Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MEV_GOS_2010.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
2.87 Mб
Скачать

26. Меркосур: структура і функції

МЕРКОСУР – Загальний ринок Півдня Америки, Mercado Comu'n del Cono Sur – економічний союз держав у Південній Америці, за темпами розвитку переважає всі інші подібні об'єднання. Дане об'єднання охоплює територію в 12 мільйонів квадратних кільометрів з населенням 270 мільйонів чоловік і сумарним обсягом валового внутрішнього продукту близько 1 трильйона доларів США. Це майже 60% території Латинської Америки, 46% її населення і близько 50% ВВП. На сьогодні це п"ята за потужністю економіка у світі.У нього входять Аргентина, Бразилія, Парагвай, Уругвай і Венесуела (з липня 2006) а як асоційовані члени — Чилі, Болівія, Колумбія Еквадор і Перу. Стратегічна мета МЕРКОСУР – створення об'єднання, здатного гарантувати економічне зростання його учасників на основі інтенсивної взаємної торгівлі і ефективного використання інвестицій, а також підвищення міжнародною конкурентноспособності економік субрегіону. Першим кроком до створення об'єднаного ринку послужила угода про вільну торгівлю, підписана Аргентиною і Бразилією в 1986 р. У 1990 р. до цієї угоди приєдналися Парагвай і Уругвай. Основний принцип діяльності найвищий орган Меркосур — консенсус. Ідея створення якої-небудь наднаціональної структури за прикладом Європейського Союзу не отримала підтримки. MERCOSUR першу спробу об'єднатися деякі що входять сьогодні в нього країни зробили в 1991 р. В столиці Парагвая чотири країни: Аргентина, Бразилія, Уругвай і Парагвай підписали договір про створення загального ринку. Асунсьонска угода припускала спільний розвиток вільної торгівлі і підвищення конкурентноспроможності экономик чотирьох держав, що разом склали ринок в 200 млн. чол. з загальним ВВП на суму порядку 1 трлн. долл. З 1 січня 1995 відповідно до Угоди Оуро Прето, підписаної в 1994, Меркосур перейшов на вищий інтеграційний рівень: від зони вільної торгівлі до митного союзу. У внутрізональной торгівлі для всіх учасників вводиться єдиний зовнішній митний тариф на продукцію, що ввозиться з третіх країн (ставка імпортних мит для різних товарів від 0 до 20 %). За 3 року вдалося ліквідувати митні мита доки на 90% товарів, що переміщаються всередині союзу. Тарифна система MERCOSUR використає 11 рівнів тарифів. За період 1990-1996 рр. зростання товарообороту між країнами-членами MERCOSUR складало в середньому більш 30%, тоді як торгівля країн-членів з іншим світом в ці роки росла щорічно на 7.5%. Зовнішня торгівля чотирьох учасниць MERCOSUR на 20% сконцентрована всередині блоку, в той час як до створення MERCOSUR цей показник в 1990 р. дорівнював 9%. Співробітництво учасників загального ринку не обмежувалося тільки торгівлею. Різко зросла їхня взаємна інвестиційна діяльність. В країни MERCOSUR потоком пішли прямі іноземні інвестиції. Вже в 1998 р. майже 95% обсягу торгівлі між чотирьма учасниками блоку не обкладається митом. Проте економічна стабільність Мерконсуру була послаблена у 2001 році з падінням економіки Аргентини.

Юридична основа МЕРКОСУР: Договір Асунсьйон від 1991 року, що визначив механізми і структуру спільного ринку країн-членів і що поставив як основну мету створення до 1 січня 1995 року зони вільної торгівлі шляхом відміни митних зборів і нетаріфних обмежень; Угода Оуру-прету від 1994 року про перетворення МЕРКОСУР в митний союз, предусматрівавший окрім поетапного усунення митних бар'єрів, що залишилися, у внутрізональной торгівлі, введення єдиного зовнішнього митного тарифу для всіх учасників на продукцію, що імпортується з третіх країн. Протокол Оуру-прету додав МЕРКОСУР юридичний статус, що дозволяє укладати угоди про торгівлю з окремими країнами або групами країн, а також міжнародними організаціями.

Основними адміністративними органами об'єднання є Рада загального ринку, Група загального ринку, Комісія торгівлі, Спільна парламентська комісія, Соціально-економічний консультативний форум і Адміністративний секретаріат. В межах перших чотирьох організацій робота ведеться на міжурядовому рівні. Основним принципом діяльності вищих органів Меркосуру є консенсус. Рада Спільного ринку – керівний найвищий орган МЕРКОСУР, що складається з міністрів закордонних справ і міністрів економіки країн-учасниць. Скликається не рідше за один раз в 6 місяців. Рішення приймаються на основі консенсусу і набирають чинності після затвердження главами держав на самітах які проводяться услід за засіданнями Ради Спільного ринку. Група Спільного ринку – виконавчий найвищий орган МЕРКОСУР, що складається з 8 представників від кожної держави, які включають міністрів закордонних справ, міністрів економіки, голів центральних банків. Група Спільного ринку має 11 робочих груп по питаннях транспорту, промисловості, сільського господарства, енергетики і природним ресурсам, зайнятості, соціального забезпечення, зв'язку, гірничодобувної промисловості, технічним нормам і ін. Комісія з торгівлі Спільного ринку, введена в структуру МЕРКОСУР Протоколом Оуру Прету, кваліфікується як орган, відповідальний за сприяння Групі Спільного ринку. Комісія звітує перед Групою у всіх питаннях, що в компетенції Комісії. Комісія доповідає Групі Спільного ринку про розвиток і вживання документів, що стосуються торгівельної політики, а також про своє відношення до представлених нею прохань і про вирішення, прийняті по таких проханнях. Комісію з торгівлі створена для проведення єдиної торгівельної політики у складі якої 10 комітетів з питань єдиного митного тарифу, кордонів, дискримінаційним заходам, торгівельного законодавства, внутрірегиональной конкуренції, недобросовісної конкуренції, захисту прав споживачів, заходів нетаріфного характеру, автомобільної і текстильної промисловості. Рада Спільного ринку і Група Спільного ринку по черзі очолюється країнами-учасницями протягом 6 місяців. Консультативний соціально-економічний форум – складається з представників крупних підприємницьких, профспілкових і суспільних організацій стран-членов, покликаний забезпечити участь представників ділових кіл і профспілок в діяльності МЕРКОСУР. Готує рекомендації для Групи Спільного ринку. Адміністративний секретаріат МЕРКОСУР розташований в р. Мон-тевідео (Уругвай), виконує технічні функції. Арбітражний суд – створений для вирішення спірних питань у сфері економіки. Штаб-квартира розташована в м. Асунсьйон (Парагвай). Є першим наднаціональним органом. Оскільки МЕРКОСУР веде досить різнобічну діяльність, органи-складові його структуру, можна розділити по декількох категоріях. Тут є органи:

- представляючі МЕРКОСУР в зовнішніх стосунках;

- адміністративні, тобто ведучі адміністративно-распорядну діяльність в самій організації;

- встановлюючі стандарти, тобто органи що формулюють не правові норми, а митні правила, технічні зразки і т.п.;

- органи вирішення суперечок і підтримка правопорядку, встановленого засновницькими договорами і іншими основоположними документами;

- розпорядливі органи, зайняті економічними питаннями.

Основні правила МЕРКОСУР:

  • Відмінені тарифні обмеження у взаємній торгівлі. Нетаріфниє методи застосовуються лише в торгівлі специмуществом, радіоактивними матеріалами, дорогоцінними металами, а також в цілях захисту здоров'я населення і культурного надбання націй;

  • Введений єдиний зовнішній митний тариф відносно товарів, що імпортуються з інших країн (застосовується лише повноправними членами МЕРКОСУР)

  • Спрощені митні процедури;

  • Застосовуються єдині принципи розвитку конкуренції що містяться в Протоколі про захист конкуренції в торгівлі між странамі-членамі, підписаному в грудні 1996 року в м. Форталеза (Бразилія);

  • Ведеться робота із створення єдиного ринку послуг;

  • Застосовуються єдині правила здійснення державних закупівель;

  • Застосовуються єдині правила походження товарів (товар вважається національним і визволяється від сплати імпортних мит у випадку, якщо 60% компонентів, необхідних для його виробництва, є національними);

  • Встановлені єдині правила оцінки митної вартості товарів;

  • Підписаний Протокол про взаємний захист і заохочення капіталовкладень країн-членів;

  • Введена в дію єдина митна номенклатура;

  • У 1993 році прийнятий єдиний Лад вживання заходів захисту від імпорту з третіх країн пов'язаного з демпінгом і субсидіями.

МЕРКОСУР має ряд серйозних проблем: недостатній розвиток транспортної інфраструктури; не вирішені питання валютного регулювання;необхідно провести уніфікацію оподаткування, трудового законодавства; великі труднощі виникають у зв'язку з так званим розподілом переваг інтеграції, тобто членством країн з «різною могутністю» національних економік; з'являються протиріччя між розвитком інтеграційних процесів і власне «деликатными, уязвімимі» галузями, такими, як будівельна борошномельна, цукрова, винар. До числа «болісних» галузей при розділі ринків відноситься також автомобільна галузь; складні завдання стоять перед МЕРКОСУР в соціальній сфері;просліджується наростання протиріч в аргентінсько-бразільських торговельно-економічних стосунках. Насамперед вони виявляються в збільшенні дисбалансу в двосторонній торгівлі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]