Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sbornik_2011.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
1.7 Mб
Скачать

Феномен інформаційних війн в сучасному інформаційно-політичному просторі

Сучасний стан розвитку людства перебуває на порозі формування глобального інформаційного суспільства, суспільства цивілізаційних змін, революційною ознакою якого є використання інформації як засобу досягнення бажаної мети. На сьогоднішній день до сфер ведення протиборства, крім землі, води, повітря та Космосу, можна зарахувати інформаційний простір – як четвертий вимір протистояння, де зброєю виступає інформація, а боротьба ведеться за цілеспрямовану зміну індивідуальної та суспільної свідомості. Досягнення мети в даному просторі здійснюється за рахунок впровадження хибних уявлень про навколишній світ, які дозволяють в подальшому маніпулювати як окремими спільнотами людей, так і політичною елітою і державою загалом. Інформаційне суспільство породило нові форми конфліктів – інформаційні, які фактично не були відомі в суспільстві індустріальному або, у всякому разі, не мали такої інтенсивності й не були такою загрозою для безпеки суспільства.

На сьогодні дослідження феномену інформаційних війн є максимально актуальним. Знання про арсенал сил, методів, засобів інформаційної війни, яка реалізується як форма інформаційного протиборства, виступає основним інструментом досягнення геополітичного домінування на міжнародній арені. На основі досліджень можливе побудування комплексної системи протидії операціям інформаційної війни, які створюють умови для перетворення окремих держав на інформаційні колонії – джерело вилучення інформаційних ресурсів – для національних економік інших держав – лідерів інформаційної боротьби.

Інформація утворює поряд з існуючим полем реальності інформаційне поле, що разом з інформаційними потоками утворює інформаційний простір. Інформаційне поле – це сукупність всієї зосередженої в даному обсязі простору-часу інформації, безвідносно до її форми й стану, що перебуває у відриві як від об'єкта відображення, так і від суб'єкта сприйняття. Інформаційний потік являє собою сукупність інформації, що переміщується в інформаційному просторі по каналу комунікації. Інформаційний простір – це інформаційний ресурс, який формується динамічно, його важливою характеристикою є відмежованість від іншого інформаційного простору. В організаційно-технічному аспекті структуру інформаційного простору становить сукупність баз і банків даних, технологій їхнього використання, інформаційно-телекомунікаційних систем та ін.

Інформаційний простір, як базовий для розвитку інформаційної війни, корелює із політичним простором, знаходиться з ним у постійній взаємодії та взаємопроникненні. Політичний простір може бути визначено як одне з основних понять філософії політичної свідомості – це її категорія, що позначає частину соціального простору, параметри якої фіксують місце, спрямованість, глибину і протяжність впливу соціальних суб'єктів на сформовану в суспільстві систему державного устрою. Політичний простір виступає як своєрідна матриця, відповідно до якої відтворюються існуючі в суспільстві політичні відносини, закріплені у звичаях, традиціях, нормах поведінки, системі цінностей і т.п.

Синтезуючи поняття інформаційного та політичного просторів, можна вивести інтегративне поняття інформаційно-політичного простору – сукупність суб’єктів та об’єктів інформаційно-політичної дії та взаємодії; власне інформації, яка призначена для використання суб’єктами інформаційно-політичної взаємодії; інформаційної інфраструктури, яка забезпечує можливість реалізації обміну інформацією між суб’єктами; суспільні відносини, які складаються у зв’язку із формуванням, передачею, поширенням та зберіганням інформації, обміном інформацією всередині суспільства.

Головною аксіомою XXI ст. стала давно відома істина: «Володієш інформацією – володієш світом». Інформаційне протиборство – це не хвороба, не парадокс, від якого варто було б позбутися, а новий щабель у розвитку політики й суспільства, що вимагає цілеспрямованого керування.

Фудорова Олена

Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна

(Україна, м. Харків)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]