Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MEV_GOS_2010.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
2.87 Mб
Скачать

32. Міжнародний банк реконструкції та розвитку (мбрр): загальна характеристика.

Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР, IBRD) — спеціалізована установа ООН, міждержавний інвестиційний інститут, основна кредитна установа Світового банку. 

Мета: Сприяння країнам-членам у розвитку їхньої економіки за допомогою надання довгострокових позик і кредитів, гарантування приватних інвестицій.

Заснований у 1945 на основі Бреттонвудських угод одночасно з МВФ; почав функціонувати з 1946. Штаб-квартира – Вашингтон. Спочатку був покликаний стимулювати приватні інвестиції в країни Західної Європи (після ІІ св. війни), з 50-х рр. орієнтується на країни Азії, Африки, Лат. Америки.

Кількість членів: 186 (остання Косово – 29 червня 2009; Україна - з 1992 р.). Країни, що подають заявку на вступ у МБРР, повинні спочатку стати членами МВФ.

Ресурси:

Джерела формування ресурсів:

1. статутний капітал (що складається підпискою країн-членів);

2. позикові кошти (залучення коштів шляхом випуску облігаційних позик);

3. платежі в рахунок погашення боргу.

Зовнішні джерела фінансування: МБРР випускає облігації під 7% щорічних, що дуже вигідно приватним інвесторам. За рахунок емісії облігацій МБРР формує 94% своїх ресурсів.

Квоти країн за даними на кінець 2008: США – 16,38%, Японія – 7,86%, Німеччина – 4,49%, Франція – 4,30%, Китай, Канада і Росія рівні – по 2,78%.

Основні показники станом на кінець 2008 р.:

Загальна сума позик від МБРР: $ 137 млрд. ($ 99 млрд. ще не виплачених позик)

Найбільші позики: Туреччина ($ 12 млрд.), Мексика ($ 5,2 млрд), Росія ($ 5,1 млрд), Румунія ($ 4,2 млрд);

Найбільше невиплачених позик: Туреччина ($ 7,7 млрд.), Мексика ($ 4,12 млрд.), Росія ($ 4 млрд).

Прибуток від надання позик: $ 5,5 млрд.

Чистий прибуток: $ 1,5 млрд.

Організаційна структура:

1) Рада керуючих – вищий орган (складається з міністрів фінансів або глав ЦБ; Рада збирається 1 р. на рік паралельно з сесіями МВФ);

2) Директорат (виконавчий орган) – 24 викон.директори; (5 від США, Яп, Нім., ВБр, Фр.); решта обирається з урахуванням належності до певної групи країн.

3) Комітет з розвитку – спільний орган СБ й МВФ; складається з 24 членів,розробляє рекомендації в сфері економічного розвитку й складає аналіз перспектив розвитку економіки КЩР.

4) Президент обирається строком на 5 років. Він не може бути ні керуючим, ні директором.

Цілі:

1. сприяння країнам-членам в розвитку економіки шляхом надання їм довгострокових позик і кредитів;

2. заохочення іноземного інвестування через надання гарантій або участь в позиках та інших інвестиціях приватних кредиторів;

3. стимулювання тривалого збалансованого зростання міжнародної торгівлі, підтримка збалансованості платіжних балансів країн-членів.

Функції:

1. Кредитування інвестиційних проектів;

2. рекомендації щодо економічної політики;

3. технічна допомога;

4. виконує роль інформаційного центру;

5. здійснює обмін знаннями;

Кредитна політика:

Основне призначення кредитів – стимулювання розвитку приватного сектору в країнах-членах. МБРР - найбільший кредитор проектів розвитку в країнах, що розвиваються із середнім рівнем доходів на душу населення.

З 1983 р. МБРР ввів практику спільного фінансування проектів із залученням приватних інвесторів;

Рейтинг ААА;

Ставки: 85% залучених коштів за фіксованою ставкою (кредити, які бере МБРР),а по кредитах (які надає МБРР) плаваючі відсоткові ставки на базі ЛІБОР+спред;

Пріоритетні регіони: Європа та Центральна Азія (42% кредитів), Латинська Америка (37%);

Кредити МБРР:

- надаються під гарантії урядів країн-членів;

- умови кредитування переглядаються 2 рази на рік (змінюється ставка);

- надаються на 15-20 рр. з відстрочкою платежів по основній сумі позики від 3 до 5 років;

- ставка кредиту в середньому перевищує на 0,5% ставку по позиковим коштам банку. (оскільки МБРР залучає позики з розрахунку 7% щорічних, то кредитна ставка складає в середньому 7,5% );

- для КЩР ставка нижча. Найбіднішим країнам може надаватися безвідсотковий кредит;

- Банк покриває своїми кредитами лише 30 % вартості об'єкта, причому найбільша частина кредитів направляється в галузі інфраструктури: енергетику, транспорт, зв'язок.

- Останніми роками МБРР опікується проблемою врегулювання зовнішнього боргу країн, що розвиваються: 1/3 кредитів він видає у формі так називаного спільного фінансування. Банк надає структурні кредити для регулювання структури економіки, оздоровлення платіжного балансу.

Кредити на основі: корзина валют, одновалютні кредити за плаваючою ставкою лі бор, одновалютні кредити за фіксованою ставкою.

Кредити надаються під програми:

1) послаблення втручання Держави в економіку;

2) лібералізація економічної діяльності;

3) стимулювання експорту;

4) ліквідація обмежень щодо іноземного капіталу;

+ боротьба з бідністю, соціальний розвиток, екологія, фінанси, приватний сектор, інфраструктура, розвиток людського потенціалу.

Україна і МБРР:

Квота (на кінець 2008 р.) – 0,69%;

Позика МБРР (на кінець 2008 р.) – $ 3,654 млрд;

Невиплачена сума (на кінець 2008 р.) – $ 2,566 млрд. (2,59% від усіх непогашених позик МБРР). У 2008 році між Україною та МБРР розпочато реалізацію проектів: 1. «Розвиток міської інфраструктури» (сума позики $140 млн.), мета: надання комунальним підприємствам допомоги для забезпечення населення якісними комунальними послугами (водопостачання, водопровідно-каналізаційної системи та перероблення твердих відходів). Області: Чернігівську, Івано-Франківську та Одеську. 2. «Модернізація державних фінансів» (сума позики - $50 млн., співфінансування - $15 млн.), мета: запровадження стійкої інтегрованої системи управління державними фінансами. Користувачами інтегрованої СУДФ будуть: Мінфін, Держказначейство, Головне контрольно-ревізійне управління. 3. «Передача електроенергії» (сума позики 200 млн дол. США): реабілітації передавальних станцій та оновлення мережі передавання електроенергії; посилення інституційних можливостей Укренерго.

У 2008 році розпочато підготовку проекту «Покращення автомобільних доріг та безпеки руху» (сума позики 400 млн. дол. США). У квітні 2009 р. підписано Угоду про позику між Україною і МБРР. На сьогодні здійснюється робота щодо ратифікації Угоди про позику з метою набуття нею чинності.

На сьогодні співробітництво України з Світовим банком здійснюється в рамках прийнятої банком у грудні 2007 року Стратегії партнерства з Україною на період 2008-2011 рр.

З 2007 р. скоротилася вартість позик і гарантій (єдиним фінансовим збором залишається разова комісія за виділення коштів у розмірі 0,25% від суми позики); з 2008 р. подовжено максимальний кінцевий термін погашення позик до 30 років для всіх нових позик і гарантій МБРР.

В рамках зазначеної Стратегії передбачається надання позик на загальну суму від 2 до 6 мільярдів доларів США впродовж 4-х років. Об'єми щорічного кредитування визначатимуться такими показниками, як: проведення структурних реформ, макроекономічна стабільність та іншими.

На сьогодні в Україні реалізується 11 інвестиційних проектів, якими передбачено надання позик на загальну суму 1,2 млрд. доларів США.

Проекти (зі СБ): в соціальній сфері - «Вдосконалення системи соціальної допомоги» ($99,4 млн), «Рівний доступ до якісної освіти» ($86,6 млн), «Контроль за туберкульозом та ВІЛ/Снідом в Україні» ($60 млн.); у фінансовому секторі - «Другий проект розвитку експорту» (сума позики $154,5 млн.); у державному секторі - «Модернізація державної податкової служби України-1» ($40,0 млн.), «Розвиток системи державної статистики для моніторингу соціально-економічних перетворень»( $32 млн.), в секторі сільського господарства - «Видача державних актів на право власності на землю в сільській місцевості та розвиток системи кадастру» ($101,5 млн.); у галузі енергозбереження - «Реабілітація гідроелектростанцій» ($106 млн.).

В рамках співробітництва починаючи з 1992 року Світовий банк затвердив надання Україні 37 позик загальним обсягом 5,7 млрд. дол. США, з яких на сьогодні Україна фактично отримала 4,3 млрд. дол. США або 75 % загальної суми затверджених позик.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]