Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MEV_GOS_2010.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
2.87 Mб
Скачать

46. Основні результати Уругвайського раунду переговорів гатт.

Уругвайський раунд був найбільш всеохоплюючим в історії раундів торгових переговорів, в результаті якого було створено СОТ.

Основною метою проведення переговорів Уругвайського раунду було усунення тарифних і нетарифних бар'єрів для торгівлі, а також розробка ясних і таких, що мають силу закону, правил міжнародної торгівлі.

Положення угод, укладених на Уругвайському раунді, передбачають надання країнам, що розвиваються більш тривалого в порівнянні з промислово розвиненими країнами періоду часу для приведення свого національного законодавства відповідно до цих нових правил. Що стосується найменш розвинених країн, то деякі з них отримали ще більшу відстрочку або навіть зовсім були звільнені від цих зобов'язань.

1. Предмет переговорів: внутрішнє регулювання на національних ринках. (раніше йшли переговори лише щодо прикордонних регулювань);

2. початок уніфікації принципів організації світового правового простору у галузі торгівлі не тільки товарами, а й у інших сферах, що мають відношення до торгівлі (послуги, інвестиції, права інтелектуальної власності);

3. скорочення мита на 1/3, перехід до безмитної торгівлі для 40% готової продукції. У країнах ГАТТ/СОТ;

4. квоти для торгівлі текстилем повинні бути скасовані протягом 10 років (2004 рік – останній рік, коли дозволено використовувати кількісні обмеженні для регулювання торгівлі текстилем)

5. Угода про інвестиційні заходи, пов’язані з торгівлею – „Trade-related investment measures” – TRIM

6. Генеральна угода з торгівлі послугами – „General Agreement of Trade in Services” – GATS.

7. Генеральна угода з торгівельних аспектів правил інтелектуальної власності – “Trade-Related Aspects of Intellectual Property” – TRIP.

8.Сільське господарство: досягнута домовленість про скорочення до 2001 р. прямих експортних субсидій на 36% по відношенню до показників, що мали місце в період між 1986 і 1990 р. м., а також про скорочення обсягів експорту субсидованих товарів. Також досягнута угода про заміну квот, імпортних ліцензій і інш. обмежень на імпорт, на митні тарифи, які підлягають подальшому поступовому зниженню.

9.Інвестиції: досягнута домовленість про відмову від застосування заходів, що обмежують або що примушують здійснювати деякі види інвестицій, про надання "національного режиму" іноземним інвесторам, а також про скасування квот і інших обмежень.

10.Демпінг: досягнута домовленість про розробку більш докладних правил, що встановлюють тимчасові обмеження на імпорт для захисту внутрішньої промисловості від напливу імпортної продукції, що несумлінно продається (тобто заходів по захисту внутрішніх виробників). Країни-члени ГАТТ домовилися, що заходи, що вводяться ними по захисту внутрішньої економіки не будуть діяти протягом 8 років. Крім того, вони домовилися про введення заборони на застосування так званих заходів сірої сфери, тобто добровільних заходів по обмеженню експорту і інших неформальних домовленостей, направлених на скорочення обсягу імпортної продукції, що сумлінно продається.

Система угод Уругвайського раунду (21 угода та домовленості):

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]