Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodychni_rekomendacii_dlya_studentiv.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Література

Основна:

  1. Оперативна хірургія і топографічна анатомія. /Під ред. К.І. Кульчи­ць­кого. - К.: Вища школа, 1994.

  2. Оперативная хирургия и топографическая анатомия. /Под ред. В.В.Кованова. – М.: Медицина, 1985.

  3. Островерхов Г.Е., Лубоцкий Д.Н., Бомаш Ю.М. Курс оперативной хирургии и топографической анатомии – М.: Медицина, 1995.

Додаткова:

  1. Джексон И.Т. Последние достижения в пластической хирургии. М.: Медицина, 1985.

  2. Золтан Я. Cicatrix optima. Операционная техника и условия оптимального заживления ран. - Будапешт, Из-во АН Венгрии, 1977.

  3. Коваленко П.П. Основы трансплантологии. - Ростов – на – Дону: Из-во Ростовского университета, 1975.

  4. Лопухин Ю.М. Актуальные проблемы пересадки органов. М.: Медицина, 1972.

  5. Матюшин И.Ф. Общие принципы пересадки органов и тканей. Кожная пластика. Лекции по оперативной хирургии и топографической анатомии для студентов, субординаторов и врачей хирургов. - Горький, 1976.

  6. Цепколенко В.А., Грубник В.В., Пшениснов К.П. Пластическая эстетическая хирургия. Современные аспекты. - К: Здоров’я, 2000.

Методична вказівка для студентів до практичного заняття №17 Контроль засвоєння модуля 1: “топографо анатомічне обґрунтування операцій на тулубі людини”.

Актуальність теми. Студенти узагальнюють знання, отримані на попередніх заняттях з клінічного застосування топографічної анатомії тулуба при постановці топічного діагнозу та виконанні операцій на ньому.

Навчальна мета.

Знати: клінічну анатомію органів та утворень, для постановки топічного діагнозу, вибору доступу, виконання операції на тулубі.

Вміти: застосовувати матеріал топанатомії при виконанні оперативних втручань на тулубі; розпізнати топографо-анатомічні утворення тулуба, розв’язувати ситуаційні задачі та виконувати операції на тулубі.

Завдання для самостійної позааудиторної роботи

За літературою, рекомендованою до попередніх занять, конспектами лекцій та практичних занять повторіть питання і ситуаційні задачі, які винесені на модульний контроль №1.

Питання усної відповіді з модульного контролю 1 і. Загальні питання

  1. Предмет і завдання оперативної хірургії і топографічної анатомії. Методи вивчення оперативної хірургії і топографічної анатомії. Місце оперативної хірургії і топографічної анатомії в системі підготовки національних лікарських кадрів.

  2. Допироговський, пироговський і післяпироговський періоди розвитку оперативної хірургії і топографічної анатомії. Роль М.I.Пирогова у становленні дисципліни, основні його праці з оперативної хірургії і топографічної анатомії.

  3. Внесок вітчизняних вчених у становлення і розвиток оперативної хірургії і топографічної анатомії. Окремі національні школи. Сучасний анатомо-фізіологічний напрям оперативної хірургії і топографічної анатомії.

  4. Поняття про форми мінливості органів і систем. Вклад школи В.М.Шевкуненко в розробку проблеми мінливості органів і систем. Сучасна трактовка “норми” у топографічній анатомії.

  5. Поняття про хірургічну операцію: визначення, класифікація, головні етапи. Науково-технічний прогрес у розробці питань оперативної техніки: використання ультразвуку, лазеру, ангіографії, ендоскопії, торако- та лапароскопії.

  6. Сучасні мікрохірургічні та відновні операції. Наукові основи трансплантації та сучасна їх міжнародна класифікація. Морально-правові аспекти і міжнародна співпраця в галузі трансплантології. Дермопластика, як найбільш ефективний спосіб відновної хірургії.

  7. Загальні закономірності пошарової будови людського тіла. Принципи інфільтративної, футлярної та провідникової анестезії.

  8. Основні правила роз’єднання і з’єднання тканин. Правила ушивання м’язів, фасцій, підшкірної жирової клітковини і шкіри.

  9. Первинна хірургічна обробка ран: мета та завдання. Основні етапи первинної хірургічної обробки ран. Методи тимчасової і кінцевої зупинки кровотечі у рані.