Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MEV_GOS_2010.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
2.87 Mб
Скачать

10. Економічна та Соціальна Рада оон (екосор): механізм врегулювання системи світогосподарських зв’язків.

Економічна і Соціальна Рада була створена у 1946р. як один із головних органів ООН, покликаний розв’язувати конкретні завдання міжнародного економічного співробітництва. Вона складається із 54 членів. По регіонах представництво розподіляється так: 14 місць — квота Африки, 10 — Латинської Америки, 11 — Азії, 13 — Західної Європи й інших країн і 6 — країн Східної Європи. Членів ЕКОСОР обира­ють строком на три роки, щорічно по 18 членів. Кожен член Ради має один голос, рішення приймаються простою більшістю голосів.

Найвищим органом ЕКОСОР є чергова сесія, яка скликається два рази на рік. На Всесвітньому саміті 2005 р. глави держав і урядів зобов’язали ЕКОСОР проводити щорічні огляди на рівні міністрів та раз в рік – Форум з співробітництва в цілях розвитку. Задача щорічного огляду на рівні міністрів – оцінка прогресу досягнення узгоджених на міжнародному рівні цілей в області розвитку. Задача Форума з співробітництва в цілях розвитку – підвищення узгодженості та ефективності діяльності різних партнерів в області розвитку.

Штаб-квартира знаходиться в Нью-Йорку (США). Важливість ЕКОСОР засвідчує той факт, що на неї припадає майже 70 % всіх бюджетних ре­сурсів, а також персоналу ООН.

Мета створення:

  • підвищення рівня життя, повна зайнятість населення і покращення умов економічного і соціального прогресу і розвитку;

  • вирішення міжнародних проблем в області економічних, соціальних, охорони здоров'я і подібних проблем;

  • міжнародна співпраця в області культури і освіти;

  • загальна повага і дотримання прав людини і основних свобод для всіх, не залежно від раси, статі, мови і релігії.

Функції і повноваження:

1) Центальний форум для обговорення міжнародних економіко-соціальних проблем глобального і міжнародного характеру. Вироблення рекомендацій щодо політики з цих проблем, яку має проводити ООН.

2) Провадить дослідження, готує доповіді та рекомендації з міжнародних проблем в економічній, соціальній сферах, галузі культури, освіти, охорони здоров’я.

3) Сприяє дотриманню прав людини.

4) Скликає міжнародні конференції і надає на розгляд Генеральної Асамблеї проекти конвенцій з тих питань, які входять у компетенцію Ради.

5)Веде переговори зі спеціалізованими установами стосовно їх угод з ООН, а також координує діяльність цих спеціалізованих установ.

6)Проводить консультації з неурядовими організаціями. (Понад 1500 неурядових організацій мають консультативний статус при Раді)

ЕКОСОР має складний механізм органів:

  1. 9 функціональних комісій (статистична комісія по народонаселенню, комісія соціального розвитку ; комісія з прав людини, комісія зі становища жінок, комісія з проблем наркотиків);

  2. 5 регіональних комісій (економічна комісія по Африці (Ефіопія), економічна і соціальна комісія по Азії та Тихому Океану (Тайланд), Європейська економічна комісія (Швейцарія); економічна і соціальна комісія по Латинській Америці і Карибському Басейну (Чілі); економічна комісія по Східній Азії (Ірак));

  3. 3 постійні комітети (Комітет координації, Комітет з питань неурядових організацій, Комітет з переговорів між міжурядовими органами);

  4. ряд постійних експертних органів (Комітет з державного управління, Комітет з політики в області розвиткку, Група експертів ООН з географічних назв)

  5. Спеціальні органи ЕКОСОР (ad hoc) (Спеціальна робоча група відкритого складу з питань інформатики - 1 станом на початок 2010 р.)

  6. виконавчі органи (правління Дитячого фонду ООН – ЮНІСЕФ, Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, Управління Програми розвитку ООН-ПРООН та інші).

Пов’язані з ЕКОСОР органи: Міжнародна рада з контролю над наркотиками, Виконавча рада Міжнародного навчального та науково-дослідного інституту з покращення положення жінок, Коміт з присвоєння Премії ООН в області народонаселення, Координаційна раді Спільної прогорами ООН з ВІЛ/СНІДу.

Україна постійно бере активну участь в роботі ЕКОСОР та його допоміжних органів. На період 1993-1996 років представник України був обраний членом ЕКОСОР, а в 1995 році на засіданнях ЕКОСОР головував представник України, міністр закордонних справ Г. Й. Удовенко

Джерело: відповідь на це питання з бакалаврського іспиту, оновлена і доповнена за сайтом ЕКОСОР

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]