культури в Луганську: «Негативно» – 66,7% респондентів, «Скоріше негативно, ніж позитивно» - 33,3%. Експерти повністю погодилися з тим, що в Луганську не вистачає місць для заняття хореографією, дуже мало професійно обладнаних танцювальних залів.

Проведена автором дослідницька робота надає можливість зробити наступні висновки: українська молодь демонструє великий інтерес до танцю, але, як і будь-яке мистецтво, танець є недешевим. Наприклад, заняття в популярній професійній танцювальній школі у Луганську з певного напряму танцю коштує близько 500 грн (з розрахунку 3 заняття на тиждень). Таким чином, ми можемо спостерігати, що, крім складнощів адміністративного та інфраструктурного характеру, у молоді, яка бажає навчитися професійно танцювати, виникають проблеми суто матеріального характеру.

Григоренко Валерія

Національний технічний університет України «КПІ»

(Україна, м. Київ)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]