Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MEV_GOS_2010.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
2.87 Mб
Скачать

8. Головні світові фінансові центри та їх роль на сучасному етапі.

Світові фін. центри — центри зосередження банків і спеціалізованих кредитно-фінансових інститутів, що здійснюють м/н валютні, кредитні і фін. операції, операції з цін. паперами, золотом. Вони є основними утримувачами грошей, і для них характерна висока концентрація банків та інших фінансово-кредитних інститутів при наявності ліберального податкового режиму для здійснення кредитних операцій. М/н фін. центрами є міста і країни, які надають кошти для фінансування у валютах інших країн. Це більш дешеві та більш гнучкі (не регульовані) джерела капіталу в порівнянні з внутрішніми ринками. В наш час склались три основних регіони, де сконцентровані м/н банки: США, Зх. Європа та Південно-Східна Азія. В результаті гострої конкурентної боротьби роль м/н фінансових центрів закріпилась за такими містами, як: Нью-Йорк, Лондон, Цюріх, Токіо, Люксембург, Франкфурт-на-Майні та інші. М/н фін.центри в країнах, що розвиваються (НІК) - Гонконг, Сінгапур, Бахрейн та інші - виникли переважно в результаті швидкого господарс. розвитку цих країн або на базі пільгового податкового та ва­лютного режиму в так званих податкових гаванях і центрах «офшор» - на Антильських, Багамських островах, в Макао та ін.

Рейтинг світових фін. центрів Oxford Economic Forecasting (максим. кількість балів - 1000) в до кризовий період - 2007

Лондон

1

765

Лідерство більш ніж по 80 % показникам. Плюси: співробітники, доступ до ринків (ЄС, Східна Європа, Росія, Близький Схід), фінансове регулювання. Проблеми: ставки податку на прибуток, транспортна інфраструктура, операційні витрати

Нью-Йорк

2

760

Лідерство більш ніж по 80 % показників. Плюси: співробітники й ринок США.

Мінуси: фінансове регулювання, зокрема , закон Sarbanes-Oxley (SOX: у 2005 введена вимога до всіх неамериканських компаній, чиї акції представлені на амер.фондовому ринку, відповідати нормам SOX, що передбачає підвищення прозорості компаній, змушує останніх проводити довготривалу перебудову документообігу фінан. відділу)

Гонконг

3

684

Успішний регіональний центр. Відмінні результати по більшості показників, зокрема в регулюванні. Високі витрати не знижують конкурентоспроможність. Реальний кандидат на перетворення в глобальний фінансовий центр

Сінгапур

4

660

Сильний центр по більшості показників, зокрема по регулюванню банківського сектору. Мінуси: загальна конкурентоспроможність. Другий найбільший фінансовий центр Азії

Цюріх

5

656

Сильний спеціалізований центр. Ніша - обслуговування багатих клієнтів (private banking) і керування активами. Мінуси: невеликий пул професіоналів і невисока загальна конкурентоспроможність

В 2009 р. згідно з Global Financial Centres Index, складеного Z/Yen Group, Лондон і Нью-Йорк зберігають позиції (перше й друге місця відповідно), але провідні азіатські центри - у першій десятці їх рівно половина - стрімко наздоганяють лідерів. Третій і четвертий рядки займають Гонконг і Сінгапур. Шанхай, який зараз на 10 місці, демонструє істотний прогрес по набраних балах (плюс 117 балів до попереднього рейтингу). З'явилися нові учасники-представники азіатського регіону. Цікаво, що японська столиця Токіо стала "лідером" по стрімкому падінню, перебравшись із 7- го місця на 15- е.

Ще до початку поточної фін. кризи, що стала причиною краху Bear Stearns, Lehman Brothers та Merrill Lynch, Нью-Йорк почав втрачати свої позиції світового фін. центру, поступаючись Лондону. Америк. фондовий ринок як і раніше залишається найбільшим у світі, однак найбільш інтенсивні торги валютами та деривативами почали переміщатися з Уолл-стріт. Зараз, коли Goldman Sachs і Morgan Stanley припиняють своє існування як інвестиційні банки в чистому вигляді, можливості відкриваються перед конкуруючими фін. компаніями з інших країн - і не тільки в основних фінан. центрах, таких як Лондон або Гонконг. Однак є шанс, що Уолл-стріт відродиться після поточної кризи, як ще більш сильний і привабливий фінансовий центр.

За даними опитувань, Гонконг і Сінгапур відвойовують позиції в Нью-Йорка та Лондона, і фінансова криза, імовірно, дозволить прискорити цей прогрес. Однак для фін. сектора Індії, Південної Кореї та Малайзії буде потрібно ще 10-15 років, щоб дотягти того ж рівня, що вимагає не тільки наявності людей, але й цілої інституціональної інфраструктури законів, правил, контрактів і т.д

1. Лондон. У сутичці за звання світового фін. центру на першу позицію поступово виходить Лондон, перш за все завдяки ліберальнішому законодавству. На нього доводиться 70 % вторинного ринку облігацій і майже 50 % ринку деривативів. Лондон — найбільший центр торгівлі іноз.валютою, і цей ринок росте на 39 % щорічно - набагато швидше, ніж в Нью-Йорку з його 8 % приросту (в докризовий період). Майже 80 % європ. хедж-фондів управляються з Лондона. В якості світового фін. центру його виділяють головним чином чотири ринки: ринок золота, ринок валют, ринок коротко і середньострокового кредитування, ринок страху­вання. Основою Лондонського фін. центру є банки, біржі та біллерброкери (вексельні маклери). Валютний ринок у Лондоні є найбільшим у світі. Через Лон­донську валютну біржу проходить тре­тина усіх контрактів з валютою. Обсяг валютних угод складає близько 1000 млрд. дол. на день. Максимальна свобода вал. операцій стала однією причин пере­творення Лондона у провідний світов. валютний ринок. Лондонська фондова біржа має декілька ринків: - ринок урядових цінних паперів; - ринок акцій і облігацій місцевих фірм і компаній; - ринок іноземних паперів; - ринок південноафриканських золотопромислових компаній та ін.

2. Нью-Йорк є фін. центром, на якому домінує іноземний капітал, який є основним першоджерелом євродоларів. З усіх скла­дових Нью-Йоркського фінансового центру основне місце посідає ринок банківських кредитів. Ринок золота у Нью-Йорку не відіграє значної ролі, до 1975 взагалі не міг вважатися ринком. Хоча валютний ринок розвинений слабо, його вважають най­більшим у світі центром по торгівлі валютою як з точки зору обороту, так і з точки зору кількості валют, що обертаються. Торгівля валютою на міжнародному ринку в Нью-Йорку здійснюється з допомогою посередництва незалежних приватних валютних торговців. Інші фінансові центри США знаходяться в Бостоні, Чикаго, Сан-Франциско і Новому Орлеані. Нью-Йорк є головним розрахунковим центром країни, голов­ним фрахтовим і товарним ринком. В Нью-Йорку проводиться сплата значної частини податків, тут переважно реалізовуються державні позики. Другим важливим моментом, який визначає роль і місце Нью-Йорку в якості фінансового центру, є розвиток операцій Нью-Йоркської фондової біржі.

3. Гонконг. Становлення Гонконгу, як світового фін. центру, нерозривно пов'язано з Великобританією. На сьогодні це дуже могутній бізнес центр сходу — головний діловий і фін. центр Азії. Корпоративне законодавство Гонконгу засноване на англійському загальному праві. Гонконг привабливий через об'єктивні чинники, пов'язані з системою оподаткування і відносною нескладністю вимог корпоративного права.

4. Сінгапур є другим серед найбільших центрів позабіржової торгівлі вторинними цінними паперами в Азії і відіграє важливу роль у сфері торгівлі товарами широкого споживання. Крім того, це одна з перших країн Азії, де успішно пройшла організація інвест. фондів по нерухомості, а сінгапурський ринок промислових облігацій — один з ринків облігацій, що найшвидше розвиваються, в Азії. Сінгапур вважається регіональним центром первинного і вторинного страхування. Прогресивна нормативна база Сінгапуру, його надійний макроекономічний фундамент, безпечний політичний клімат і зручний доступ до азіатських ринків— все це постійно привертає міжнародні інвестиції.

Роль. 1) світові фін. центри є потужними генераторами розподі­лу та переливу капіталу як національних так і міжнародної еко­номіки. 2) впливають на стан валюти країни перебування й приносить їй значні доходи по статтях платіжного балансу. 3) поступово перетворюються в потужні інформаційно-аналітичні й організаційно-управлінські комплекси, що володіють значним кредитним потенціалом. 4) залучають широке коло фахівців (експертів по економічному і юридичному аналізі й ін.). Зростає значення аналітичних центрів, здатних забезпечити проведення міждисциплінарних досліджень, підготовку індексів і рейтингів ("Мооdу's", "Standard and Рооr's" і ін.). 5) провідні центри займаються аналізом стану й перспектив світового господ-ва й економіки країн світу. В останні роки однією з основних функцій світових фін. центрів є вироблення й реалізація (разом з ман фін. організаціями й провідними зх державами) довгострокової стратегії зміцнення й розширення світової фін. системи. Розробляються "правила гри" на фінансових ринках, передбачається створити інституціонально-правову систему діяльності фін.установ для забезпечення максимально вільного доступу до ринків фінансових послуг. 6) Фін.інститути центрів займаються також управлінням міжнародною заборгованістю й проводять реструктуризацію міжнародних боргів таким чином, щоб забезпечити перспективи майбутніх платежів, а також надходження максимально можливого обсягу поточних платежів. 7) міжн. фін.центри, концентруючи засоби, направляють їх у периферійні країни, які усе більше залежать від надходження нових позик і іноземних інвестицій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]