Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodychni_rekomendacii_dlya_studentiv.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Контроль засвоєння модуля 2: топографо-анатомічне обгрунтування операцій на голові, шиї та кінцівках.

Актуальність теми. На даному занятті студенти оволодівають навиками клінічного застосування знань з топографічної анатомії, зокрема, поєднання топографічної анатомії і оперативної хірургії голови, шиї та кінцівок. Рішення про необхідність виконання того чи іншого оперативного процесу і техніка його виконання повинно прийматися строго індивідуально на основі знання індивідуальних особливостей топографічної анатомії пацієнта та змін зумовлених патологічним процесом.

Навчальна мета:

Знати: теоретичний матеріал попередніх занять із загальної оперативної техніки, топографічної анатомії голови, шиї та кінцівок, показань, принципів і техніки виконання операцій на них.

Вміти: узагальнити матеріал з топографічної анатомії та оперативної хірургії голови, шиї та кінцівок, дати відповідь на поставленні завдання, у відповідності до клінічної ситуації, поданої в ситуаційній задачі, прийняти рішення про виконання операції, підібрати інструменти, виконати адекватний доступ та операції на голові, шиї та кінцівках.

Завдання для самостійної позааудиторної роботи

За літературою, рекомендованою до попередніх занять, конспектами лекцій та практичних занять повторіть питання і ситуаційні задачі, які винесені на модульний контроль №2.

Питання усної відповіді з модульного контролю 2 Ділянка голови.

  1. Топографічна анатомія мозкового відділу голови, м`які покриви, кісткове склепіння черепа. Первинна хірургічна обробка скальпованих і непроникаючих ран черепа. Трепанація соскоподібного відростка. Вади розвитку черепа та методи їх корекції.

  2. Топографічна анатомія зовнішньої і внутрішньої основи черепа. Передня, середня і задня черепні ямки їх вміст. Прикладне значення.

  3. Хірургічна анатомія оболонок мозку і міжоболонкових просторів, венозних синусів твердої оболонки та оболонкових артерій. Поза- та інтракраніальні гематоми, способи їх лікування. Особливості первинної хірургічної обробки проникаючих ран голови.

  4. Способи зупинки кровотечі з м`яких тканин, кісток черепа, венозних синусів, судин мозкових оболонок та головного мозку.

  5. Топографічна анатомія головного мозку. Схема черепно-мозкової топографії Кронлейна-Брюсової та її застосування. Стереотаксичні операції. Принципи девіталізації структур мозку і трансплантації мозкової тканини.

  6. Види трепанацій черепа. Покази і основні етапи операцій. Принципи краніопластики.

  7. Шлуночки мозку. Шляхи циркуляції спинно-мозкової рідини і механізм розвитку гідроцефалії. Принципи хірургічного її лікування.

  8. Топографічна анатомія передньої і бокової ділянки лиця. Шлях розповсюдження гнійних процесів в суміжні ділянки. Розкриття та дренування клітковинних просторів з урахуванням топографії нервів лиця. Операції при незрощенні верхньої губи і піднебіння.

  9. Топографічна анатомія ротової порожнини. Приносові пазухи. Методи провідникової анестезії на лиці. Пункція верхньо-щелепної пазухи. Значення венозних анастомозів лиця в поширенні нагнійних процесів.

  10. Хірургічна анатомія привушної залози та вивідної протоки. Обгрунтування розтинів при гнійних паротитах та пухлинах.