Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodychni_rekomendacii_dlya_studentiv.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Інструкція до виконання практичної роботи

1. Підготовка інструментального столика та розкладання Істру­мен­тів на ньому.

Здійснюється операційними сестрами згідно інструкції до першого заняття.

2. Обкладання операційного поля і місцева анестезія за Вишнев­ським.

Члени операційної бригади займіть відповідні місця біля “опера­ційно­го стола”. Операційне поле обкладіть у вигляді прямокутника за допо­мо­гою простирадла і рушників і зафіксуйте по кутах цапками, одно­часно за­хопивши дві сторони. Візьміть шприц у пряму позицію (голкою від себе). Вколіть повернуту доверху зрізом голку і введіть внутрішньошкірно анес­те­тик, утворивши “лимонну шкірку”. Одночасно з подальшим введенням новокаїну у тканини проведіть голку по лінії розтину та в обидві сторони від неї. Далі анестетик введіть пошарово під фасції та у м’язи.

3. Роз’єднання тканин проведіть пошарово, дотримуючись правил користування хірургічним інструментарієм. Хірург на початку розтину фіксуйте шкіру вказівним і великим пальцями лівої руки. Між ними скальпелем перпендикулярно проколіть шкіру, підшкірну клітковину разом з поверхневою фасцією. Після цього лезом скальпеля під кутом 45о виконайте їх розріз. В кінці розтину скальпель виведіть з тканин знову перпендикулярно до поверхні шкіри.

Хірург і І асистент накладіть на тканину кровоспинні затискачі в місцях “кровотечі”. Кінцеву зупинку кровотечі виконайте способом накладання лігатур. При зав’язуванні їх асистент поверніть затискач так, щоб було видно його кінчик. Не захоплюйте лігатурою сам затискач. Затискач плавно зніміть в момент затягування першого вузла, потім зав’яжіть другий вузол. ІІ асистент надлишкові кінці лігатури відріжте ножицями. Зверніть увагу на те, що зупинку кровотечі зручніше робити на протилежній стінці рани.

Хірург і 1 асистент: фасцію підніміть хірургічними пінцетами у вигляді складки поперечно до осі рани. Розріжте складку скальпелем або ножицями. В першому випадку під фасцію введіть жолобуватий зонд і розріжте її скальпелем в положенні “лезо до гори”. В другому - зробіть під фасцією канал закритими ножицями, виведіть їх з отвору, а потім введіть в канал тупий кінець ножиць і розріжте фасцію.

II асистент розведіть краї рани гачками - ранорозширювачами. Хірург зверніть увагу на напрямок пучків м’язових волокон відносно осі рани. При повздовжньому їх напрямку роз’єднайте м’язи тупим способом за допомогою анатомічних пінцетів або затискачів Більрота. При поперечному - розріжте скальпелем.

4. Первинна хірургічна обробка рваної рани виконується в наступній послідовності:

а) туалет шкіри навколо рани: хірург і І асистент накрийте рану марлевою серветкою, а потім тупфером, змоченим фурациліном чи мильним розчином в змийте бруд та кров з шкіри, поголіть волосся від країв до периферії. Обезжирте шкіру навколо рани кулькою змоченою нашатирним спиртом, ефіром чи бензином, а потім обробіть за Філончиковим (йодом, спиртом, йодонатом тощо).

б) обкладіть операційне поле та виконайте місцеве знеболення згідно інструкції до теми №1.

в) зробіть ревізію рани та видаліть сторонні тіла з рани.

г) висічення рани: хірург хірургічним пінцетом захопіть лівою рукою дальній від себе кут рани, а правою рукою за допомогою скальпеля видаліть нежиттєздатні тканини протилежного краю рани на всю її глибину на відстані від 0,5 до 2,0 см від краю. Іншим скальпелем повторіть таке висічен­ня тканин на своїй стороні рани. В ідеалі рана набуде форми “човника”.

д) при потребі розсічіть та висічіть кишені; е) зупиніть кровотечу; є) при потребі рану дренуйте та ушийте.

5. З’єднання тканин проводиться у зворотній до роз’єднання послідовності, починаючи з глибоких тканин, не залишаючи сліпих кишень. Розшаровані м’язи з’єднайте вузловими кетгутовими швами. Розсічені м’я­зи - П-подібними кетгутовими швами або матрацним швом. Власну фас­цію і апоневроз з’єднайте вузловими шовковими швами. При значній товщині підшкірної клітковини на її глибокий шар накладіть окремі кетгу­то­ві шви. Шкіру зашийте вузловими шовковими або фіксуйте скобками Мішеля. Вузлові шви і скобки повинні розміщуватись на віддалі 1 – 1,5 краю рани та один від одного.

Питання для самоконтролю знань

1. Перечисліть головні принципи роз’єднання тканин:

1)__________; 2).___________; 3) __________.

2. Чи враховується хід судинно-нервових пучків при роз’єднанні тканин? Так чи ні?

3. Яке ускладнення може виникнути при неправильному роз’єднанні власної фасції?

4. Чи зберігається послідовність при з’єднанні тканин, характерна для їх роз’єднання ? Так, ні?

5. Який шовний матеріал переважно використовується при зашиванні:

1) апоневрозу; а) кетгут

2) власної фасції; б) шовк

3) шкіри;

4) м’язів.

6. Яким рухом руки (прямим, зворотнім) просувається голка через тканини при накладанні шва?

7. При зашиванні рани хірург з’єднав м’язи з апоневрозом. Чи правильно накладені шви?

8. На якій відстані від рани містяться місця вколу голки в тканини і виколу з них при накладанні вузлового шва.

9. Яка мета первинної хірургічної обробки рани, які задачі необхідно виконати для її досягнення?

10. Який з наведених моментів свідчить про операцію первинної хірургічної обробки рани:

1) зупинка кровотечі; 2) висічення країв рани; 3) розсічення рани; 4) з’єднання країв рани?

11. З чого Ви почнете первинну хірургічну обробку рани, в разі її сильної кровотечі?

12. Коли застосовуються глухі первинні, первинні відстрочені та вторинні шви?

Розв’язання ситуаційних задач:

1. При розтині шкіри хірург використав ножиці. Яку помилку він допустив?

2. Після виконаного розтину шкіри і підшкірної клітковини рана посередині виявилася більш глибокою, ніж біля країв. Яка помилка допущена і що потрібно було зробити щоб не допустити її?

3. З метою зупинки кровотечі в рані хірург на ушкоджену судину наклав затискач Кохера, потім не знімаючи затискача, судину перев’язав. В чому помилка хірурга і як її виправити?

4. Хід м’язових волокон паралельний шкірному розтину. Яким способом слід роз’єднати тканини?

5. При зашиванні рани хірург наклав на м’язи шовкові шви і сильно затягнув вузли. Яка допущена помилка?

6. У хворого глибока рвана рана латеральної поверхні стегна. З моменту поранення минуло 4 год. Виберіть необхідну операцію та перечисліть її етапи.

7. Після висічення країв рани м’яких тканин при первинній хірургічній обробці виявилось, що в рані розірвані м’язи з різною орієнтацією м’язових волокон. В якій послідовності і яким чином виконується висікання тканин в даному випадку?