Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sbornik_2011.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
1.7 Mб
Скачать

Іх Міжнародна студентська конференція: невпинна рефлексія досвіду

Харківська соціологічна школа, спадкоємець та продовжувач найкращих традицій слобожанської наукової думки, бере початок у XIX столітті. Станом на початок XX ст. вона мала і традиції, і серйозні, відомі не тільки в Російській імперії, імена теоретиків всесвітнього масштабу (М.М. Ковалевський, О.О. Богданов та ін.), і напрацювання в емпіричній царині (В.В. Святловський, Ф.Р. Дунаєвський). Сучасна Харківська соціологічна школа, що бере початок з 1960-х років, є одним з лідерів української соціології. Завдяки прикладу справжніх Вчених, Діячів, Людей формуються наступні покоління, здатні підтримувати могутні традиції та гідно репрезентувати наукову школу, вже у студентські роки організовуючи заходи та проводячи самостійні дослідження.

Діяльність харківських соціологів включає наукове спілкування – могутній та змістовний комунікативний простір, що реалізовується у різноманітних конференціях і з’їздах. «Харківські соціологічні читання» та Якубінська наукова сесія Харківського відділення Соціологічної асоціації України є унікальними можливістями для комунікації в науковій сфері.

Наступним проектом, що надає таку можливість, є Міжнародна студентська конференція, проведення якої дев‘ятий рік поспіль є одним із пріоритетних напрямків діяльності та одним з предметів гордості Студентського наукового товариства соціологічного факультету.

Вперше студентська конференція відбулася у 2002 р. на соціологічному факультеті ХНУ імені В.Н. Каразіна як цілком внутрішньофакультетський науковий захід. Але вже тоді склалися загальні принципи проведення цієї конференції: відкритість, готовність до співпраці, інтелектуальність спілкування і, найголовніше, майже безмежна гостинність. За таких умов кількість та якість учасників заходу, що починався як камерний звіт студентів про свої фактично ще школярські праці, виросли до рівня Міжнародної конференції молодих вчених, що презентують свої самостійні наукові праці. У цій конференції брали участь представники більш як 45-ти міст України, Російської Федерації, Білорусі, Грузії, Узбекистану, Великої Британії та Польщі.

На даний момент цей соціологічний молодіжний форум працює за десятками різних напрямків: від теоретико-методологічних проблем розвитку соціологічного знання до практики соціальної роботи, від соціології культури до політичної соціології; розглядаючи проблеми всіх рівнів – від глобалізації і постмодерну до самоідентифікації й особистості, – в рамках різноманітних методологічних підходів. Специфічною його рисою є надання можливостей для самовираження та пошуку молодими вченими свого місця під сонцем соціогуманітарного знання.

Сучасна наука принципово неможлива без комунікації, без взаємозбагачення шляхом постійного обміну думками. Конференція, виконуючи цю функцію, не може остаточно вичерпати комунікативні потреби, і високі технології у вигляді сайта http://snosf.at.ua/ та e-mail sno_sf@mail.ru допоможуть ефективній співпраці.

Запрошуємо до співробітництва! Оргкомітет вітає учасників іх Міжнародної наукової конференції студентів та аспірантів «Соціологія у (пост)сучасності»!

Fast Olga

Lesya Ukrainka Volyn National University

(Ukraine, Lutsk)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]