Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodychni_rekomendacii_dlya_studentiv.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Обсяг самостійної роботи на занятті

На цільному анатомічному препараті бригада студентів в кількості двох-трьох чоловік виконує системну ревізію верхнього та нижнього поверхів черевної порожнини у послідовності поданій в інструкції до даного заняття.

Інструкція до виконання практичної роботи.

1. Ревізія передшлункової сумки.

Асистент підніміть реберну дугу і відведіть печінку донизу. Хірург введіть праву руку між лівою долею печінки і діафрагмою, дослідіть лівий піддіафрагмальний простір, його границі, сполучення. Потім за допомогою печінкового дзеркала асистент підніміть ліву долю печінки доверху. Хірург введіть пальці правої руки між нею і шлунком, змістіть шлунок донизу. Знайдіть зв’язки великої кривизни шлунку і їх відношення до стравоходу, діафрагми, селезінки і поперечно-ободової кишки. Огляньте малий сальник, зверніть увагу на його відношення до малої кривизни шлунку, дванадцятипалої кишки, печінки, діафрагми. Дослідіть відношення кровоносних судин до вивчених черевних утворень. Зверніть увагу на сполучення передшлункової сумки з лівим піддіафрагмальним простором і порожниною малого тазу

2. Дослідження сальникового отвору.

Асистенти змістіть печінку доверху, а шлунок і поперечно-ободову кишку донизу. Хірург тильною поверхнею лівої кисті проведіть по малому сальнику зліва направо і знайдіть правий край печінково - дванадцятитипалої зв’язки. Вказівний палець введіть позаду знайденої зв’язки в сальникову сумку, а великий палець покладіть на неї спереду. Між пальцями пропальпуйте вміст зв’язки (ductus choledochus, vеnае рогtае, а. hераtіса).

Визначіть доступні для пальпації через сальниковий отвір відділи шлун­ку, печінки, дванадцятипалої кишки, підшлункової залози. Відтягніть печінково-дванадцятипалу зв’язку вліво дослідіть анатомічні утворення, які обмежують отвір ззаду. Введіть через сальниковий отвір корнцанг в сальникову сумку, визначіть його величину і границі.

3. Ревізія сальникової сумки.

Асистент відведіть шлунок доверху, а поперечну ободову кишку - донизу. Хірург розсічіть шлунково-товстокишкову зв’язку на протязі 8-10 см. Шлунок за велику кривизну відтягніть вверх і відкрийте доступ в сальникову сумку. Правою рукою дослідіть анатомічні елементи, які складають її передню стінку. Зверніть увагу на можливість доступу до сумки через малий сальник. Оцініть зручність обох способів доступу. Огляньте задню стінку сальникової сумки, дослідіть особливості топографії заднього краю печінки і підшлункової залози, відношення останньої до лівої нирки і наднирника, а також до селезінки.

Після цього правою рукою відтягніть вперед і вниз поперечну ободову кишку, а лівою рукою знайдіть нижню стінку сальникової сумки. Великий сальник і поперечну ободову кишку відтягніть вверх. Лівою рукою випніть нижню стінку сальникової сумки, визначіть можливість доступу в сумку через mеsосоlоn.

4. Ревізія печінкової сумки.

Асистент підніміть реберну дугу і відведіть печінку донизу. Хірург введіть ліву руку між правою долею печінки і діафрагмою, дослідіть піддіафрагмальний простір справа, його границі. Зверніть увагу на можливі шля­хи поширення патологічних процесів в інші відділи черевної порожнини.

Асистент відтягніть праву печінку вверх. Хірург лівою рукою відведіть праву половину поперечної ободової кишки вниз, а правою рукою дослідіть підпечінковий простір. Зверніть увагу на взаємовідношення печінки і жовчного міхура з шлунком, дванадцятипалою кишкою і правою половиною поперечної ободової кишки, а також на можливі шляхи поширення патологічних процесів з підпечінкового простору в інші відділи черевної порожнини. Знайдіть круглу зв’язку печінки і визначте її взаємовідношення з борознами, іншими зв’язками печінки.