Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MEV_GOS_2010.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
2.87 Mб
Скачать

2. Асеан: структура і функції.

Асоціації держав Південно-Східної Азії — це геопол. та економ. м/н організація, до якої входять 10 країн, розташованих в Південно-Східній Азіï. Організація була створена 1967 Філіппінами, Малайзією, Індонезією, Сінгапуром та Таїландом, які прийняли Бангкокську декларацію. Пізніше до них приєднались Бруней (1984), В’єтнам (1995), Лаос (1997), М’янма (1997) і Камбоджа (1999). Проте сам союз було закріплено на папері у вигляді Договору про дружбу та співробітництво в Південно-Східній Азії лише в 1976 році на Балі (Балійський договір). Даний Балійський договір припускає з 1987 р. можливість приєднання поза регіональних держав. Так у 2003 р. до договору приєднались Китай та Індія, 2004 – Японія, Пакистан, Росія, Південна Корея, 2005 – Нова Зеландія, Монголія, Австралія. Ратифікація Статуту АСЕАН (її конституції) всіма 10-ма членами у 2008 р. стало новим етапом еволюції АСЕАН, її трансформацією у повноцінну регіональну організацію, що володіє м/н правосуб’єктністю. Територія країн АСЕАН охоплює 4,46 млн. км2, населення – 580 млн. чол. (8,7% світового), ВВП номінальний - 1,5 трлн. дол., ВВП на душу – 2609 дол. (останні дані, 2008)

Структура

1. Вищим органом є ASEAN Summit (Конференція (саміт) глав держав та урядів) яка збирається двічі на рік і зазвичай триває 3 дні. Головування в організації здійснюється по черзі терміном в один рік відповідно до порядку назв країн за англійським алфавітом. Так в 2009 головував Таїланд (в особі прем’єр-міністра Abhisit Vejjajiva), а на 2010 призначено В’єтнам (в особі прем’єр-міністра Nguyen Tan Dung). ASEAN Summit: 1) забезпечує стратегічне керівництво Асоціацією; 2) приймає рішення з важливих питань, пов’язаних з реалізацією цілей АСЕАН; 3) приймає рішення щодо проведення ad hoc комітетів; 4) призначає Генерального секретаря АСЕАН та ін.

2. ASEAN Coordinating Council (Координуюча Рада) – керівний та координуючий орган Асоціації, до якого входять міністри закордонних справ, збирається щонайменше 2 рази на рік. ASEAN Coordinating Council: 1) готує зустрічі ASEAN Summit; 2) координує впровадження угод та рішень саміту глав держав та урядів; 3) розглядає щорічний звіт Генсека про роботу АСЕАН; 4) затверджує призначення заступника Генсека за рекомендацією Генсека та ін.

3. Поточне керівництво АСЕАН здійснюється Постійним комітетом (виконавчий орган) під головуванням міністра закордонних справ країни, яка головує в АСЕАН у даний період (В’єтнама). Членами Постійного комітету також виступають акредитовані посли держав-членів АСЕАН. Задачею Постійного комітету є здійснення роботи Асоціації в період між нарадами міністрів закордонних справ (Координуючої ради). Одночасно діють комітети ad hoc і постійні комітети експертів і офіційних представників по спеціальним питанням.

4. В Джакарті функціонує постійний Секретаріат АСЕАН на чолі з Генеральним секретарем, якого обирають кожні п’ять років. Генсеком ASEAN на 2008-2012 рр. було обрано Сурін Пітсуван (Surin Pitsuwan, Thailand). Секретаріат здійснює координацію діяльності механізмів і структур АСЕАН. Генсек зобов’язаний бути присутнім особисто або через своїх представників на всіх заходах в рамках АСЕАН, він вповноважений виступати від імені АСЕАН і контактувати з іншими м/н організаціями і урядами. Через Генсека здійснюється також контакти і координація між різними органами АСЕАН. Він контролює реалізацію рішень і ініціатив, роз’яснення директив Постійного комітету, виступає в ролі депозитарію документів АСЕАН, представляю щорічний звіт про роботу АСЕАН на збори міністрів закордонних справ. Секретаріат координує діяльність 11 спеціалізованих комітетів, які підтримують зовнішні зв'язки організації і складаються з керівників дипломатичних представництв, знаходяться в столицях третіх країн: Берліні, Брюсселі, Вашингтоні, Веллінгтоні, Женеві, Канберрі, Лондоні, Оттаві, Парижі, Сеулі, Токіо. Крім того в кожній державі-учасниці функціонують національні секретаріати на чолі з генеральними директорами для координації поточної роботи і підготовки рішень АСЕАН..

5. Також щорічно проходять саміти міністрів фінансів і періодично міністрів економіки і с/г (ASEAN Sectoral Ministerial bodies), однак найважливіші їх рішення підлягають затвердженню міністрами закордонних справ.

*Дана інформація по структурі є оновленою, оскільки взята зі Статуту АСЕАН 2008 р., тому не зовсім співпадає з підручниками і статтями (наприклад, конференція глав держав збирається вже не щорічно, а 2 рази на рік). Тому якщо хтось з ДЕК матиме зауваження (вагаюсь ), то аргументуйте це тим, що ви готувались по англомовній версії Статуту

Функції організації випливають з цілей АСЕАН:

1) встановлення миру і стабільності в регіоні;

2) прискорення економічного зростання, соціального прогресу і культурного розвитку в регіоні;

3) взаємодія з іншими країнами та регіональними організаціями.

У Статуті АСЕАН передбачено, що організація складається з Економічного співтоварисва АСЕАН, Співтовариства АСЕАН по безпеці і Соціально-культурного співтовариства АСЕАН.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]