Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodychni_rekomendacii_dlya_studentiv.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Обсяг самостійної роботи на занятті

Бригада студентів проводить ревізію верхнього поверху тазової порож­нини згідно інструкції, ілюструючи всі топографо-анатомічні особливості іншим студентам.

Інструкція до виконання практичної роботи.

Для виконання ревізії верхнього поверху зміщують петлі тонкої кишки доверху, а сигмоподібну кишку - вліво, визначаючи відношення очеревини до органів малого тазу. Оглядають окремі заглиблення (кишені) очеревини тазу. Після цього розсікають очеревину оголюючи клубові судини, поперекове та крижове сплетення доступом Пирогова-Бакшеєва. У жінок оголення цієї судини здійснюється шляхом розсічення заднього листка широкої зв’язки матки. Визначають також доступи до сечоводів і сечового міхура, матки і прямої кишки через їх фасціально-клітковинні капсули.

1. Пункція сечового міхура.

Виконайте по серединній лінії живота в точці, розташованій на 2 см вище від лобкового зрощення. Голку введіть перпендикулярно до поверхні шкіри на глибину 6-8 см.

2. Цистостомія.

Хірург: виконайте нижній серединний розтин шарів черевної стінки до передочеревинної клітковини. Розведіть краї рани зубчастими гачками і зайдіть у передміхуровий простір. Марлевою кулькою відшаруйте назад і доверху передміхурову клітковину, передміхурову фасцію і перехідну складку очеревини, відкривши передню стінку сечового міхура. По можливості вище на стінку міхура накладіть два кетгутові фіксуючі шви без проколу його слизової оболонки. Асистент: через катетер спорожніть міхур.

Хірург: навколо фіксуючих швів, накладених на стінку міхура, шовком сформуйте адвентиціально-м’язовий кисетний шов. У центрі шва скальпелем розітніть стінку міхура і через отвір у його порожнину введіть підготовлений (з боковими отворами) кінець гумового трубчастого дренажу або трубку Петцера, затягніть кисетний шов, накладіть другий ряд – вузлові адвентиціально-м’язові шви. Пошарово зашийте операційну рану, вивівши через неї зовнішній кінець трубки. Трубку зафіксуйте до шкіри.

Тести для самоконтролю знань.

  1. На які поверхи ділиться малий таз?

  2. Через які отвори і простори відбувається зв’язок з сусідніми ділянками.

  3. Які заглибини очеревинного поверху тазу розрізняють у жінок 1 ___, 2 ___ та в чоловіків 3 ___ ? Яке їх практичне значення?

  4. Які фасції тазу Ви знаєте?

  5. Які парієтальні клітковинні простори розрізняють у підочеревинному просторі тазу: 1 ______ , 2 ______, 3 _______ ?

  6. Які вісцеральні клітковинні простори розрізняють у підочеревинному просторі тазу?

  7. Яке положення займає матка з додатками по відношенню до очеревини та клітковинних просторів.

  8. Як підтвердити діагноз позаматкової вагітності?

  9. В які клітковинні простори можуть розповсюдитися гнійні запливи з параметрію 1____, 2____, 3____, 4____; передміхурового та бокового пристінкового клітковинних просторів 5____, 6____, 7____, 8____, 9____?

  10. Яким шляхом кисень, введений через прокол тазового дна між відхідником і куприком при накладанні ретропневмоперитонеуму, потрапить в заочеревинний простір?

  11. Чому рак прямої кишки метастазує переважно в печінку і пахвинні лімфовузли?

Розв’яжіть ситуаційні задачі:

  1. У пацієнта (10 років) після поранення сечового міхура виникли флегмони передньо-медіальної і задньої ділянок стегна. Топографо-анатомічно обґрунтуйте шляхи сечових запливів.

  2. В ургентну лікарню поступила жінка 20 років з підозрінням на позаматкову вагітність. Що необхідно зробити для уточнення діагнозу?

  3. Згідно попереднього діагнозу - у хворого є інфільтрат в прямокишково-міхуровій заглибині тазу. Яким чином можна дренувати гнійник?

  4. Даючи відповідь на питання, що утворює задню стінку передміхурового клітковинного простору, студент відповів: задній листок вісцеральної фасції сечового міхура. Чи вірно це?

  5. Для дренування флегмони тазової клітковини хірург ввів гумові дренажі через затульний отвір, що призвело до втрати функції кінцівки. Топографо-анатомічно обґрунтуйте причину ускладнення та його запобігання?

  6. У хворої після операції з приводу ускладнень позаматкової вагітності появилася сечова флегмона клітковини тазу. Топографо-анатомічно обґрунтуйте допущену помилку?