Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАЦИОНАЛЬНАЯ ЭКОНОМИКА_Тарасевич.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
3.11 Mб
Скачать

Глава 7. Регулювання національної економіки

вдань бюджету на 2008 рік (Бюджетної декларації), схваленої Постановою Кабінету Міністрів України від 01.03.2007 № 316.

У Програмі на 2008 рік Кабінет Міністрів України визначив такі цілі економічної політики: підвищення якості життя громадян; забезпечення підвищення конкурентоспроможності національної економіки як основи економічного зростання; забезпечення національної (економічної, енерге­тичної, продовольчої, екологічної) безпеки країни.

Відповідно до визначених цілей сформовано пріоритети розвитку в різних сферах економіки. Державна політика передбачає такі пріоритети розбудови ефективного промислового сектора: формування інфраструкту­ри з підтримки інновацій, реалізацію державних програм промислової мо­дернізації; забезпечення підприємств висококваліфікованими кадрами, підвищення конкурентоспроможності продукції; стимулювання інвестицій в нові технології, зокрема енерго- і ресурсозберігаючі; підтримку кредит­ної політики, спрямованої на довгострокове інвестиційне кредитування за участю держави, підвищення якості робочої сили та продуктивності праці.

Держава має створювати умови для активізації національного науко­во-технічного потенціалу та інноваційної діяльності, впровадження нових технологій, подолання розриву між наукою і виробництвом, забезпечення реального трансферу технологій.

Політика Уряду у фінансово-бюджетній сфері має бути спрямована на забезпечення переходу від фіскальної до стимулюючої функції податкової системи; збалансованості та стійкості бюджетної системи, зокрема за до­помогою законодавчого закріплення застосування програмно-цільового методу в бюджетному процесі; сприяння розвитку фінансових ринків шля­хом удосконалення їх правової бази.

Грошово-кредитна політика покликана забезпечити підтримання такої динаміки монетарних агрегатів, яка б задовольняла попит економіки на гроші й водночас не створювала загрози ціновій стабільності.

Потреба в інвестиціях має задовольнятися завдяки застосуванню ме­ханізмів державної підтримки інноваційної та інвестиційної діяльності, а також за рахунок зростання обсягів кредитування реального сектора еко­номіки комерційними банками та подальшої розбудови інститутів небан-ківського сектора як джерела внутрішніх інвестиційних ресурсів.

169

НАЦІОНАЛЬНА ЕКОНОМІКА: НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

Макроекономічна стабільність та покращання інвестиційного клімату сприятимуть зростанню обсягів залучення капіталу на внутрішніх і зовніш­ніх ринках. Підвищення довіри до України з боку іноземних інвесторів обумовлюватиме продовження процесу ввезення капіталу з метою техно­логічного оновлення та переозброєння національного виробництва.

У цілому, частка валового нагромадження основного капіталу у ВВП має складати близько 25%, що вище, ніж у розвинутих країнах ЄС-15 (в середньому 20%). Однак, на відміну від української економіки, на сучас­ному етапі розвинуті країни вже не потребують революційної структурної • перебудови своїх економік.

Пріоритетами соціальної політики мають бути поступове приведення державних мінімальних соціальних гарантій (у т.ч. мінімальної заробітної плати) до прожиткового мінімуму, підвищення розміру пенсій, обсягів до­помоги малозабезпеченим верствам населення, що має суттєво вплинути на зростання доходів та підвищення життєвого рівня населення. Продов­жуватиметься робота з упорядкування умов оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери за Єди­ною тарифною сіткою, працівників органів державної влади та органів міс­цевого самоврядування. Як результат, прогнозується зростання реальної заробітної плати на 17%, зростання реальних наявних доходів населення — на 13-14%. Частка оплати праці найманих працівників у структурі ВВП збільшиться на один відсотковий пункт до 50,5%о завдяки перерозподілу первинних доходів в економіці, в першу чергу на користь працюючих.

У розширенні кола надавачів та гнучкості соціальних послуг надзви­чайно важливу роль відіграють стандарти. Вони повинні формуватися з точки зору споживача, з урахуванням принципів оптимізації та збалансу­вання державного бюджету.

В системі соціальних послуг повинні створюватися сприятливі умови для успішних інвестиційних програм. І стосуватимуться вони не комерцій­них проектів, що дбають лише про гарантований прибуток, а соціального ефекту, покращення якості життя людей, подолання бідності та соціальних дисбалансів.

Органи державної влади ставлять перед собою завдання вибудувати логічну та збалансовану модель, яка враховуватиме не лише економічні й

170