Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MEV_GOS_2010.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
2.87 Mб
Скачать

19. Інтелектуальна власність у світовому господарстві

Інтелектуальна власність – виключні права на результат інтелектуальної діяльності та прирівнювані до них засоби індивідуалізації юридичних осіб, товарів та послуг.

Основні групи інтелектуальної власності:

  1. Авторські та суміжні з ними права

  2. Права промислової власності

1. Авторське право - це право, що належить автору оригінального твору, який він створив. Вони поширюються на твори науки, літератури і мистецтва, що є результатом творчої діяльності, незалежно від способу вираження (драматичні, музичні та сценічні твори; музичні твори з текстом або без; хореографічні твори;аудіовізуальні твори (кіно-, теле-, відео-, слайд-, діафільми); твори живопису, скульптури, графіки, дизайну; декоративне мистецтво; твори архітектури, містобудування, садово-паркова культура; фотографічні твори;карти, плани у сфері географії, топографії, геології; програми для ЕОМ; переклади творів; наукові збірники;інші твори (в сфері освіти, інформації, реклами, розваг тощо)).

Захисту авторськими правами підлягають як оприлюднені твори, так і необнародувані, але існуючі в якій-небудь об'єктивній формі. !Не є предметом авторських прав ідеї, методи, процеси, системи, способи, концепції, принципи, відкриття, факти.

Суміжні права - це права, що належать виконавцям, виробникам фонограм, виробникам відеограм, спадкоємцям цих суб'єктів та особам, яким на законних підставах передано суміжні майнові права, а також організаціям мовлення та їх правонаступникам.

Об'єктами суміжних прав, незалежно від призначення, змісту, оцінки, способу і форми вираження, є: виконання літературних, драматичних, музичних, музично-драматичних, хореографічних, фольклорних та інших творів; фонограми, відеограми; передачі (програми) організацій мовлення.

Суміжні права відрізняються від авторського права тим, що вони належать власникам, які вважаються посередниками при виготовленні, записі та поширенні творів.

2. Права промислової власності

Поняття «промислова власність» виникло ще в XIX столітті. Воно було пов'язане зі створенням, індустріальним використанням і патентною охороною винаходів, корисних моделей і промислових зразків. До цієї групи також зараховують права на товарні знаки й знаки обслуговування (тобто засоби індивідуалізації товарів і послуг), права на вказівку географічного місця походження товару й права на фірмові найменування як засіб індивідуалізації юридичних осіб.

Патенти. Патент засвідчує пріоритет і авторство винаходів, корисних моделей і промислових зразків і виключне право на них, що підлягають охороні законом. !!Не видаються патенти на сорти рослин, породи тварин, топології інтегральних мікросхем, а також на рішення, що суперечать суспільним інтересам, принципам гуманності й моралі.

У останньому статистичному звіті ОЕСР «2008 Compendium of Patent Statistics» представлена найсвіжіша наявна динаміка кількості поданих патентних заявок та темпи їх зростання:

Як бачимо, найбільша кількість заявок припадає на 1999-2000 рр. За регіонами лідерами за кількістю заявок є: в Північній Америці – Каліфорнія (22% заявок регіону), Сан-Франциско, Сан-Хосе на Окланд (сумарно 11,7%), в Європі – Скандинавські країни та Великобританія (найбільш «винахідливими» у ЄС є також регіони Німеччини – Штутгарт, Мюнхен та Дюссельдорф), в АТР – Японія, Корея, Австралія, китайська провінція Гуандун.

Винаходи. Як винахід охороняється технічне рішення в будь-якій області, що відноситься до продукту (зокрема, пристрою, речовині, штаму мікроорганізму, культурі кліток рослин або тварин) або способу (процесу здійснення дій над матеріальним об'єктом за допомогою матеріальних засобів). Винахід повинен бути новим (якщо він дотепер не відомий при сучасному рівні розвитку техніки), мати винахідницький рівень (якщо він для фахівця дійсно є новим при сучасному рівні техніки) і бути промислово застосовним (якщо він може бути використаний в промисловості, сільському господарстві, охороні здоров'я й інших галузей діяльності).

Не вважаються винаходами відкриття, наукові теорії й математичні методи, рішення, що стосуються тільки зовнішнього вигляду виробів і спрямовані на задоволення естетичних потреб, правила й методи ігор, інтелектуальної або господарської діяльності, програми для електронних обчислювальних машин; рішення, що полягають тільки в поданні інформації.

Корисні моделі. Як корисна модель охороняється технічне рішення, що відноситься до пристрою. Корисна модель також повинна бути новою й промислово застосовною.

Промислові зразки. В якості промислового зразка охороняється художньо-конструкторське рішення виробу промислового або кустарно-ремісничого виробництва, що визначає його зовнішній вигляд. Промисловий зразок повинен бути новим і оригінальним. За період 1980-2008 рр. найбільша зафіксована кількість помислових зразків припадала на 1999 -2002 рр.(4093-4304 од.).

Регулятори на міжнародному рівні:

1. ТРІПС

2.Міжнародні конвенції з прав інтелектуальної власності

1. ТРІПС. Угода СОТ про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності (ТРІПС) встановлює стандарти та принципи щодо забезпечення прав інтелектуальної власності, а також процедури та методи їх захисту.

Задачі ТРІПС: передбачає норми, що стосуються визнання прав іноземних правоволодарів; захист визнаних прав.

Угода визначає зобов'язання стосовно дотримання положень чинних міжнародних конвенцій з питань охорони прав інтелектуальної власності, конкретизуючи і доповнюючи відповідні положення, що стосуються торгівлі. Встановлює (за окремими винятками) національний режим та режим найбільшого сприяння стосовно охорони прав інтелектуальної власності іноземних осіб.

За означенням Угоди ТРІПС інтелектуальною власністю вважаються: авторські права, торгові марки, географічні назви, що використовуються для найменування товарів, промислові зразки (дизайни), топології інтегральних мікросхем, нерозголошувана інформація, наприклад, торговельні секрети.

Члени СОТ мають дотримуватися ст.1 Бернської конвенції та Додатка до неї як зобов’язання щодо виконання норм авторського права та суміжних прав. Згідно ТРІПС Член СОТ має забезпечити захист твору, крім фотографічних творів або творів прикладного мистецтва, строком, якщо він не визначається за принципом тривалості життя людини, не меншим 50 років від кінця календарного року, коли була здійснена публікація, дозволена відповідною особою, а за відсутності такої дозволеної публікації, то 50 років від закінчення календарного року створення такого твору.

Будь-яке позначення або сполучення позначень, за допомогою яких можуть бути розрізнені товари або послуги підприємств можуть бути зареєстрованя як товарні знаки. власники зареєстрованих товарних знаків мають право забороняти іншим їх використання, якщо це призводить до плутанини; термін реєстрації принаймні 7 років; обов’язкове ліцензування товарних знаків заборонене.

Географічні зазначення є зазначення, які визначають товар як такий, що походить з певного місця, коли дана якість, репутація або інші характеристики значною мірою повязуються з його географічним походженням. географічні зазначення захищаються з метою заперечити введення в оману щодо справжнього місця виготовлення товару; найвищий рівень захисту алкогольних напоїв.

Патенти надають право власності на винахід. Строк дії охорони патенту згідно ТРІПС не менший, ніж 20 років з дати подання заявки.

Члени СОТ можуть застосовувати обов’язкове ліцензування топографій інтегральних схем. Строк дії охорони топографій не повинен закінчуватися раніше: ніж 10 років з дати подання заявки; або ніж 10 років з дати її першого комерційного використання.

В рамках ТРІПС учасники мають також взяти на себе зобов’язання стосовно захисту конфіденційної інформації. Розділ 7, ст. 39 використано термін «закрита інформація»: «в процесі забезпечення ефективного захисту від недобросовісної конкуренції (ст. 10 Паризької конвенції), члени охороняють закриту інформацію та відомості, надані урядом та державними органами … » Угода ТРІПС –перша велика (крупное) багатостороння міжнародна угода , яка забезпечує захист комерційної таємниці.

Унікальність угоди: стосується не зняття обмежень, а обмеження торгівлі товарами з порушенням прав інтелектуальної власності.

!! Угода ТРІПС не передбачає принцип взаємності (не можна обмежувати права інших країн, якщо маємо підозри, що вони обмежують наші права).

В ТРІПС зазначається, що охорона авторських прав не поширюється на ідеї, методи роботи або математичні концепції. В той же час ТРІПС ввів, що комп. програми захищаються як об’єкт авторського права.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]