Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sbornik_2011.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
1.7 Mб
Скачать

«Глянцеві» журнали як канали впливу на систему цінностей української молоді

Сучасний світ зустрівся з новітнім «феноменом візуальних образів», зміст якого полягає в інтенсивному тиражуванні візуальних образів через засоби масової комунікації. Соціальна неоднозначність даного феномену очевидна і потребує наукового аналізу. В першу чергу предметом дослідження мають бути глянцеві видання, те, як саме вони впливають на поведінку молодої людини.

Молоддю вважаються особи віком від 14 до 35 років. Для аналізу ми відібрали 6 жіночих журналів, які умовно поділили на вікові групи:14-16 років – «Юная Леди» ; 17-25 років – «JOY» і «ООPS»; 25-30 років – «Pink» і «Cosmopolitan»; 30-35 років – «Натали». Опрацювавши зміст журналів методом контент-аналізу, ми можемо зробити наступні узагальнення.

Виявилося, що найбільше рекламуються модні магазини, парфуми, косметика, годинники тощо. На рекламних фото перед нами постають молоді дівчата з ідеальними параметрами тіла, станом шкіри та волосся тощо. З аналізу видно, що культивуються матеріальні цінності і споживацький стиль життя, який проявляється через витрачання великої кількості грошей на одяг, косметику, парфуми тощо.

Основний зміст глянцевих журналів становить висвітлення світського життя, інтерв’ю з відомими людьми, поради з косметичного догляду за собою, цікава інформація і гороскопи.

Тема моди і нових тенденцій розкривається в усіх журналах, відсоток присвячених цій темі сторінок є високим. Саме через фото модних трендів певним чином нав’язується стиль життя, зовнішній вигляд і манера поведінки ідеальних сучасних дівчат. У всіх журналах акцентується на споживацьких цінностях, які виявляються в дорогому одязі, косметиці тощо. В той же час роботі як засобу отримання цих цінностей не приділяється належна увага.

Образ ідеальної дівчини, перш за все, полягає у зовнішній привабливості. Дівчина добре виглядає в гарному брендовому одязі з різноманітними аксесуарами. Ціннісні орієнтації, вочевидь, базуються на матеріальних засадах.

Молодий чоловік через фото в журналах постає перед нами як цілеспрямований, сильний, багатий, акуратний хлопець, на якого можна покластися. Основними потребами чоловіків є проблеми самореалізації, зайняття певного статусу, що демонструється через дорогий одяг, аксесуари і супровід гарних молодих дівчат.

При аналізі фото закоханих пар з журналів можна спостерігати тенденцію, що дівчина проявляє жести, які притаманні закоханим, а чоловік «дозволяє» себе кохати, але при аналізі фото з більш інтимним підтекстом можна помітити, що вся ініціатива переходить до чоловіка. На фото чоловік виглядає старшим за дівчину, переважає у зрості і за статурою.

Види розваг, представлені в даних журналах, є обмеженими, вони висвітлюють лише новинки кіно і музики. Тема туризму висвітлюється тільки через закордонні подорожі, які є переважно дорогими.

Отже, сучасні глянцеві журнали нав’язують молодим дівчатам хибні уявлення про систему цінностей. Вони акцентують увагу на зовнішності, багатстві, гарному дорогому одязі тощо. Але, зважаючи на економічну ситуацію в нашій країні, про повне наслідування стереотипів поведінки, які нав’язуються глянцевими журналами, говорити зарано.

Івженко Альона

Криворізький факультет Запорізького національного університету

(Україна, м. Кривий Ріг)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]