Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodychni_rekomendacii_dlya_studentiv.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
1.04 Mб
Скачать

До виконання практичної роботи.

1. Доступ до променевої артерії у нижній третині передпліччя

Розтин м’яких тканин до власної фасції проведіть по проекційній лінії променевої артерії на протязі 6 – 8 см. Відтягніть поверхневі вени і нерви. По жолобчастому зонду між сухожилками плече-променевого м’яза і променевого згинача кисті розкрийте власну фасцію. Під нею з клітковини тупим способом виділіть променеву артерію.

2. Розкриття простору Пирогова.

Здійснюють променевим і ліктьовим доступами. Обидва почніть на 2 см вище відповідного шилоподібного відростка довжиною 7-8 см. З латеральної сторони після розрізу шкіри і власної фасції, між сухожилком плечо-променевого м’язу і променевою кісткою увійдіть в простір Пирогова. З внутрішньої сторони доступ здійснюють між краєм ліктьового згинача і кісткою. Розгляньте його границі і топографію переднього міжостьового пучка, частково розітнувши квадратний пронатор. Дренування простору проводять корнцангом марлевою або гумовою стрічкою наскрізь через обидва розрізи.

3. Провідникове знеболення:

а) за Оберстом-Лукашевичем.

Використовують при операціях на середній та нігтьовій фалангах. По 2-3 мл 1% розчину новокаїну введіть через тильні проколи шкіри в основі пальця в напрямку до долонного і тильного судинно-нервових пучків. Таке введення анестетика можна здійснити і через один прокол посередині задньої поверхні пальця з подальшим проведенням голки до бокових поверхонь пальців.

б) за Браун-Усольцевою.

Застосовується при операціях на проксимальних фалангах або п’ястково-фалангових суглобах. По 5 мл 1,0% розчину новокаїну введіть через проколи у ділянці середньої третини міжп’ястних проміжків з тилу кисті або через відповідні міжпальцеві складки шкіри.

4. Розкриття панариціїв.

А) підшкірний панарицій дистальної фаланги розкрийте клюшкоподібним розтином, а середньої і основної фаланг - двома паралельними розрізами по передньо-бокових поверхнях пальців. Вогнище розплавлення розкрийте за допомогою очного скальпеля, розсікаючи шкіру і підшкірну клітковину, стінки порожнини гнійника очистіть ложечкою Фолькмана чи Брунса. Рану промийте струменем слабого антисептика, дренуйте гумовими стрічками.

Б) при пароніхії скальпелем виконайте П-подібний розтин шкіри обернений основою проксимально. Відгорніть проксимально утворений клапоть і ножицями видаліть відшаровану гноєм частину нігтя. Клапоть поверніть на місце. Накладіть пов’язку з гіпертонічним розчином хлориду натрію.

В) сухожилкові панариції розкрийте розтинами по передньо-бокових поверхнях пальців без розтину міжфалангових складок у ділянці суглобів. Розітніть шкіру, підшкірну клітковину, фіброзний канал і синовіальну піхву сухожилка. Дренуйте її гумовими стрічками окремо з кожного розтину. Слідкуйте, щоб дренажна стрічка не вводилась між кісткою і сухожилком, що може призвести до некрозу сухожилка.

Г) При кістковому панариції дистальної фаланги в залежності від обсягу патологічного процесу, з дугоподібного розтину можна виконати некректомію чи резекцію кістки нігтьової ділянки. Першу операцію виконайте гострою кістковою ложечкою, другу – ножовою пилою чи кістковими кусачками Люера.