Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MEV_GOS_2010.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
2.87 Mб
Скачать

4. Відкритість національної економіки: критерії та індикатори.

Відкрита економіка - економіка, широко інтегрована у світову господ. систему, що бере участь у МПП, у якої не існує обмежень на переміщення товарів і послуг при експорті й імпорті, або ці обмеження мінімальні; таке господарство, напрямок розвитку якого визначається тенденціями, що діють у світовому господарстві.

Для всебічної оцінки відкритості економіки важливо враховувати наступні складові: зовнішньоторговельну, фінансову та інвестиційну, технологічну, комунікаційну та політичну складові.

1. Зовнішньоторговельна складова – характеризує ступінь залучення країни у м/н торгівлю і рівень лібералізації торгівлі. Основними показниками, які використовуються для визначення ступеня інтегрованості націон. економіки є:

1) експортна квота – це кількісний показник, який характеризує питому вагу експорту у ВВП.

К е = Е / ВВП ×100%

Ця формула дає змогу з'ясувати залежність вироб-ва націон. економіки від збуту власних товарів на ринках інших країн. Вважається, що економіка відкрита, коли експортна квота перевищує 10%.

Експ. квота України за 3 квартали 2009 = 48%

2) імпортна квота – показує імпортні товари задіяні у відтворюваному процесі країни

К ім = І / ВВП ×100%

Імпортна квота засвідчує, яку частину від величини ВВП становить імпорт.

Імп. квота України за 3 кварт 2009 = 50%

3) зовнішньоторговельна квота - більш комплексний показник відкритості економіки, що визначає відношення величини сукупного зовнішньоторговельного обороту країни до обсягу її валового внутрішнього продукту.

К ЗТ = 1/2 ( Е + І ) / ВВП ×100%

ЗТ квота Українт за з кварт 2009 = 49% Вважається, що якщо зовнішньоторговельна квота більше 25%, то економіка – відкрита. Прив'язування у світовій практиці «відкритості» економіки до 25% частки зовнішньоторговельного сектору у структурі ВВП більш обґрунтоване для застосування у розвинутих країнах світу, але обмежене щодо перехідних країн, де «відкритість економіки» пояснюється лише високим ступенем енергозалежності, наявністю відсталих енергоємних та матеріалоємних технологій.

4) коефіцієнт еластичності експорту (Ее) і імпорту (Еі) по відношенню до ВВП показують, наскільки зростає експорт (або імпорт) при збільшенні ВВП країни на 1 %, і розраховуються:

Ее = зміна Е (%) / зміна ВВП (%)

Еі = зміна І (%) / зміна ВВП (%)

Значення даних коефіцієнтів більше одиниці свідчить про збільшення відкритості економіки, менше одиниці – зменшення відкритості.

2. Фінансова складова відкритості економіки виражається у збільшенні міжнародних капіталопотоків у формі прямих та портфельних інвестицій, зростанні обсягів торгівлі на валютних біржах, формуванні регіональних валютних угруповань, розвитку платіжних систем та безготівкових розрахунків тощо.

3. Інвестиційна складова відкритості – характеризує фактичний рівень залучення ПІІ та розраховується як питома вага ПІІ в ВВП. Конференція ООН з торгівлі та розвитку (UNCTAD) розраховує фактичний та потенційний індекси залучення прямих іноземних інвестицій:

1) індексом залучення прямих іноземних інвестицій – розрахов як відношення частки країни у світових притоках ПІІ до частки країни у світовому ВВП. (остання інформація у world Investment report 2008: за 2007 Україна посіла 35 миісце з 141, у WIR 2009 немає інфо)

2) індекс потенціалу залучення ПІІ базується на 12 економ факторах, таких як ВВП, зовнішня торгівля, ПІІ, інфраструктура, використання енергії, освіта та ін. (2007 – Україна на 44 місці з 141)

4. Технологічна складова відкритості економіки характеризує рівень розвитку інформаційних комп’ютерних технологій (ІКТ) в країні; відображає потенціал технолог. розвитку внутрішнього ринку, інноваційної діяльності підприємств та формування високотехнологічного типу конкурентоспроможності товарів на внутрішньому та зовнішньому ринках. Крім того, досягнення технічного прогресу, зокрема комп’ютерна техніка і комунікації призводить до зміни традиційних економічних секторів і до розвитку електронної торгівлі товарами і послугами, створення віртуального фінансового сектору, що також сприяє все більшій відкритості національних економік. Слід зазначити, що в країнах з низьким доходом нерідко відсутні дані про виробництво та використання ІКТ. Тому, у зв’язку з тим, що використання ІКТ потребує використання необхідного обладнання, дані про продаж останнього слугує важливим джерелом ролі ІКТ в економіці країни. Комунікаційна складова – доповнює технологічну складову і характеризує рівень зовнішніх зв’язків населення через міжнародні поїздки і туризм, обсяг міжнародних телефонних переговорів, поштових відправлень та переказів.

5. Політична складова – характеризує рівень включеності країни у глобальні політичні процеси, зокрема членство у міжнародних організаціях і участь у міжнародних угодах і програмах. Активна м/н політична позиція країни дозволяє підтримувати вітчизняних товаровиробників на основі використання можливостей міжнародно-правового механізму захисту їхніх інтересів на внутрішньому та зовнішньому ринках; прискорити економ. трансформацію шляхом гармонізації законодавства до м/н стандартів; сприяти підвищенню ефективності ЗЕД на конкурентній основі шляхом взаємного зменшення торгових бар’єрів.

Індекс глобалізації, A. T. Kearney & Foreign Policy

Індекс глобалізації дає можливість оцінити процеси глобалізації в різних країнах світу. Щороку складається рейтинговою компанією A.T. Kearney та журналом Foreign Policy на основі 14 показників економічної, політичної, технологічної та соціальної інтеграції, згрупованих у чотири основні блоки:

— економічна інтеграція (обсяги міжнародної торгівлі, прямих іноземних інвестицій, портфельні інвестиції, дохід від інвестицій);

— персональні міжнародні контакти (дані про міжнародні поїздки та туризм, кількість міжнародних телефонних переговорів, поштових відправлень);

— розвиток глобальних технологій (кількість інтернет-провайдерів, користувачів Інтернету тощо);

— участь у глобальних політичних процесах (кількість міжнародних організацій і місій ООН, в яких країна бере участь, кількість іноземних дипломатичних представництв тощо).

У 2007 до рейтингу було включено 72 країни. Україна посіла 43-тє місце, погіршивши свій минулорічний результат на чотири позиції. Результат України в розрізі окремих показників: участь у глобальних політичних процесах — 55-та позиція; розвиток глобальних технологій — 53-тя; персональні міжнародні контакти — 49-та; економічна інтеграція — 17-та.

Індекс глобалізації (KOF), Швейцарський інститут дослідження бізнес-циклів

За допомогою індексу глобалізації (KOF) здійснюється комплексне оцінювання включення країни до процесу глобалізації. Індекс складається Швейцарським інститутом дослідження бізнес-циклів (Цюріх, Швейцарія). Інтегральний показник глобалізації враховує три показники глобалізації — економічної, соціальної та політичної. У 2008 Україна посіла 42 місце з 122 країн, 2007 – 50 місце.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]