Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_ostatochne (з таблицями).doc
Скачиваний:
93
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки в Україні

Волинський національний університет імені Лесі Українки

Біологічний факультет

Кафедра фізіології людини і тварин

Коцан І.Я., Швайко С.Є., Дмитроца О. Р.

Фізіологія людини і тварин в таблицях та запитаннях

(методичний посібник для самопідготовки)

УДК 612(075)+591.1(075)

ББК 28.903я73

Ш 33

Рекомендовано до друку вченою радою

Волинського національного університету імені Лесі Українки

(Протокол № від р.)

Рецензенти:

Іванців В. В., доктор біологічних наук, професор кафедри зоології Волинського національного університету імені Лесі Українки;

Чижик В. В., кандидат біологічних наук, професор кафедри фізичної реабілітації Луцького інституту розвитку людини “Україна”

Ш 33 Фізіологія людини і тварин в таблицях та запитаннях (методичний посібник для самопідготовки). Навч. посіб. / Швайко С. Є., Дми­троца О. Р., Комшук Т.С.– 2008.– 192 с.

Посібник допоможе самопідготовці студентів за курсом “Фізіоло­гія людини і тварин”. Він побудований з урахуванням завдань навчального курсу, передбачених програмою вищих навчальних закладів. У методичному виданні до кожної теми подані таблиці, які в стислому вигляді узагальнюють матеріал за темою, тестові запитання для самоконтролю, наукові терміни, які необхідно засвоїти та інди­відуальні завдання.

Посібник розрахований для студентів природничих спеціаль­ностей вищих навчальних закладів денної та заочної форми навчання.

УДК 612(075)+591.1(075)

ББК 28.903я73

ЗМІСТ

Пояснювальна записка 4

Структура залікового кредиту курсу (І семестр) 6

Змістовий модуль 1. Вступ до фізіології.

Фізіологія збудження 8

Змістовий модуль 2. Нервово-м’язовий аппарат 28

Змістовий модуль 3. Фізіологія нервової системи 43

Структура залікового кредиту курсу (ІІ семестр) 65

Змістовий модуль 4. Вища нервова діяльність 67

Змістовий модуль 5. Фізіологія сенсорних систем 83

Змістовий модуль 6. Фізіологія вісцеральних систем 103

Змістовий модуль 7. Обмін речовин та енергії.

Ендокринна система 164

Література 188

Пояснювальна записка

Фізіологія людини і тварин – це одна з найважливіших, най­складніших і важких дисциплін біологічного циклу, яка забезпечує природничо-наукову підготовку майбутнього біолога. Вивчаючи функції живого організму за різних умов його існування, фізіологія відкриває широкі перспективи для цілеспрямованої дії на них. Це визначає її велику практичну значимість.

Успіхи в організації навчального процесу, досягнення в галузі медицини, гігієни праці, спорту, харчування, в розвитку біокіберне­тики та біоніки в значній мірі визначається успіхами фізіології.

Поряд з тим вивчення функцій у філо- та онтогенезі, вивчення за допомогою об’єктивних методів механізмів сприйняття, передачі та обробки інформації в центральній нервовій системі має велике значення для формування діалектико-матеріалістичного світогляду.

За останні двадцять років фізіологія розвивалась бурхливими темпами. Функції органів і систем органів вивчались як на молеку­лярному, так і на системному рівні. З’явилося багато нових фактів та теорій, які посіли чільне місце в фізіологічній літературі. З’явились нові терміни, поняття, класифікації різних явищ. В зв’язку з цим виникла необхідність в перебудові і збагаченні новими фактами та теоріями загального курсу фізіології людини і тварин для біологічного факультету.

Навчальний посібник містить схеми, таблиці та запитання, які ілюструють основні положення навчальних дисциплін, які викладаються на біологічних факультетах і в медичних вузах: фізіологія людини і тварин та нормальна фізіологія. Для зручності користувачів матеріал розміщений за основними розділами цих навчальних курсів. Частина поданого матеріалу запозичені з вітчизняних та закордонних посібників, на які є посилання в кінці книги. Проте, значна частина таблиць та запитань розроблені і складені авторами.

Посібник, на наш погляд, буде корисним студентам як для підготовки до сприйняття лекційного матеріалу, так і для відновлення в пам’яті основних положень лекції, яку прослухали. Матеріали книжки допоможуть студентам в процесі самостійної роботи і підготовки до складання модулів та екзаменів. Доцільно використовувати посібник на практичних заняттях для контролю глибини засвоєння основних розділів фізіології людини і тварин та нормальної фізіології.

Значна частина таблиць може бути використаною як основа для виготовлення демонстраційного матеріалу під час читання лекцій, а також для розробки тестових та контролюючих програм для студентів . Отже, даний посібник може успішно використовуватися як лекторами, так і викладачами вузів для підготовки практичних занять.

В посібнику подані варіанти індивідуальної роботи за змісто­вими модулями, а також терміни та схеми, які необхідно знати студенту для засвоєння навчального матеріалу.

Автори посібника будуть щиро вдячні за будь-які критичні зауваження і побажання на свою адресу і висловлюють щиру подяку студенту ІV кур­су О. Шелепенку за допомогу в підготовці даного навчального посібника.

СТРУКТУРА ЗАЛІКОВОГО КРЕДИТУ КУРСУ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]