Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MEV_GOS_2010.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
2.87 Mб
Скачать

Політичне та військове співробітництво

1.Діяльність АСЕАН направлена на підтримку миру всередині регіону і побудови суспіль-ва, вільного від впливу зовнішніх сил. Так підписано Договір про зону миру, свободи і нейтралітету в Пд. Сх. Азії (1971 – Куала-Лумпурська декларація), в якому зазначалося, що нейтральність регіону є «бажаною ціллю». Крім того, Договір про Дружбу і співроб-во 1976 є своєрідним кодексом м/н відносин в регіоні відповідно до Статуту ООН, а Манільська декларація 1992 закликала всі сторони, втягнуті у територіальні спори (щодо приналежності Парасельських островів і о-в Спратлі), врегулювати їх мирними засобами.

2. Важливе місце в зовн. політ. діяльності АСЕАН займає робота по створенню в Пд. Сх. Азії зони, вільної від ядерної зброї. Відповідний Бангкокський договір підписано 1995.

3. Військове співробітництво в рамках АСЕАН спочатку набуло характеру двосторон. або трьохсторон. взаємодії по придушенню повстанс.рухів в районах (Малайзія-Таїланд, Малайзія-Індонезія), обміну розвідувальної інформації, проведенню спільних учінь. У зв’язку з розпадом повстан. рухів у 1980-х – поч. 1990-х акцент змістився на спільні дії проти нелегальної міграції, піратства, торгівлі наркотиками, а спочатку 2000-х – проти регіонального тероризму (Декларація про спільні дії на протидію тероризму (2001), виражає рішучість активізувати спільні і індивідуал. зусилля по поперед-ню та придушенню діяльності терор-них груп в регіоні). Оцінюючи військово-політичну ситуацію в Пд. Сх. Азії в цілому як стабільну, члени АСЕАН прагнуть зберегти баланс сил найбільших держав в АТР, під цим розуміється збереження військової присутності США

Економічне співробітництво

Головною ціллю Економічного співтовариства АСЕАН є створення єдиного ринку до 2020 р. для держав-учасниць, який забезпечить вільне переміщення товарів, послуг, капіталу та осіб.

1.Зона вільної торгівлі

Зона вільної торгівлі АСЕАН (АФТА) є найбільш консолідованим економ. угрупованням країн Азії, створена у 1992 р. у Сінгапурі. Спочатку до неї ввійшли 6 країн – Індонезія, Малайзія, Сінгапур, Таїланд, Філіппіни і Бруней, далі приєдналися В’єтнам, Лаос, М’янма і Камбоджа.

Головний інструмент реалізації ЗВТ – Угода про загальний ефективний преференційний тариф (УЕПТ), підписана на саміті у Сінгапурі 1992 р., яка розвиває основні положення Угоди про преференційну торгівлю АСЕАН 1977 (АПТА). Згідно прийнятої схеми всі товари поділяються на 4 категорії: 1 категорія– товари, рівень тарифів на які підлягає скороченню відповідно до графіка, дана група охоплює 88% товарної номенкл-ри; 2 категорія є винятком по зниженням тарифів, охоплює товари, які представляють цінність для забезпечення нац. безпеки, захисту моралі, життя і здоров’я людей, флори, фауни, а також худ., істор. та археолог. цінності; 3 категорія – товари, зниження тарифів на які країни АСЕАН тимчасово вважають неможливим за внутрішньо економіч. міркуваннями; 4 категорію складає с/г сировина, яка була винятком по зниженню тарифів, однак з 1995 були передбачені певні умови зниження тарифів на дану групу. УЕПТ також передбачає кроки по узгодженню стандартів і сертифікатів якості продукції, розробку правил чесної конкуренції, спрощенню митних законодавств. Для реалізації цих цілей було створено Консультативний комітет АСЕАН по стандартам і якості. В процесі реалізації АФТА крім питань процедурного і митного характеру було створено єдину гармонізовану тарифну номенклатуру АСЕАН.

2. Зона інвестицій В 1998 підписана Рамкова Угода про створ-ння зони інвестицій АСЕАН (АІА). Основним робочим органом АІА є Координаційний комітет по інвестиціям. Зона інвестицій є одним з основних інструментів залучення внутріш. і зовнішн. інвестицій шляхом надання інвесторам нац.режиму, податкових пільг, відміни обмежень на частку іноземного капіталу та ін. Стимулюючу роль у прийнятті Рамкової угоди відіграв азіатська фінансова криха 1997, в результаті якої відбувся значний відтік іноземного капіталу з Пд. Сх. Азії.

Положення рамкової угоди:

1) зобов’язання поетапно відкрити до 2010 основні сектори промисло-сті інвесторам з АСЕАН і до 2020 – зовніш. інвесторам; 2) зобов’язання поступово надати всім іноз. інвесторам нац.режим (до 2010 –інвесторам АСЕАН, до 2020 – з третіх країн); 3) існує список тимчасових виключень, який містить галузі, куди доступ інвесторам обмежений; 4) угода охоплює ПІІ, залишаючи поза увагою портфельні; 5) податкові пільги: тимчасове звільнення від сплати податку на прибуток, безмитний віз капітального обладнання, спрощення митних процедур, право на найм іноз.персоналу та ін.

3. Схема промислового співробітництва Базова угода по схемі промислового співробітництва АСЕАН (АІКО) була підписана у 1996. Цілі АІКО: зростання виробництва промислової продукції, поглиблення інтеграції, удосконалення технолог. бази, підвищення конкурентоспроможності продукції на світовому ринку та ін. Відповідно до АІКО умовою створення нової компанії є участь у ній мінімум 2-х підприємств з різних країн АСЕАН і наявність мінімум 30% національного капіталу. Для стимулювання створення нових компаній передбачені преференції.

4. Торгівля послугами Рамкова Угода АСЕАН з торгівлі послугами підписана 1995 в Бангкоку (АФАС) направлена на зняття обмежень у торгівлі послугами між учасниками угоди по всім 4-м способам поставки послуг в різних галузях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]