Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАЦИОНАЛЬНАЯ ЭКОНОМИКА_Тарасевич.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
3.11 Mб
Скачать

Глава 1. Національна економіка: зміст та основи руху

Цільова функція формується, головним чином, під впливом об'єктив­них економічних обставин, хоча й відчуває певний вплив з боку політич­них, юридичних, моральних, релігійних та інших ідей, теорій, відповідних організацій та інститутів. У зв'язку з цим доцільно підкреслити наступні обставини.

По-перше, об'єктивно цільова функція відображається в суспільних інститутах та організаціях. Це суб'єктивне відображення об'єкта може бу­ти як адекватним, так і неадекватним. Рівень адекватності відображення визначається характером відносно самостійного руху зазначених інститу­тів і організацій. Таким чином, уже в процесі відображення об'єктивної ці­льової функції може виникнути її деяка корекція.

По-друге, корекція процесу вибору мети і механізму її реалізації може виникнути під час активного впливу суспільства на економіку. Це має міс­це, наприклад, у тому випадку, коли короткострокові цілі, нерідко не голо­вні, свідомо або несвідомо ставляться вище об'єктивних та довгостроко­вих. Держава тільки тоді раціонально виконує свою роль корегуючого суб'єкта цілеспрямування, коли забезпечує адекватне відображення цільо­вої функції та формує адекватні умови її реалізації. В іншому випадку не­минучими є негативні наслідки.

Розвиток або трансформація національної економіки потребує враху­вання ознак та тенденцій впливу зовнішнього середовища. З огляду на пе­редумови розвитку національної економіки України як нової незалежної держави найбільш значущими є наступні:

1. Рух людського суспільства від протистояння східного та західного типів еволюції людства, з економічним домінуванням останнього, до ново­го серединного, інтеграційного типу еволюції. У цьому контексті важли­во усвідомлювати, що протягом декількох століть різні українські землі перебували в орбіті домінуючого впливу західного та східного типів істо­ричного розвитку, західного та східно-православного субцивілізаційних утворень, яким притаманні відмінні, а де в чому і протилежні природно-екологічні пріоритети, ментальні настанови, духовні та політичні традиції, основи і механізми економічного розвитку. Тому цілком закономірними є відчутні відмінності життєвого укладу населення західних та східних і пів-

91

НАЦІОНАЛЬНА ЕКОНОМІКА: НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

денних регіонів України, різновекторність їхніх симпатій та переваг. Су­часне українське суспільство, як і людство в цілому, є своєрідним місцем зустрічі західного та східного векторів історичного руху. З одного боку, ці вектори є носіями відцентрових сил, що збільшують відстань між їх при­хильниками, а з іншого — пошук і дотримання адекватних форм руху їх об'єктивних суперечностей можуть каталізувати суспільний прогрес. Саме таке поєднання, інтеграція найвищих досягнень зазначених типів еволюції людства є однією з провідних сучасних тенденцій, важливим чинником японського, південнокорейського та китайського «економічних див», а та­кож важливою передумовою економічного піднесення України.

Історична глобальна місія України полягає у створенні та утвер­дженні механізмів поєднання, гармонізації та інтеграції західного і схід­ного типів еволюції людства, Західної та Східної християнських субцивілі-зацій, утвердженні та зміцненні власної серединності та серединного ти­пу еволюції людства.

2. Ключовим процесом у становленні серединного інтеграційного ти­ пу еволюції людства є глобалізація економіки.

Нагадаємо, що їй притаманні:

  • домінування міжнародних економічних відносин над національними, а також планетарних масштабів і форм економічної діяльності над національними, регіональними і мікрорівневими;

  • випереджаючі темпи зростання міжнародного виробництва, перш за все, в межах ТНК, а також міжнародної торгівлі у порівнянні зі сві­товим ВВП; глобалізація руху капіталу (безпрецедентна експансія євроринку капіталу) і людського капіталу;

  • перетворення планети в єдине інформаційно-комунікативне середо­вище; нарощування елементів глобального економічного регулюван­ня в діяльності між- та наддержавних утворень з метою, в тому числі, вирішення глобальних проблем, що загострюються.

3. Формування в розвинутих країнах основ постіндустріального сус­ пільства з притаманними йому тенденціями гуманізації, соціалізації та екологізації змішаної економіки; інновативно-інформаційного розвитку з опорою на п'ятий і шостий технологічні уклади; домінування соціальної

22