Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodychni_rekomendacii_dlya_studentiv.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Обсяг самостійної роботи на занятті

Після визначення вихідного рівня знань викладач призначає хірургічну бригаду у складі 7 студентів: 2 санітарів, анестезіолога, операційної медсестри, 2 асистентів і хірурга. Санітари прив’язують тварину спинкою до операційного стола. У відповідних місцях виголюють шерсть і формують операційне поле. Хірургічна бригада, дотримуючись правил асептики та антисептики, виконує венепункцію, венесекція, перев’язку судини на протязі і трахеотомію згідно інструкції. Студенти, які не приймали участі в опе­рації оформляють протокол виконаної операції у відповідності до схеми.

Інструкція до виконання практичної роботи.

1. Венепункція. Анестезіолог чи медсестра підготуйте шприц з розчином так, щоб поділки шприца і зріз голки були з однієї сторони. Перетисніть вену проксимальніше. Пальцями лівої руки фіксуйте шкіру над веною. Тримаючи правою рукою шприц (чи голку) зрізом голки доверху, проксимальніше від точки фіксації проколіть шкіру і просувайте голку до почуття провалу через стінку вени. При проколі вени з її порожнини має повільно поступати через голку темна кров. Щоб весь зріз голки опинився у просвіті вени введіть голку проксимально по ходу вени ще на 1,0 – 1,5 см. Введіть внутрішньовенно 10% розчин тіопенталу натрію або гексеналу з розрахунку 0,3 мл на 1 кг маси тварини.

2. Венесекція. Хірург: виконайте розтин шкіри паралельно до проекції відповідного судинно-нервового пучка або косо-поперечно через проекцію вени, за типовими правилами розкрийте загальну фасцію. Тупим способом виділіть вену з оточуючих тканин. Голкою Дешана підведіть під неї подвійної довжини лігатуру, розітніть її посередині. Разом з асистентом розведіть їх по ходу вени на 2 см. Периферичну лігатуру перев’яжіть і далі використовуйте для фіксації вени. За її допомогою дещо підніміть вену і ножицями косо до осі вени частково розкрийте її просвіт. В отвір вени введіть голку чи катетер і центральну лігатуру зав’яжіть, фіксуючи нею вену на голці. Кінці лігатур відріжте. Рану тимчасово накрийте стерильною серветкою. Після завершення катетеризації вени центральний її кінець зав’яжіть додатковою лігатурою. Рану зашийте пошарово.

3. Перев’язка судини на протязі. Хірург виконайте оперативний доступ до судинно-нервового пучка залежно від його проекції. 2 асистент зубчастими гачками розширте рану. Розкрийте по жолобчастому зонду власну фасцію. Анатомічними пінцетами або затискачем Більрота тупим способом виділіть судину з оточуючих тканин. Операційна медсестра: вселіть у лігатурну голку Дешана (праву чи ліву – за потребою) шовкову лігатуру довжиною до 30 см так, щоб вона мала однакові кінці та подайте її хірургу.

Хірург: проведіть кінець голки Дешана між веною і артерією навколо судини. Анатомічним пінцетом витягніть з голки на 7 – 10 см середину лігатури у вигляді петлі. 1 асистент: зігнутий вказівний палець лівої руки введіть знизу у петлю лігатури та другим і третім пальцями притисніть лігатуру до його бічних поверхонь. Хірургічними ножицями розріжте фіксовану петлю – утворяться дві лігатури. Виведіть голку Дешана, це розведе лігатури в сторони і запобігатиме їх перехресту позаду судин.

Хірург і 1 асистент: візьміть кожен “свою” лігатуру. Розведіть їх по ходу судин на 1,5 – 2,0 см. Послідовно зав’яжіть – спочатку привідний кінець судини, а потім – відвідний і розітніть її. При наявності кровотечі на судину наложіть прошивну шовкову лігатуру. пошарового зашивання рани за загальними правилами. Хірург пошарово зашиває рану. Асистент зав’язує вузли. Цими ж лігатурами до рани прив’язують валик. При відсутності тварин використовується трупний матеріал.

4. Трахеотомія (трахеостомія). (Див. інструкцію до попереднього заняття.)

СХЕМА ПРОТОКОЛУ ОПЕРАЦІЇ

Протокол № _______

Показання до операції:

операція ______________________________________________________________

(назва операції)

Операцію розпочато (дата і час проведення)

Операцію завершено (дата і час проведення)

Знеболення (вид знеболення і кількість анестезуючої речовини).

Детальний опис ходу операції з топографо-анатомічним обґрунтуванням окремих етапів та всіх ускладнень, що спостерігаються під час операції.

Хірург (підпис).

І асистент (підпис)

ІІ асистент (підпис)

Операційна сестра (підпис)

Анестезіолог (підпис)

Протокол склав студент (прізвище, курс, група, підпис)

Тести для самоконтролю знань.

  1. Назвіть комбінований механічний і хімічний способи обробки рук хірурга;

  2. Де по відношенню до хірурга повинні стояти:

1) – 1 асистент _______; 2) – 2 асистент ________; 3) – операційна сестра ________?

  1. Який загальний принцип розкладання інструментів на столику?

  2. Назвіть найбільш поширений спосіб обробки операційного поля __________; перерахуйте його моменти: 1_______; 2 _______; 3_______; 4 _______?

  3. Якими інструментами виконують наступні дії:

1-фіксація білизни; 2- подача інструментів; 3-захист нижче розміщених тканин при розрізі; 4-зупинка кровотечі.

  1. Назвіть відомий Вам перев’язочний матеріал:

1- ______; 2 - ______; 3 - ______; 4 - _______.

  1. Назвіть найбільш поширені методи постійної зупинки кровотечі з рани:

1- ______; 2 - _______.

  1. Якими інструментами можна підвести лігатуру при перев’язці судини на протязі:

1 - ______; 2 - _______; 3 - _______.

  1. Намалюйте проекційні лінії магістральних кровоносних судин верхньої та нижньої кінцівок;

  2. Назвіть види трахеотомії: 1 - ______; 2 - ______; 3 - ______, що лежить в основі поділу ________.

  3. Назвіть відмінності між трахеотомією і трахеотомією.

  4. Як запобігти пошкодженню задньої стінки трахеї при трахеотомії:

1 - ________; 2 - ________.

  1. Вкажіть послідовність дій хірурга при відсутності дихання після виконаної трахеотомії: 1 - _______; 2 - _______; 3 - _______; 4 - _______.

  2. Чому може потрапити повітря в м’які тканини шиї після трахеотомії ______, назвіть дане ускладнення ______?

  3. Вкажіть причину виникнення некрозу кілець трахеї після трахеотомії.

Розв’яжіть ситуаційні задачі:

  1. При пораненні в пахвовій ділянці виникла сильна артеріальна кровотеча. Топографо анатомічно обґрунтуйте джерело її виникнення та можливість перев’язки, назвіть шляхи обхідного кровопостачання верхньої кінцівки.

  2. В ліктьовій ділянці різана рана, що проникає до елементів суглоба, сильно кровоточить. Вкажіть імовірне джерело кровотечі та топанатомічно обґрунтуйте можливість перев’язки, назвіть обхідні шляхи кровопостачання передпліччя і кисті.

  3. Перелом стегна у середній її третині супроводжується наростаючою гематомою. Вкажіть можливі джерела виникнення гематоми, топографо-анатомічно обґрунтуйте доступ до судини та можливість її перев’язки. Назвіть імовірні обхідні шляхи кровопостачання кінцівки нижче пошкодження.

  4. У пацієнта після виконаної трахеостомії шия навколо канюлі різко збільшилася в об’ємі, при натискуванні відмічається крепітація. Поясніть причину виникнення даного ускладнення, вкажіть на помилку допущену хірургом, як її усунути?

  5. При виконанні верхньої трахеотомії, за невідкладними показаннями, у пацієнта виникла сильна кровотеча. Вкажіть на можливі джерела кровотечі та методи кінцевої її зупинки. Обґрунтуйте можливість перев’язки великих магістральних артерій шиї.