Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodychni_rekomendacii_dlya_studentiv.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Інструкція до виконання практичної роботи

1. Вивчення топографічної анатомії сідничної і передньої ділянок стегна.

Визначте на препараті кістково-м’язові орієнтири нижньої кінцівки, зокрема – сідничні бугор і складку, верхівку великого вертлюга, передньо-верхню клубову ость, зверніть увагу, що при огляді збоку верхівка великого вертлюга лежить на одній лінії (Розера-Нелатона) між цією остю та сідничним бугром.

Відхиліть в медіальну сторону шкірно-клітковинний клапоть сідниці. При цьому зверніть увагу на такі особливості: 1) шкіра з товстим шаром клітковини фіксована тяжами до власної фасції, а тому абсцеси обмежені і через різке напруження дуже болючі; 2) підшкірна клітковина сідничної ділянки має два шари, розділені поверхневою фасцією.

Виділіть великий сідничний м’яз і відгорніть його медіально. Зверніть увагу на його взаємовідношення з власною фасцією, яка своїми мішками охоплює не тільки великий сідничний м’яз, але й створює щільне ложе для середнього м’язу. Після цього середній сідничний м’яз відгорніть в латеральну сторону. При цьому розгляньте утворення над- та підгрушоподібних отворів, що сполучаються з клітковиною порожнини тазу, а також малого сідничного отвору (алькоковського каналу), сполученого з клітковиною сідничо-прямокишкової ямки за ходом внутрішнього статевого нерва та судин. Зверніть увагу на хід судинно-нервових пучків та їх взаємовідношеня з глибоким листком власної фасції, наявність глибокого сідничного клітковинного простору і його сполучення з сусідніми ділянками. У 3-му шарі знаходиться лише малий сідничний та зовнішній затульний м’язи без крупних судин і нервів, тому ця ділянка, що відповідає верхньо-боковому квадранту сідниці, є найбільш безпечною для внутрішньом’язових ін’єкцій.

На передній поверхні стегна відведіть клапоть шкіри разом з підшкірною клітковиною і поверхневою фасцією, на ньому знайдіть шкірні нерви і підшкірну вену та місце її проходження через anulus saphenus. Аналогічно відведіть клапоть власної фасції. Виділіть елементи головного судинно-нервового пучка стегна, розгалуження стегнової артерії і стегнового нерва в ділянці стегнового трикутника від судинної лагуни до їх входу у верхній отвір привідного каналу. Відвівши кравецький м’яз латерально на передній стінці каналу знайдіть передній отвір і виділіть судинно-нервовий пучок, який виходить з нього. Додатково відведіть медіально ніжний м’яз у нижній третині і знайдіть нижній отвір привідного каналу, з якого виходять підколінні судини.

2. Пункція кульшового суглоба.

А) Передній доступ. Хворий в положенні на спині. Прокол шкіри виконують в точці, яка знаходиться на середині лінії, що з’єднує верхівку великого вертлюга стегнової кістки і середину пахвинної зв’язки. Голка просувається перпендикулярно до шкіри до відчуття провалювання через капсулу суглоба. Про правильність виконання пункції судять по наявності рідини в шприці при відтягуванні поршня.

Б) Бічну пункцію виконайте горизонтально у фронтальній площині над верхівкою великого вертлюга стегнової кістки.

3. Доступ до стегнової артерії і її перев’язка у стегновому трикутнику.

Хірург: проекційну лінію стегнової артерії (лінію Кена) проведіть від середини пахвинної зв’язки до медіального надвиростка стегнової кістки. Розріз м’яких тканин до власної фасції здійсніть по цій лінії довжиною 8-10 см так щоб нижній кут розрізу лежав біля верхівки стегнового трикутника. Фасціальний футляр кравецького м’язу розкрийте по жолобчастому зонду і відтягніть цей м’яз назовні. Розсічіть задню стінку піхви і підійдіть до судинно-нервового пучка. Найбільш поверхнево знайдіть n.saphenus, далі стегнові артерію і вену. Анатомічними пінцетами виділіть артерію з оточуючих тканин.

Операційна сестра вселіть в голку Дешана шовкову лігатуру довжиною 50 см, щоб вона мала однакові кінці. Хірург проведіть кінець голки між веною і артерією навколо судини. Середину лігатури витягніть з голки у вигляді петлі анатомічним пінцетом. І асистент захопіть петлю і розітніть ножицями, виведіть голку Дешана, що розведе лігатури в сторони. Хірург і І асистент візьміть кожен “свою” лігатуру, розведіть на відстань 1,5-2,0 см і зав’яжіть. Судину між лігатурами розітніть для утворення колатералей. Рану зашийте.